Przydatność 70%

Składniki pokarmowe

Autor: Maciekkk

1. Składniki pokarmowe :

Cukry
Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu.
Skrobia Glukoza Glikogen.
Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie.
Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów.

Tłuszcze
Tłuszcze to zapasowy materiał energetyczny. Tłuszcze składają się z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych „spiętych” po trzy glicerolem. Nadmiar tłuszczy nasyconych (zwierzęcych ) powoduje chorobę układu krążenia (cholesterol).


Białka
Białka to skomplikowane związki chemiczne, stanowiące przestrzenne „układanki”, złożone z aminokwasów. Nasz organizm sam nie wszystkie potrafi sam sobie wytworzyć. Białka wykorzystywane są przez organizm głównie do budowy komórek- potrzebne są one wszystkim. Białka zwierzęce są wartościowsze niż białka roślinne. Powinniśmy spożywać ich w stosunku 1:1.


Sole mineralne i witaminy.
Są to regulatory procesów życiowych. Ponadto sole mineralne pełnią funkcję budulcową. Składniki mineralne to np. fosfor, wapń, żelazo, fluor. Witaminy otrzymujemy z pożywienia, tylko D z promieni słonecznych.

Przydatna praca?
Wersja ściąga:
Załączniki:
Przydatna praca? tak nie 500
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy