profil

Witaminy

poleca 90% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Produkty bogate w witaminę Właściwości Rola w organizmie Objawy niedoboru
A - retinol i karoten
Tran, wątroba, nerki, kapusta, pomidory, masło, śmietana, sery tłuste, liście buraka, liście rzepy, szczaw, kalarepa, marchew, pietruszka, rzeżucha, sałata, szpinak, dynia jarzębina Wrażliwa na tlen i światło, ginie podczas jełczenia tłuszczu oraz oddziaływania ciepła i suszenia Warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry, błon śluzowych oraz prawidłowy stan widzenia i prawidłowe procesy wzrostu Ślepota zmierzchowa (kurza ślepota), upośledzenie widzenia barw, suchość skóry i błon śluzowych spojówki oka rozmiękczenie rogówki a w następstwie zropienie gałki ocznej
D - kalcyferol
Tran, śledzie masło śmietana, żółtko, ryby morskie sardynki łosoś mięso, jaja, wątroba wieprzowa i wołowa Mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne (temperaturę i światło) Warunkuje prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłową mineralizację kości Rozmiękczenie kości, krzywica
E -tokoferol
Sałata, kiełki zbóż, (pszenicy), kukurydza, warzywa zielone, mięso, masło oleje roślinne (sojowy, kukurydziany) Wrażliwa na działanie tlenu i promieni pozafiołkowych, rozkłada się przy spożywaniu tłuszczu Warunkuje prawidłowy przebieg procesów rozrodczych, utlenianie biologiczne, funkcjonowanie tkanki mięśniowej Zmniejszona płodność, albo całkowita niepłodność, zmiany w mięśniach i układzie nerwowym
K - filochinon
Kalafior szpinak, kapusta, marchew ziemniaki sałata, żółtko wątroba, pomidory, truskawki Wrażliwa na alkalia i promienie pozafiołkowe Niezbędna przy produkcji protrombiny w wątrobie (udział przy krzepnięciu krwi), utlenianie biologiczne Niedokrzepliwość albo niekrzepliwość krwi, zmniejszenie wytrzymałości ścianek naczyń krwionośnych, wybroczyny krwawe
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Produkty bogate w witaminę Właściwości Rola w organizmie Objawy niedoboru
B1 - tiamina
Drożdże piwne, mięso (szczególnie wieprzowe), chleb pełnoziarnisty, mąka i ziarno soi, kasza gryczana nie prażona, płatki owsiane, mleko w proszku, groch świeży, kasza jaglana Wrażliwa na alkalia i gotowanie Udział w przemianie cukrowców, warunkuje prawidłowy stan włókien nerwowych Brak łaknienia, nerwowość, łatwe męczenie się, choroba beri-beri
B2 - ryboflamina
Mleko, mleko w proszku, drożdże piwne i piekarskie, wątroba, serce, sardynki, ryby mięso, jaja, ser biały twaróg, mąka żytnia pełnoziarnista, rzepa, mąka i ziarna soi Wrażliwa na alkalia i światło Warunkuje prawidłowy przebieg procesów utleniania i redukcji Zapalenie kącików ust, czerwień warg i języka, zmiany łojotokowe skóry, światłowstręt, wrastanie naczyń czerwonych do rogówki oka
B6 - pirydoksyna
Drożdże piwne, suszone warzywa, produkty zbożowe, ryby, mięso, jaja, ziemniaki, kapusta, marchew, ziarna fasoli, groch suchy Wrażliwa na promienie pozafiołkowe, światło i środki utleniające Bierze udział w przemianie białkowej, procesy krwiotwórcze Łojotokowe zapalenie skóry, stany zapalne języka, spojówek, kącików ust, pieczenie dłoni i stóp zmiany w szpiku
H - biotyna
Wątroba, drożdże żółtko, grzyby, groch suszony, kalafior, szpinak, mleko Mało wrażliwa, unieczynniana przez awidyne w surowych jajach Czynnik wzrostu, w przemianie białkowej Łuszczenie się naskórka, zmiany łojotokowe skóry
PP - niacyna
Pełnoziarniste przetwory zbożowe, drożdże piwne i piekarskie, wątroba, mięso, drób, otręby, serce wołowe, szynka, ryby Mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne Składnik grupy czynnej enzymu biorącego udział w procesach oksydo-redukcyjnych Neurastenia, drażliwość osłabienie, brak łaknienia, pelagra
B12 - kobolamina
Wątroba, nerki, mleko, ryby, śledzie, mięso, żółtko, mięso wołowe i baranie Wrażliwa na tlen Warunkuje prawidłowy rozwój erytrocytów Niedokrwistość, zmiany zapalne języka oraz degeneracyjne w układzie nerwowym
C - kwas askorbinowy
Porzeczki czarne, czerwone, białe, truskawki, poziomki, maliny, pomarańcze, cytryny, jagody czarne, agrest, kapusta, papryka, pomidory, kalafior, kalarepa Wrażliwa na tlen, alkalia i gotowanie Czynna w procesach oksydo-redukcyjnych, warunkuje syntezę włókien tkanki łącznej, jest czynnikiem odpornościowym i odtruwającym, aktywuje działanie enzymów Opóźnione gojenie się ran, przekrwienie blizn, szybkie męczenie się szkorbut. Wczesny objaw niedoboru to stwardnienie mieszków około włosowych

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 3 minuty