profil

Chemia

(79)
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca85%

Nie ma życia bez wody

Zasiedlenie lądu przez rośliny i zwierzęta łączy się ściśle z gospodarzeniem wodą przez poszczególnych osobników. Skomplikowane systemy oszczędnego gospodarowania wodą wykształcają się bardzo powoli, dlatego pierwsze lądowe rośliny i zwierzęta nie...

poleca83%

"Tłuszcze" - referat

Tłuszcze - zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość tłuszczów nie ma zapachu,...

poleca84%

Kwasy karboksylowe

Kwasy karboksylowe (kwasy organiczne) - pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce grupę karboksylową (funkcyjną) -COOH. Ich nazwy tworzy się dodając końcówkę 'owy. Mają kwaśny odczyn, więc ulegają dysocjacji jonowej. Są cieczami. Wyższe kwasy...

poleca85%

Alkohole - najważniejsze informacje

1) Alkohole - pochodne węglowodorów zawierające grupę hydroksylową -OH 2) Alkohole tworzą szereg homologiczny 3) Wzór ogólny: CnH2n 1OH lub R-OH gdzie n jest kolejną liczbą naturalną określającą liczbę atomów węgla...

poleca85%

Alkohole

Alkohole pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczkach grupę hydroksylową OH, która jest zwana grupą funkcyjną oraz grupę węglowodorową R. Nazwy alkoholi tworzymy od nazwy węglowodorów dodając końcówkę ol. Mają odczyn obojętny, dlatego nie...

poleca84%

Białka i tłuszcze

Białka Białka to związki złożone z C, H, O, N i S. Ich podstawową jednostką budulcową są aminokwasy. W skład białek wchodzi ok. 20 różnych aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Aminokwasy możemy podzielić na egzogenne i endogenne....

poleca85%

Związki organiczne

Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Maja zdolność do łączenia się w duże...

poleca85%

Zastosowanie metanolu i etanolu

Metanol wykorzystywany jest na skalę przemysłową zarówno jako rozpuszczalnik, jak i surowiec, niezbędny do uzyskania wielu produktów chemicznych, takich jak: 1. Aldehyd mrówkowy (metanal) , wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych,...

poleca85%

Znaczenie wody oraz powietrza w życiu człowieka i innych organizmów żywych

WODA Jest to jeden z dwóch składników niezbędna do życia na Ziemi. Jej symbol chemiczny to H2 O (tlenek wodoru). Jest to ciecz bez smaku i zapachu. Temperatura krzepnięcia wynosi 0 o C, a wrzenia 100 o C. WYSTĘPOWANIE WODY NA ZIEMI...

poleca85%

Znaczenie wody i powietrza w życiu na ziemi.

Woda pokrywa ponad ¾ powierzchni Ziemi. Większość wody, tj. około 97% znajduje się w zasolonych morzach i oceanach, 2% występuje w postaci lodowców i lądolodów, a tylko niecałe 1% stanowi woda znajdująca się w jeziorach, stawach, rzekach,...

poleca85%

Chemia - alkohole

Alkohole to pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce grupę hydroksylową tzw. funkcyjną. Alkohole tworzą szereg homologiczny związków. Grupa funkcyjna - to określona grupa atomów, która nadaje charakterystyczne właściwości całej grupie...

poleca85%

Znaczenie wody dla życia na ziemi

1. Woda - (H2O) jest to związek chemiczny wodoru z tlenem najpowszechniej występujący na naszej planecie. Właściwości wody: - bezbarwna - bezwonna - bez smaku W przyrodzie występuje w trzech stanach skupienia: - ciekły - woda (wody...

poleca84%

Kwas mrówkowy i octowy - właściwości, zastosowanie i otrzymywanie

Kwas mrówkowy - HCOOH; zwany tez kwasem metanowym; Właściwości - pierwszy człon szeregu chomologicznego; - występuje w jadzie mrówek i pszczół i innych owadów,oraz w lisciach pokrzywy; - silna trucizna; - jest cieczą bezbarwną o ostrym...

poleca85%

Alkohol wróg czy przyjaciel - rozprawka

Alkohol może być przyjacielem, ale tez i wrogiem. Alkohole towarzyszą człowiekowi od czasów starożytnych. Z nim zetknął się praktycznie każdy, ale nie każdy jednak wie czym jest alkohol. Zacznę od tego ze może być wrogiem ponieważ alkohol...

poleca81%

Właściwosci fizyczne i chemiczne etanolu i metanolu

Właściwości fizyczne i chemiczne metanolu i etanolu : - są to ciecze bezbarwne - lżejsze od wody - dobrze rozpuszczają się w wodzie - mają charakterystyczny zaoach - piekący smak - etanol wrze w 78*C - ulegają reakcji spalania - etanol i...

poleca81%

Właściwości wody

1. Jest przezroczysta 2. Bez kształtu 3. Nie ma zapachu 4. Bez smaku 5. Jest substancją jodnorodną 6. Ma swoją gęstość (1g/cm3) 7. Ma określony ciężar 8. Woda jest dobrym rozpuszczalnym składnikiem 9. Woda paruje w każdej...

poleca85%

Ściąga - tłuszcze

Tłuszcze: Pierwiastki wchodzące w skład organizmy człowieka: a) podstawowe: C,H,O,N, Ca, P (99%), b) makroskładniki- Na, K, Mg, S, Cl (0.9%), c) mikroskładniki: Fe, Cu, Zn, mn, Co, F (0.1%). Białka- rola budulcowa, budują niektóre zmysły-...

poleca81%

Reakcje spalania alkoholi

Reakcja Spalania metanolu: Spalanie całkowite: 2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4 H2O Półspalanie: 2 CH3OH + 2 O2 → 2 CO + 4 H2O Spalanie niecałkowite: 2CH3OH + O2 → 2C + 4H2O Reakcja spalania etanolu: Całkowite C₂H₅OH + 3O₂ ->...

poleca84%

Etanol

Etanol ( alkohol etylowy ) Wzór sumaryczny C2H5OH Wzór półstrukturalny CH3 - CH2 - OH Właściwośssci : ciecz o ostym zapachu , dobrze rozpuszczalna w wodzie nieelektrolit ( roztwór nie przewodzi prądu elektrycznego ) Zastosowanie : do...

poleca85%

NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

Czym one tak właściwie są? Na wstępie trzeba powiedzieć, że NNKT, są to składniki budulcowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza serce i naczynia krwionośne są chronione dzięki tym kwasom. W związku z tym...

poleca85%

Białka

Białka Białka – wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek...

poleca85%

Tłuszcze,Białka,Cukry

TŁUSZCZE glicerydy C15H35COOH- Palmitynian alkochol (gliceryna) + kwas karb. (tluszcze) ---> tluszcz (ester) + woda GLICERYNA-C3H5(OH)3 PODZIAŁ: 1. ze wzgledu na pochodzenie: zwierzece (smalec,łój,tran) roślinne (slonecznikowy,sojowy) 2. e...

poleca85%

Cukry, tłuszcze, białka, dwucukry

Polisacharydy-zbudowane z wielu czasteczek monosacharydow, nie sa toksyczme. W odroznieniu od monosacahrydow i disacharydow,nierozp. sie w wodzie i nie maja slodkiego smaku. Stanowia material zapasowy lub budolcowy roslin. SKROBIA-maka...

poleca92%

Witamina D

WITAMINA D Witaminy są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementów diety, ponieważ sam organizm nie...

poleca85%

Znaczenie mikroskładników dla organizmu

Wszytko znajduję sie w załaczniku;)

poleca85%

Znaczenie makroskładników dla organizmu

W załączniku wszystko się znajduje naprawdę polecam;)

poleca85%

Chemia życia

1. Z czego zbudowane są organizmy?: a) substancje organiczne: - węglowodany (cukrowce) - tłuszcze stałe i płynne (lipidy) - białka b) substancje nieorganiczne: - sole mineralne - woda 2. Funkcje substancji: a) węglowodany – substancje...

poleca85%

Chemiczne składniki komórki.

Wszystkie komórki roślinne i zwierzęce mają podobny skład chemiczny. Zbudowane są z : - substancji organicznych , tj. białek , tłuszczów , węglowodanów; - substancji nieorganicznych , tj. wody , soli mineralnych. Substancje zbudowane są z...

poleca85%

Alkohol przyjaciel czy wróg? Opisz wpływ alkoholu na życie i zdrowie człowieka.

Alkohol przyjaciel czy wróg? Opisz wpływ alkoholu na życie i zdrowie człowieka. Alkohol jest głównym składnikiem różnego rodzaju win, wódek, piwa oraz innych napojów alkoholowych, które służyły ludziom od najdawniejszych czasów. Najpierw...

poleca85%

Tłuszcze

Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia...

poleca85%

Zastosowanie i właściwości alkoholu metylowego i etylowego oraz gliceryny.

Alkohol metylowy lub metanol, znany także pod nazwami zwyczajowymi spirytus drzewny i karbinol – najprostszy, trujący dla człowieka, związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze CH3OH. Został odkryty w 1661 przez Roberta Boyle'a. Właściwości...

poleca84%

Białka

Budowa białek Białka podobnie jak wielocukry, są polimerami naturalnymi. W odróżnieniu od wielocukrów białka zbudowane są z różnych „cegiełek” tzw. Reszt aminokwasowych: H Z O Z –N–CH–C– o symbolu...

poleca82%

Właściwości wody

Również charakterystyczną właściwością wody jest wzrost jej objętości w chwili zamarzania. Ze 100 ml wody powstaje 109 ml lodu, a więc gęstość lodu jest mniejsza niż wody. Proces zamiany wody w parę i ponowne przeprowadzenie pary w wodę przez...

poleca85%

Alkohol: Wróg czy przyjaciel? - Referat

Temat: Alkohol wróg czy przyjaciel? Alkohol Najważniejszym przedstawicielem alkoholi jest powszechnie znany i spożywany ETANOL o wzorze: C2H5OH. Zarówno etanol, jak i metanol są bezbarwnymi cieczami o prawie takim samym,...

poleca85%

Wielocukry

Wielocukry. wielocukrowce, polisacharydy, glikany. Związki organiczne, które hydrolizowane wobec kwasów lub enzymów rozpadają się na wiele cząsteczek cukrów prostych (pentoz lub heksoz). Najważniejszymi polisacharydami są skrobia i...

poleca80%

Właściwości i zastosowanie etanolu

-otrzymuje się go w wyniku uwodnienia etylenu (etenu) C2H4 H2O--->2C2H5OH -etanol otrzymuje się też w wyniku fermentacji alkoholowej cukrów. Proces ten wykorzystywany jest przy produkcji wina drożdże C6H12O6--------->...

poleca84%

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach, źrodła białka tłuszczów roslinnych zwierzęcych, cukrów rola wody w organizmie

Witamina Właściwości Wstępowanie Skutki niedoboru Zastosowanie 1 2 3 4 5 B12 (rozpuszczalna w wodzie) Czerwone kryształy, łatwo rozpuszczalne w wodzie Wątroba Niedokrwistość Jako czynnik przeciw anemiczny, w schorzeniach wątroby PP...

poleca85%

Czy wiesz co jesz ?

Czy wiesz co jesz ? Odpowiedź na powyższe pytanie wydawałaby się prostą . Ale sensem tego pytania wydaje mi się fakt zwrócenia uwagi na to co powinniśmy jeść , i na to co w tym jedzeniu się znajduje , a nie to co dosłownie jemy . Dzienne...

poleca85%

Woda w przyrodzie

Woda w Przyrodzie Woda - H2O - związek tlenu i wodoru. Biorąc pod uwagę fakt, że bez niej nie mogłoby istnieć życie na naszej planecie, oraz że jest to substancja występująca w największej ilości, można...

poleca85%

Aminokwasy

Aminokwasy egzogenne, aminokwasy, które organizm musi pobrać ze środowiska zewnętrznego, gdyż nie potrafi ich zsyntetyzować. Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i...

poleca84%

Alkohole i kwasy karboksylowe

Alkohole, kwasy karboksylowe . Alkohole pochodzą od węglowodorów, w których wodór został zastąpiony grupą wodorotlenową. R - OH R - reszta wodorotlenowa Wpływ alkoholi na organizm człowieka a.) metanol - powoduje utratę wzroku - powoduję...

poleca91%

Kapsaicyna

Dlaczego papryczki chili są tak ostre i co ugasi pragnienie po zjedzeniu tych właśnie papryczek? Taki temat został poruszony w programie ?Clever - widzisz i wiesz?. Ja chciałbym się skupić na substancji, która nadaje tę ostrość i dokładnie ją...

poleca85%

Kwasy znajdujące się w naszym otoczeniu

Justyna Klasa II a Kwasy organiczne W naszym otoczeniu występuje wiele kwasów, których nie sposób jest wyliczyć. Są nimi na przykład kwasy organiczne, czyli takie, które zawierają w cząsteczce co najmniej jeden atom węgla. Bardzo...

poleca84%

Kwasy karboksylowe

Kwasy karboksylowe zawierają w sobie grupę funkcyjną -COOH, zwaną karboksylową. Niektóre składają się z jednej takiej grupy, wtedy mówi sie o nich, że są jednokarboksylowe. Przykładem takiego kwasu może być kwas mrówkowy HCOOH, czy octowy CH3COOH....

poleca85%

Woda jest niezbędna w życiu człowieka- rozprawka

Woda jest to połączenienie wodoru i tlenu. Woda znajduje się wszędzie: w oceanach, morzach, jeziorach, stawach itp. wchodzi w skład przede wszystkim hydrosfery, ale jest ona tagże w atmosferze (para wodna, mgła), litosferze ( gips natularny) i...

poleca90%

Glikozynolany. Bioflawonoidy

GLIKOZYNOLANY pobrane z pozywieniem w duzych ilosciach moga wywierac dzialanie niekorzystne dla zdrowia. Zjawiska takie wystepuja jedynie u zwierzat roslinozernych, u czlowieka natomiast nie maja miejsca. Niewielkie ilosci glikozynolanow maja...

poleca85%

Woda

Pojęcie Woda-tlenek wodoru (nazwy systematyczne IUPAC: monotlenek diwodoru, oksydan) - związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych (pokojowych) w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a...

poleca85%

Alkohole, zastosowanie

Alkohole są to związki organiczne pochodne węglowodorów, w których atom wodoru został zastąpiony grupą -OH (hydroksylową). Oto pozytywne zastosowania podstawowych rodzajów alkoholi: • Alkohol metylowy • stosowany jest jako środek konserwujący...

poleca85%

Alkohole

Alkohole (alkanole) to pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczkach grupę hydroksylową ?OH, która jest tzw. grupą funkcyjną. Grupa Funkcyjna jest to określona grupa atomów, która przyłączona do alkilu nadaje jej charakterystyczne...

poleca85%

Kwasy karboksylowe

Kwasy karboksylowe (organiczne) to pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce grupę karboksylową. (COOH) Kwasy karboksylowe z krótkimi grupami alkilowymi są dobrze rozpuszczającymi się w wodzie cieczami o ostrym, nieprzyjemnym zapachu i...