profil

Składniki mineralne - krótko

Ostatnia aktualizacja: 2021-11-16
poleca 84% 2788 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Składniki mineralne dzielimy na mikroelementy (zapotrzebowanie dzienne poniżej 100 mg na osobę), np. żelazo, jod, cynk, selen, i makroelementy (zapotrzebowanie dzienne powyżej 100 mg na osobę), czyli wapń, potas, magnez, fosfor, sód.

Wapń i fosfor - Najlepiej przyswaja się je z mleka i produktów mlecznych fermentowanych. Pierwiastki te wzmacniają kości. Występują w nabiale, produktach zbożowych i rybach.

Żelazo - jest składnikiem czerwonych krwinek. Jego niedobory prowadzą do anemii. Występuje w mięsie, jajkach i chlebie razowym.

Cynk - przyspiesza gojenie ran, bierze udział w formowaniu kośćca.Występuje w cebuli, czosnku, mięsie, grzybach.

NNKT - czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nie mogą same powstać w organizmie i należy je dostarczyć z pożywienia. Działają antymiażdżycowo, są potrzebne do prawidłowego transportu tłuszczu. Niedobory powodują podwyższanie się poziomu "złego" cholesterolu. Występowanie NNKT - oleje roślinne, tłuste ryby.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Podobne tematy