Korzystne | Niekorzystne |
• spożywane są przez człowieka ze względu na walory smakowe i zapachowe (jadalne grzyby kapeluszowe); • wykorzystywane są do wypieku pieczywa, produkcji kefiru (drożdże), serów pleśniowych (pędzlaki), alkoholu (drożdże), kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak); wykorzystywane są w produkcji antybiotyków (np. penicyliny wytwarzanej przez niektóre pędzlaki) oraz niektórych witamin z grupy B; • porosty stanowią wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, niektóre stosowane są jako zioła (płucnica); • niektóre grzyby wykorzystywane są w walce biologicznej. |
• wywołują choroby roślin uprawnych (np. rdza zbożowa, zgnilizna ziemniaków, rak ziemniaków, mączniaki) oraz ludzi i zwierząt (grzybice); • mogą być przyczyną zatruć (np. zatrucie muchomorem sromotnikowym lub sporyszem wytwarzanym przez buławinkę czerwoną); • powodują pleśnienie i gnicie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych |