profil

Witaminy

poleca 85% 844 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wystarczy skopiowac do Worda i dac czcionke 5 :P

I. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
,,A,,współtworzenie rodopsyny- substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości Komorek zmysłowych siatkówki oka. Żródła: wątroba,jaja,masło,mleko,tran,marchew
-kurza ślepota; -zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry ; - nadmiar prowadzi do zmian zabarwienia skóry,wypadania włosów
,,D,, Wpływa na gospodarkę wapniową (wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach).Niezbędna do normalnego wzrostu Kośćca.Tworzy się w organizmie pod wpływem światła słonecznego z prowitaminy. Źródła: wątroba,jaja,mleko pełne
-u dzieci krzywica(deformacja kości)
,,E,, prawdopodobnie hamowanie utleniania lipidów ustrojowych(głównie z błon komórkowych)i witaminy,A,, Źródła:orzechy,jaja
-osłabienie mięśni;- obniżenie płodności
,,K,,Ważna w procesie krzepliwości krwi(w komówkach wątroby niezbędna do wytwarzania protrombiny-czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi; Źródła: wytwarzana przy produkcje bakterii flory jelitow
-wydłużanie czasu krzepnięcia krwi; -podatność na krwotoki
7.Witaminy rozpuszczalne w wodzie
B1 ?element enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy.Źródła: mięso,wątroba drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż; -choroba beri beri- bóle rąk i nóż, drżenie i osłabienie mięśni,niewydolność układu krążenia
PP- element niektórych enzymów przeprowadzających reakcje utleniania w komórkach.Źródła:jaja,wątroba,sery,pełne mleko; -niedobór jest rzadko stwierdzany
-uczucie zmęczenia,depresje,zaburzenia pamieci
B2- spełnia rolę podobną do witaminy PP-jest składnikiem innych enzymów utleniających związki organiczne w komórkach. Źródła:sery ,jaja,wątroby; -zapalenie skóry i pękanie kącików ust;-obniżenie sprawności umysłowej
B6-współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających aminokwasy.Wpływa na metabolizm aminokwasów(białek).Źródła: wątroba,mięso,jaja,warzywa,banany
-niedobór jest rzadko stwierdzany
-stany zapalne skóry,nadmierna pobudliwość
B11-Współtworzy niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie jednego z nukleotydów wchodzących w skład DNA.Tworzy DNA.Źródła-bakterie flory jelitowej, drożdże, jarzyny liściaste; -zakłócenieprocesu krwiotwórczego prowadzące do anemii
-niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej płodu
B12-współtworzy niebiałkowy składnik m.in. enzymów przetwarzających zasady azotowe (wpływa więc pośrednio na syntezę kwasów nukleinowych)Źródła:bakterie flory jelitowej, jaja, wątroba;-anemia złośliwa na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych
-deficyty stwierdzone również u wegetarian
C ?bardzo wazna witamina o rozległym działaniu miedzy innymi niezbędna jest w syntezie kolagenu, tworzeniu istoty podstawowej kosci i zebow a także we wchłanianiu żelaza i wzmacnianiu mechanizmow odpornościowych. Witamina C ulega szybko rozłożeniu w wyniku wysokich temperatur.Źródła:świeże owoce(cytrusowe,truskawki,czarna pozeczka,aronia,pomidor)
-niewielki deficyt obniża odporność na przeziębienie;-choroba szkorbutu(krwawienie dziąseł,wypadanie zębów, obnizona odporność,nieprawidłowe zrastanie kosci, powolne gojenie się ran)

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 2 minuty