Przydatność 75%

Budowa i funkcje białek, cukrów i tłuszczy

Autor:

Białka:

budowa:

Tworzą je następujące pierwiastki chemiczne: C, N, O, H. Tworzą one podstawową jednostkę strukturalną białek - aminokwasy. Dwadzieścia aminokwasów buduje białko zwierzęce, osiemnaście białko roślinne, człowiek jest zwierzęciem więc białko roślinne jest dla niego niepełnowartościowe. Każdy gatunek ma swoje tylko dla niego typowe białko. Zależne to jest od kolejności ułożenia aminokwasów, czyli ich sekwencji.

funkcje:

budulcowa, energetyczna, transportująca (chemoglobina), odpornościowa (przeciwciała), wzmacniająca i uelastyczniająca (kolage), enzymatyczna.


Cukry:

budowa:

Cukry dzielimy na proste i złożone. Cukry proste to glukoza i fruktoza. Cukry złożone dzielimy na: dwucukry - sacharoza, laktoza, maltoza, manoza, wielocukry - skrobia, celuloza, chityna.

funkcje:

Cukry są składnikiem energetycznym, dostarczają organizmowi energii mechanicznej na ruch i pracę narządów. Celuloza jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych roślin. Chityna buduje pancerze stawonogów.


Tłuszcze:

budowa:

Zbudowane z trzech cząsteczek alkoholu - glicerolu, do których przyłączone są reszty kwasów tłuszczowych. Tłuszcze roślinne zbudowane są z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwierzęce z nasyconych.

funkcje:

Tłuszcze są energetycznym składnikiem dostarczającym organizmowi energii cieplnej na utrzymanie stałej temperatury ciała. Nadmiar tłuszczy odkładany jest w postaci tkanki podskórnej która izoluje przed zimnem oraz stanowi materiał zapasowy energetyczny.

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 497
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie