profil

Alkohol przyjaciel czy wróg? Opisz wpływ alkoholu na życie i zdrowie człowieka.

poleca 85% 291 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Alkohol przyjaciel czy wróg? Opisz wpływ alkoholu na życie i zdrowie człowieka.

Alkohol jest głównym składnikiem różnego rodzaju win, wódek, piwa oraz innych napojów alkoholowych, które służyły ludziom od najdawniejszych czasów.
Najpierw ukazało się wino, które ludzie pili już za czasów faraonów. Później ludzie zaczęli pić piwo, za czasów wypraw krzyżackich. A w dzisiejszych czasach ludzie piją wiele alkoholowych trunków np. wino, piwo, wódka. Alkohole te służyły ludziom przez wieki były używane jako rozpuszczalniki do żywic, lakierów i werniksów, do wytwarzania, barwników, olejków zapachowych i substancji leczniczych, służyły także ludziom. Dla organizmu człowieka jest on trucizną, w związku z tym komórki naszego ciała, w przeciwieństwie do nas samych, traktują go niezwykle poważnie. Jako substancja toksyczna, stanowiąca poważne zagrożenie dla ustroju, musi zostać rozłożony i skutecznie unieszkodliwiony. Wprowadzony do organizmu alkohol zostaje szybko wchłonięty. W przewodzie pokarmowym przenika poprzez ścianę żołądka i jelito cienkie do krwiobiegu, a stamtąd transportowany jest do wszystkich narządów ciała i tkanek. Głównym miejscem jego rozkładu jest wątroba. Przy pomocy wyspecjalizowanych enzymów, komórki wątrobowe w toku licznych reakcji biochemicznych wytwarzają z alkoholu najpierw związek o nazwie aldehyd octowy.
Najbardziej toksycznym związkiem powstającym podczas rozkładu alkoholu jest aldehyd octowy. To właśnie on powoduje bóle głowy, nudności i wymioty, gdy wypijemy go dużo. Działając silnie na układ obwodowy rozszerza małe naczynia krwionośne w skórze i powoduje charakterystyczne zaczerwienienie twarzy i nosa. Aldehyd octowy nie do końca rozłożony powoduje objawy zatrucia i wzmaga niechęć do alkoholu (popularny kac). Duża ilość alkoholu we krwi powoduje uczucie lęku, wywołuje stan delirium tremens, powodujący niezwykłe doznania. Alkoholik widzi wówczas przerażające obrazy ogromne pająki, robaki oblepiające ciało, czy też przysłowiowe białe myszy. Komórki wątrobowe unieszkodliwiają alkohol w szybkim tempie. Po wypiciu jednego drinka wątroba potrzebuje około godziny, by usunąć go z krwiobiegu. W przyspieszeniu tej reakcji ważną rolę odgrywa enzym P450, uwalniany z siateczki śródplazmatycznej. Niestety ten sam enzym wchodzi w reakcje z lekami, co jest bardzo niebezpieczne. Szybkość występowania skutków upojenia alkoholowego zależy od:
- dawki alkoholu
- szybkości utleniania się i wydalania
- indywidualnych właściwości organizmu (waga, odżywianie, stan zdrowia)
- przyzwyczajenia się organizmu do spożycia i jego reakcji na stan upojenia.
Nadmierne i długotrwałe picie alkoholu niszczy wątrobę i powoduje zaburzenia w jej funkcjonowaniu, co w konsekwencji może doprowadzić do jej marskości i trwałego uszkodzenia komórek wątrobowych. U osób pijących dochodzi do wielu zaburzeń metabolicznych i powstających w ich konsekwencji chorób takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy udar mózgu.
Alkohol często jest powodem wypadków samochodowych, kłótni rodzinnych i przeróżnych sporów. Ludzie którzy są pod wpływem alkoholu często nie panują nad swoimi odruchami np. pijana młodzież, która idzie z dyskoteki często zaczepia młodszych od siebie dokonuje przeróżnych rozbojów, niszczą mienie publiczne. Starsi ludzie, którzy prowadzą samochód pod wpływem upojenia alkoholowego są często sprawcami śmierci wielu osób, przechodni jak i kierowców innych pojazdów, alkohol odbiera im zdolność do racjonalnego myślenia i podejmowania dobrych decyzji.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty