profil

Odżywianie

poleca 85% 244 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Na odżywianie składa się pobieranie pokarmów, trawienie, przyswajanie oraz wykorzystywanie do różnych celów. Białka- ziązki chemiczne zbudowane z aminokwasów. Ułożenie aminokwasów w cząsteczce białka nazywamy sekwencją. Białko pochodzenia zwierzęcego zawiera: mięso, jaja, mleko i jego przetwory; a roślinnego: nasiona roślin strączkowych (fasola, soja, groch, soczewica), kasza gryczana, chleb razowy. Funkcją białka jest: budowa komórek i tkanek organizmu, białka (enzymy) ułatwiają i umożliwiają zachodzenie wielu procesów w organizmie, umożliwia transport O i CO2 . Węglowodany dzielimy na: -cukry proste(monosacharody) np. glukoza, fruzjoza; -dwucukry (disacharydy) np. maltoza i laktoza zawarte w mleku; -wielocukry (polisacharydy) np.skrobia. Sole mineralne są budulcem kości i zębów. Witaminy dzielimy na –rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Funkcje układu pokarmowego to: -pobieranie pokarmu;- trawienie-> rozkład pokarmu pod wpływem enzymów na proste związki, które są wchłaniane do krwi lub limfy;- wchłanianie;- usuwanie resztek pokarmowych. ¼ Zębów- 2 siekacze, 1 kieł, 2 przed trzonowe, 2-3 trzonowe. Jama ustna ---gruczoł Śliniaki, enzymy Amylaza Ślinowa, Funkcja Odcinanie kęsa pokarmowego, rozdrabnianie, mieszanie ze śliną. Następuje wstępne trawienie węglowodanów. Gardło – - -przeprowadza pokarm do przełyku. Przełyk- - -Przeprowadza pokarm do żołądka. Żołądek- gruczoły żołądkowe-sok żołądkowy: kwas solny- odkażanie pokarmu, Podpuszkę- ścina białka mleka, pepsynę- wstępne trawienie białek. Jelito cienkie- a) dwunastnica – otwierają się do niej przewody prowadzące żółć z wątroby (kwasy żółciowe emulgują tłuszcze, barwniki żółciowe nadają barwę i zapach masom kałowym) *sok trzustkowy z trzustki, który zawiera* amelazę trzustkową trawienie węglowodanów do cząsteczek glukozy; ** trypsyna  trawi białka do aminokwasów; **lipaza rozkłada tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol ;;;; b) jelito czcze - - - W Jelicie czczym następuje wchłanianie pokarmów do krwi, (glukoza i aminokwasy) i limfy (tłuszcze i glicerol). c)jelito kręte - - - kontynuowany jest proces wchłaniania. Jelito grube - - - Zgęszczanie pokarmu, wytwarzanie i formowanie mas kałowych. Położenie Wątroby-- Wątroba leży w 3/5 w podżebrzu prawym i w 2/5 w podżebrzu lewym. Powierzchnia górna wątroby przylega do przepony. Krążenie Wrotne – Do wątroby przez wrota (wnękę) wchodzi żyła wrotna, która powstaje z połączeń żyły śledzionowej i żył zbierających krew z cewy pokarmowej począwszy od żołądka do górnego odcinka odbytnicy. Żyłą śledzionową doprowadzane są produkty rozpadu czerwonych ciałek krwi z których wątroba produkuje żółć. Z cewy pokarmowej doprowadzane są produkty trawienia czyli: aminokwasy, białko, tłuszcze. W wątrobie żyła wrotna dzieli się: sieć naczyń włosowatych żylno-żylna  żyły wątrobowe (2,3)  żyła główna dolna. Funkcje wątroby – Wątroba jest największym gruczołem ciała (1,5 kg). Przepływa przez nią krew. Posiada pęcherzyk żółciowy, który wytwarza żółć. Magazynuje tłuszcze, witaminy i węglowodany. Trzustka – jest długim (15- 20 cm) wąskim gruczołem barwy szaroróżowej lub żółtoróżowej. Leży w pętli, którą tworzy dwunastnica i ułożona jest za żołądkiem. Najważniejsze funkcje trzustki to: -Wytwarzanie soku trzustkowego;- Produkowanie hormonów: insuliny i glukonu, które regulują przemianę węglowodanów w organizmie. Choroby układu pokarmowego #1Próchnica zębów- choroba cywilizacyjna 98% populacji jest nią dotknięta. #2 Choroby zakaźne (bakterie, wirusy) –salmonelloza; -czerwonka bakteryjna; -żółtaczka pokarmowa #3 Choroby pasożytnicze- włośnica włosień spiralny (skażona wieprzowina), glista glista ludzka, owsicaowsik, tasiemczyca tasiemiec. Produkcja żywności: -warunki chowu zwierząt; -warunki uprawy roślin; -warunki przechowywania żywności. BSE choroba wściekłych krów priony ; Pestycydy: środki owadobójcze (insektycydy), grzybobójcze (fungicydy), chwastobójcze (herbicydy). Nawozy sztuczne różnią się wartościowością.

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty