Przydatność 65%

Rola witamin w organizmie człowieka

Autor: Kl@udia

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Witaminy to związki organiczne niezbędne do życia i zdrowia. Występują w postaci naturalnej w wielu produktach. Organizm wykorzystuje je do przeprowadzania ważnych reakcji chemicznych. Ilość witamin potrzebną do zachowania zdrowia zapewnia normalna, zrównoważona dieta. Istnieje trzynaście witamin głównych: A, C, D, E, K oraz osiem różnych witamin z grupy B.
Rozróżniamy dwie główne grupy witamin. Pierwsza grupa to witaminy A. D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, w związku z czym występują najczęściej w pokarmach zawierających tłuszcz, jak jaja, masło i mleko. Zazwyczaj organizm odkłada sobie zapasy tych witamin – przede wszystkim w wątrobie. Dobrze odżywiony człowiek przeżyje wiele miesięcy nie spożywając witaminy A bez żadnych objawów chorobowych.
Druga grupa, witaminy B-complex i witamina C, są rozpuszczalne w wodzie. Ich nadmiar zwykle zostaje wydalony z moczem, choć organizm zostawia sobie niewielkie rezerwy.
Zapotrzebowanie organizmu na poszczególe witaminy jest niewiarygodnie małe. Niedobór witaminy może prowadzić do poważnych chorób. Leczenie polegające na podaniu tabletek zawierających witaminy sprawi, że objawy ustąpią po kilku godzinach, ale powikłania pozostaną. Na przykład brak witaminy D prowadzi do krzywicy, która może spowodować nieodwracalne uszkodzenia.
Zbyt duża dawka witamin również nie jest obojętna dla zdrowia. Dotyczy to zwłaszcza tych witamin, które organizm odkłada w większych ilościach. Na przykład nadmierne spożywanie witaminy A może prowadzić do zgonu. Najpierw pojawia się bolesna opuchlizna, wysypka i wypadają włosy, potem powiększa się wątroba i śledziona.

Przydatna praca?
Załączniki:
Przydatna praca? tak nie 208
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie