profil

Funkcje wątroby

Ostatnia aktualizacja: 2021-11-16
poleca 85% 1679 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów i gruczołów w ludzkim organizmie. Waży ok. 1,5 kg i leży w prawym nadbrzuszu. Pełni ona wiele bardzo ważnych funkcji dla utrzymania homeostazy naszego ciała.

Główne zadanie, jakie należy do wątroby to filtracja krwi i oczyszczanie jej z trucizn zarówno z zewnątrz jak i produkowanych w organizmie. Narząd ten neutralizuje toksyny np. alkohol, leki i inne używki. Substancje potrzebne pozostawia w organizmie, a zbędne wydala. Do jej funkcji należy też inaktywacja hormonów, które w przeciwnym razie cały czas stymulowałyby organizm. Przekształca także toksyczny amoniak w mocznik w cyklu mocznikowym oraz puryny w kwas moczowy.

Najważniejsza funkcja wątroby to funkcja metabolizująca. Przemienia on węglowodany w glukozę, a jej nadmiar w glikogen, dzięki czemu następuje buforowanie poziomu glukozy we krwi. Cukry i białka zamienia na tłuszcze a także spala kwasy tłuszczowe. Bierze też udział w syntezie cholesterolu i lipoprotein (kompleksów tłuszczów i białek) oraz niektórych enzymów (np. heparyny). Wątroba bierze udział w gospodarce białkowej organizmu np. produkuje substancje białkowe takie jak czynniki krzepnięcia krwi oraz niektóre białka surowicy krwi (np. albuminę czy fibrynogen). Produkuje i metabolizuje także niektóre aminokwasy, które są głównym budulcem białek. Jednym z głównych wytworów wątroby jest żółć, która emulguje tłuszcze, czyli rozbija je na małe kropelki i tworzy emulsję. Dzięki temu gruczołowi w naszym organizmie jest możliwe trawienie tłuszczów.

Organ ten jest jednym z głównych magazynów krwi w organizmie, która jest uwalniania np. w wypadku krwawienia. W okresie płodowym jest także producentem krwi - później funkcję tę przejmuje szpik kostny. Krew przepływająca przez wątrobę bierze udział w termoregulacji, gdyż wypływając z niej jest cieplejsza o 1 stopień.

Wątroba jest magazynem witamin: A, D, E oraz B12 i C. Zapasy witaminy A wystarczają na okres ok. 2 lat, a witaminy D i B12 nie zabraknie nam dzięki wątrobie przez cały rok. Gromadzi ona także i reguluje ilość żelaza w postaci ferrytyny oraz wspomniany wyżej glikogen, czyli zapasowy cukier zapobiegający niedocukrzeniu między posiłkami.

Choroby wątroby są jednymi z najczęstszych schorzeń i stanowią poważny problem społeczny. Ze względu na pełnioną funkcję jest ona ciągle narażona na uszkodzenia np. zatrucia, pasożyty czy infekcje wirusowe. Warto zadbać o ten narząd, gdyż mimo ogromnej umiejętności regeneracji zbyt duże uszkodzenia mogą prowadzić do marskości i utraty swoich funkcji.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty