Zasiedlenie lądu przez rośliny i zwierzęta łączy się ściśle z gospodarzeniem wodą przez poszczególnych osobników. Skomplikowane systemy oszczędnego gospodarowania wodą wykształcają się bardzo powoli, dlatego pierwsze lądowe rośliny i zwierzęta nie...
Tłuszcze - zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość tłuszczów nie ma zapachu,...
Kwasy karboksylowe (kwasy organiczne) - pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce grupę karboksylową (funkcyjną) -COOH. Ich nazwy tworzy się dodając końcówkę 'owy. Mają kwaśny odczyn, więc ulegają dysocjacji jonowej. Są cieczami. Wyższe kwasy...
1) Alkohole - pochodne węglowodorów zawierające grupę hydroksylową -OH 2) Alkohole tworzą szereg homologiczny 3) Wzór ogólny: CnH2n 1OH lub R-OH gdzie n jest kolejną liczbą naturalną określającą liczbę atomów węgla...
Alkohole pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczkach grupę hydroksylową OH, która jest zwana grupą funkcyjną oraz grupę węglowodorową R. Nazwy alkoholi tworzymy od nazwy węglowodorów dodając końcówkę ol. Mają odczyn obojętny, dlatego nie...
Białka Białka to związki złożone z C, H, O, N i S. Ich podstawową jednostką budulcową są aminokwasy. W skład białek wchodzi ok. 20 różnych aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Aminokwasy możemy podzielić na egzogenne i endogenne....
Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Maja zdolność do łączenia się w duże...
Metanol wykorzystywany jest na skalę przemysłową zarówno jako rozpuszczalnik, jak i surowiec, niezbędny do uzyskania wielu produktów chemicznych, takich jak: 1. Aldehyd mrówkowy (metanal) , wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych,...
WODA Jest to jeden z dwóch składników niezbędna do życia na Ziemi. Jej symbol chemiczny to H2 O (tlenek wodoru). Jest to ciecz bez smaku i zapachu. Temperatura krzepnięcia wynosi 0 o C, a wrzenia 100 o C. WYSTĘPOWANIE WODY NA ZIEMI...
Woda pokrywa ponad ¾ powierzchni Ziemi. Większość wody, tj. około 97% znajduje się w zasolonych morzach i oceanach, 2% występuje w postaci lodowców i lądolodów, a tylko niecałe 1% stanowi woda znajdująca się w jeziorach, stawach, rzekach,...
Alkohole to pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce grupę hydroksylową tzw. funkcyjną. Alkohole tworzą szereg homologiczny związków. Grupa funkcyjna - to określona grupa atomów, która nadaje charakterystyczne właściwości całej grupie...
1. Woda - (H2O) jest to związek chemiczny wodoru z tlenem najpowszechniej występujący na naszej planecie. Właściwości wody: - bezbarwna - bezwonna - bez smaku W przyrodzie występuje w trzech stanach skupienia: - ciekły - woda (wody...
Kwas mrówkowy - HCOOH; zwany tez kwasem metanowym; Właściwości - pierwszy człon szeregu chomologicznego; - występuje w jadzie mrówek i pszczół i innych owadów,oraz w lisciach pokrzywy; - silna trucizna; - jest cieczą bezbarwną o ostrym...
Alkohol może być przyjacielem, ale tez i wrogiem. Alkohole towarzyszą człowiekowi od czasów starożytnych. Z nim zetknął się praktycznie każdy, ale nie każdy jednak wie czym jest alkohol. Zacznę od tego ze może być wrogiem ponieważ alkohol...
Właściwości fizyczne i chemiczne metanolu i etanolu : - są to ciecze bezbarwne - lżejsze od wody - dobrze rozpuszczają się w wodzie - mają charakterystyczny zaoach - piekący smak - etanol wrze w 78*C - ulegają reakcji spalania - etanol i...
1. Jest przezroczysta 2. Bez kształtu 3. Nie ma zapachu 4. Bez smaku 5. Jest substancją jodnorodną 6. Ma swoją gęstość (1g/cm3) 7. Ma określony ciężar 8. Woda jest dobrym rozpuszczalnym składnikiem 9. Woda paruje w każdej...
Tłuszcze: Pierwiastki wchodzące w skład organizmy człowieka: a) podstawowe: C,H,O,N, Ca, P (99%), b) makroskładniki- Na, K, Mg, S, Cl (0.9%), c) mikroskładniki: Fe, Cu, Zn, mn, Co, F (0.1%). Białka- rola budulcowa, budują niektóre zmysły-...
Reakcja Spalania metanolu: Spalanie całkowite: 2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4 H2O Półspalanie: 2 CH3OH + 2 O2 → 2 CO + 4 H2O Spalanie niecałkowite: 2CH3OH + O2 → 2C + 4H2O Reakcja spalania etanolu: Całkowite C₂H₅OH + 3O₂ ->...
Etanol ( alkohol etylowy ) Wzór sumaryczny C2H5OH Wzór półstrukturalny CH3 - CH2 - OH Właściwośssci : ciecz o ostym zapachu , dobrze rozpuszczalna w wodzie nieelektrolit ( roztwór nie przewodzi prądu elektrycznego ) Zastosowanie : do...
Czym one tak właściwie są? Na wstępie trzeba powiedzieć, że NNKT, są to składniki budulcowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza serce i naczynia krwionośne są chronione dzięki tym kwasom. W związku z tym...
Białka Białka – wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek...
TŁUSZCZE glicerydy C15H35COOH- Palmitynian alkochol (gliceryna) + kwas karb. (tluszcze) ---> tluszcz (ester) + woda GLICERYNA-C3H5(OH)3 PODZIAŁ: 1. ze wzgledu na pochodzenie: zwierzece (smalec,łój,tran) roślinne (slonecznikowy,sojowy) 2. e...
Polisacharydy-zbudowane z wielu czasteczek monosacharydow, nie sa toksyczme. W odroznieniu od monosacahrydow i disacharydow,nierozp. sie w wodzie i nie maja slodkiego smaku. Stanowia material zapasowy lub budolcowy roslin. SKROBIA-maka...
WITAMINA D Witaminy są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementów diety, ponieważ sam organizm nie...
1. Z czego zbudowane są organizmy?: a) substancje organiczne: - węglowodany (cukrowce) - tłuszcze stałe i płynne (lipidy) - białka b) substancje nieorganiczne: - sole mineralne - woda 2. Funkcje substancji: a) węglowodany – substancje...
Wszystkie komórki roślinne i zwierzęce mają podobny skład chemiczny. Zbudowane są z : - substancji organicznych , tj. białek , tłuszczów , węglowodanów; - substancji nieorganicznych , tj. wody , soli mineralnych. Substancje zbudowane są z...
Alkohol przyjaciel czy wróg? Opisz wpływ alkoholu na życie i zdrowie człowieka. Alkohol jest głównym składnikiem różnego rodzaju win, wódek, piwa oraz innych napojów alkoholowych, które służyły ludziom od najdawniejszych czasów. Najpierw...
Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia...
Alkohol metylowy lub metanol, znany także pod nazwami zwyczajowymi spirytus drzewny i karbinol – najprostszy, trujący dla człowieka, związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze CH3OH. Został odkryty w 1661 przez Roberta Boyle'a. Właściwości...
Budowa białek Białka podobnie jak wielocukry, są polimerami naturalnymi. W odróżnieniu od wielocukrów białka zbudowane są z różnych „cegiełek” tzw. Reszt aminokwasowych: H Z O Z –N–CH–C– o symbolu...
Również charakterystyczną właściwością wody jest wzrost jej objętości w chwili zamarzania. Ze 100 ml wody powstaje 109 ml lodu, a więc gęstość lodu jest mniejsza niż wody. Proces zamiany wody w parę i ponowne przeprowadzenie pary w wodę przez...
Temat: Alkohol wróg czy przyjaciel? Alkohol Najważniejszym przedstawicielem alkoholi jest powszechnie znany i spożywany ETANOL o wzorze: C2H5OH. Zarówno etanol, jak i metanol są bezbarwnymi cieczami o prawie takim samym,...
Wielocukry. wielocukrowce, polisacharydy, glikany. Związki organiczne, które hydrolizowane wobec kwasów lub enzymów rozpadają się na wiele cząsteczek cukrów prostych (pentoz lub heksoz). Najważniejszymi polisacharydami są skrobia i...
-otrzymuje się go w wyniku uwodnienia etylenu (etenu) C2H4 H2O--->2C2H5OH -etanol otrzymuje się też w wyniku fermentacji alkoholowej cukrów. Proces ten wykorzystywany jest przy produkcji wina drożdże C6H12O6--------->...
Witamina Właściwości Wstępowanie Skutki niedoboru Zastosowanie 1 2 3 4 5 B12 (rozpuszczalna w wodzie) Czerwone kryształy, łatwo rozpuszczalne w wodzie Wątroba Niedokrwistość Jako czynnik przeciw anemiczny, w schorzeniach wątroby PP...
Czy wiesz co jesz ? Odpowiedź na powyższe pytanie wydawałaby się prostą . Ale sensem tego pytania wydaje mi się fakt zwrócenia uwagi na to co powinniśmy jeść , i na to co w tym jedzeniu się znajduje , a nie to co dosłownie jemy . Dzienne...
Woda w Przyrodzie Woda - H2O - związek tlenu i wodoru. Biorąc pod uwagę fakt, że bez niej nie mogłoby istnieć życie na naszej planecie, oraz że jest to substancja występująca w największej ilości, można...
Aminokwasy egzogenne, aminokwasy, które organizm musi pobrać ze środowiska zewnętrznego, gdyż nie potrafi ich zsyntetyzować. Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i...
Alkohole, kwasy karboksylowe . Alkohole pochodzą od węglowodorów, w których wodór został zastąpiony grupą wodorotlenową. R - OH R - reszta wodorotlenowa Wpływ alkoholi na organizm człowieka a.) metanol - powoduje utratę wzroku - powoduję...
Dlaczego papryczki chili są tak ostre i co ugasi pragnienie po zjedzeniu tych właśnie papryczek? Taki temat został poruszony w programie ?Clever - widzisz i wiesz?. Ja chciałbym się skupić na substancji, która nadaje tę ostrość i dokładnie ją...
Justyna Klasa II a Kwasy organiczne W naszym otoczeniu występuje wiele kwasów, których nie sposób jest wyliczyć. Są nimi na przykład kwasy organiczne, czyli takie, które zawierają w cząsteczce co najmniej jeden atom węgla. Bardzo...
Kwasy karboksylowe zawierają w sobie grupę funkcyjną -COOH, zwaną karboksylową. Niektóre składają się z jednej takiej grupy, wtedy mówi sie o nich, że są jednokarboksylowe. Przykładem takiego kwasu może być kwas mrówkowy HCOOH, czy octowy CH3COOH....
Woda jest to połączenienie wodoru i tlenu. Woda znajduje się wszędzie: w oceanach, morzach, jeziorach, stawach itp. wchodzi w skład przede wszystkim hydrosfery, ale jest ona tagże w atmosferze (para wodna, mgła), litosferze ( gips natularny) i...
GLIKOZYNOLANY pobrane z pozywieniem w duzych ilosciach moga wywierac dzialanie niekorzystne dla zdrowia. Zjawiska takie wystepuja jedynie u zwierzat roslinozernych, u czlowieka natomiast nie maja miejsca. Niewielkie ilosci glikozynolanow maja...
Pojęcie Woda-tlenek wodoru (nazwy systematyczne IUPAC: monotlenek diwodoru, oksydan) - związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych (pokojowych) w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a...
Alkohole są to związki organiczne pochodne węglowodorów, w których atom wodoru został zastąpiony grupą -OH (hydroksylową). Oto pozytywne zastosowania podstawowych rodzajów alkoholi: • Alkohol metylowy • stosowany jest jako środek konserwujący...
Alkohole (alkanole) to pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczkach grupę hydroksylową ?OH, która jest tzw. grupą funkcyjną. Grupa Funkcyjna jest to określona grupa atomów, która przyłączona do alkilu nadaje jej charakterystyczne...
Kwasy karboksylowe (organiczne) to pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce grupę karboksylową. (COOH) Kwasy karboksylowe z krótkimi grupami alkilowymi są dobrze rozpuszczającymi się w wodzie cieczami o ostrym, nieprzyjemnym zapachu i...