profil

Wiadomości wstępne o technologii gastronomicznej.

poleca 85% 126 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Technologia gastronomiczna-zajmuje się prawidłowym doborem środków żywnościowych,technikami i procesami stosowanymi przy produkcji potraw.Zajmuje się również zmianami fizykochemicznymi oraz biologicznymi zachodzącymi w surowcach podczas ich przetwarzaniach,oraz decydujących o wartości wyrobów kulinarnych.

2.Towaroznawstwo-ściśle związane z technologią.Obejmuje wiadomości o środkach żywnościowych,a więc surowcach i ich produkcji,właściwościach fizycznych i chemicznych,wartościach odżywczych,odmianach,gatunkach,sposobach badania i oceny.Ponadto dostarcza informacji o formach opakowania i przechowywania środków żywnościowych.

3.Mierzenie i warzenie surowców:
a)mierzenie
1l=1000ml
0,5l=500ml
0,25l=250ml

b)warzenie
1 kg=100dkg=1000g
250dkg=0,25kg=2500g
0,50kg=500g=50dkg

Rodzaje wag:
a)dziesiętna-stosowana do warzenia worków,skrzynek
b)uchylna-masę środka spożyw. położoną na szalce wskazuje wskazówka położona na szalce wskazuje ruchoma wskazówka położona na skali
c)elektroniczna
d)laboratoryjna-techniczna

Czy tekst był przydatny? Tak Nie