Przydatność 80%

Właściwości tłuszczów. Rola tłuszczu w organizmie człowieka.

Autor: Dodano: 2010-04-12

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Właściwości tłuszczów:
1). Są nierozpuszczalne w wodzie zimnej i gorącej.
2). Rozpuszczają się jedynie w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzen, eten, chlorofil
3). W stanie chemicznie czystym nie mają ani zapachu ani smaku, ale łatwo chłoną obce zapachy. Naturalne produkty tłuszcze zawierają różne substancje nadające smak, zapach i barwę, np. białko, witaminy, barwniki i enzymy.
4). Z wodą tworzą emulsję.
5). Są lżejsze od wody.
6). Konsystencja tłuszczów zależy od rodzaju kwasów tłuszczowych; duża ilość kwasów nasyconych nadaje im konsystencję stałą, natomiast kwasy nienasycone dają tłuszcze o konsystencji ciekłej lub mazistej. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać ciekłą nazywamy olejami.
7). Punkt topnienia tłuszczów zależy od zawartości kwasów tłuszczowych:masło 30-35 stopni Celsjusza, tłuszcze wieprzowe 35-45 stopni Celsjusza, oleje roślinne (-30)-(-20) stopni Celsjusza, oliwa 0-(-2) stopni Celsjusza.
8). Od temperatury topnienia zależy strawność i przyswajalność - im niższa temperatura topnienia, tym są tłuszcze łatwiej strawne i przyswajalne.
9). Tłuszcze ogrzewane do ok. 300 stopni Celsjusza ulegają rozkładowi ("przypalają się") wydzielając nieprzyjemny, ostry i drażniący zapach na skutek tworzenia się akroleiny - powstałej przez odwodnienie glicerolu. Akroleina w większych ilościach wykazuje działanie toksyczne na ustrój człowieka.
10). W czasie przechowywania, tłuszcze ulegają jełczeniu - są to procesy fizykochemiczne, zachodzące pod wpływem światła, temperatury, powietrza, wilgoci, drobnoustrojów. Rozpadają się do glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych ze zmianą smaku, zapachu i barwy.


Rola tłuszczów w naszym organizmie:
- chroni ciało prze utratą ciepła
- umożliwia utrzymywanie narządów wewnętrznych w prawidłowym położeniu
- ochrania narządy prze urazami mechanicznymi
- zapewnia energię powstającą w wyniku spalenia tkanki tłuszczowej (bez uszczerbku na zdrowiu) przy niedoborze innych składników energetycznych

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 385
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy