profil

Wegetarianizm. Bądz Vege. Wegetarianie.

poleca 85% 245 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wykorzystywanie, ranienie, zabijanie i przedmiotowe traktowanie zwierząt jest czymś przerażającym i świadczy o bardzo niskim poziomie człowieczeństwa" Maja Ostaszewska

Jeszcze kilka lat temu ludzie nie jedzący mięsa byli postrzegani jako dziwacy. Obecnie sytuacja się zmieniła - życie bez mięsa zyskuje wciąż nowych zwolenników. Nawet dotychczasowi sceptycy zaczynają dostrzegać wiele plusów płynących z takiego stylu życia. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fastfoody i kaloryczne, tłuste jedzenie nie służy ich organizmom. Można wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia. "Mięso? Nie, dziękuję. Coraz więcej osób w Polsce odpowiada w ten sposób. Przez królestwo schabowego i rosołu przetacza się kolejna fala mody na wegetarianizm." Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, nastała także moda na wegetarianizm, który praktykuje, według różnych źródeł od 1-3 milionów Polaków.

Kto jest wegetarianinem?

Niestety świadomość czym naprawdę jest wegetarianizm i na czym polega, jest niezwykle niska wśród naszego społeczeństwa. Większość ludzi wie tylko tyle, że wegetarianie nie jedzą mięsa i na tym kończy się ich wiedza. Panuje też wiele stereotypów, mitów na temat diety wegetariańskiej i jej wpływu na organizm Wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi (w tym również jajami). Idealna, pożywna dieta wegetariańska bazuje na szerokim zestawie ziaren zbóż, nasion strączko-wych, warzyw, owoców, orzechów i nasion, uzupeł?nianych produktami nabiałowymi i jajkami. Zazwy?czaj obawiamy się niedoboru białka, ale człowiek dorosły ze zdrowym przewodem pokarmowym nie potrzebuje go więcej niż 50 g dziennie, białka obecne są w ziarnach, nasionach, nasionach strączkowych i orze?chach, .Są różne odmiany diety wegetariańskiej. Wśród nich wyróżniamy:
? lakto-owo-wegetarianizm
? lakto-wegetarianizm
? weganizm
? witarianizm
? frutarianizm
Lakto-owo-wegetarianie to ludzie którzy nie jedzą mięsa ale korzystają z ich produktów takich jak mleko, przetwory mleczne, jajka. Lakto- znaczy mleko, a owo-jajko. Ta dieta jest najbardziej rozpowszechniona wśród wegetarian.
Dieta lakto-wegetariańska jest jeszcze bardziej rygorystyczna, jest bardzo podobna do diety lakto-owo-wegetariańskiej, ale wyklucza także jaja, uważając je za wczesne stadium rozwoju kury.
Weganizm to bardziej radykalna dieta wegetariańska, wyklucza spożywanie mięsa i wszelkich przetworów zwierzęcych, uzasadniając to tym iż bardzo trudno by było oddzielić handel krowim mlekiem od handlu krowim mięsem, a handel jajkami - od handlu drobiem.
Witarianie stosują dietę polegającą na spożywaniu wyłącznie surowych warzyw i owoców, nie jedzą oczywiście mięsa i pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Twierdzą, że podczas gotowania, w warzywach jest zabijana większość witamin i substancji odżywczych, które nie są odporne na zbyt wysoką temperaturę gotowania i smażenia a, organizm ludzki łatwiej przyswaja i trawi produkty surowe niż np. ciężko strawne potrawy smażone.
Frutarianizm to jeszcze dalej idąca odmiana diety wegetariańskiej, frutarianie jedzą jedynie orzechy i owoce, twierdzą, że człowiek ma przystosowany do jedzenia owoców cały przewód pokarmowy, przez swoją wyprostowaną postawę, chwytne palce jest wyposażony w ten sposób przez naturę, do zrywania owoców z wysokich drzew .
Każdy kto po raz pierwszy spotyka się z nazwą wegetarianizm, najczęściej wychwytuje z niej tylko akcent negatywny. Zaprzestanie jadania mięsa stanowi dopiero pierwszy krok wiodący w sferę różnorodnych spraw i problemów, zarówno zdrowotnych i żywieniowych, jak też moralnych, ekonomicznych, filozoficznych i wielu innych. Chociaż wegetarianizm znany jest od tysięcy lat, to dotychczas był traktowany jako ciekawostka i teoretyczny postulat, realizowany rzadko i przez nielicznych, mimo iż wegetarianami było wielu najwybitniejszych myślicieli, pisarzy, uczonych, filozofów. Należeli do nich m.in.: Pitagoras, Hipokrates, Plutarch, Leonardo da Vinci, Izaak Newton, Wolter i wielu innych.

Szybki przewodnik dla zdrowych wegetarian i wegan
? Unikaj żywności oczyszczonej, ubogiej w skład?niki mineralne i witaminy, takiej jak biała mąka i biały (rafinowany) cukier.
? Jedz różnorodne pokarmy bogato białkowe.
? Unikaj pokarmów hamujących wchłanianie składników mineralnych, takich jak wapń, magnez i cynk. Należą do nich otręby i produkty pszenne przygotowane bez drożdży, takie jak chleb pita, ciastka i herbatniki, szczególnie z mąki razowej.
? Nie pij herbaty i kawy do posiłków.
? Jedz świeże warzywa i owoce co najmniej pięć ra?zy dziennie.
? Pamiętaj, że potrzeby różnych ludzi znacznie się różnią i niektórzy potrzebują trochę białka zwie?rzęcego. O takiej sytuacji można myśleć, jeżeli we?getarianin jest stale zmęczony lub chudnie.

Czy cierpienie zwierząt jest warte twojego hamburgera ??

W Polsce zabija się na mięso ok. 470 ml zwierząt co daje więcej niż milion dziennie, a prawie tysiąc na minutę. Na świecie ok. 24 mld rocznie zwierząt ginie.
Ale czy zdajesz sobie sprawę, w jaki sposób mięso trafia na nasze talerze, czy wiesz, co jesz? Czy znasz los zwierząt, które są zabijane, ich ciała krojone na kawałki i zamieniane na kotlety i wędliny?
Przeciętnie człowiek zjada w ciągu życia blisko 2000 zwierząt: świnie, krowy, kurczaki, indyki, kaczki, gęsi, owce. Większość z tych zwierząt hoduje się w specjalnych "fabrykach", gdzie są pozbawione świeżego powietrza, ruchu. Zwierzęta są przetrzymywane na małej przestrzeni, zazwyczaj matki oddziela się od potomstwa, co uniemożliwia im wykonywanie naturalnych odruchów. Mają one nienaturalnie krótkie życie. Najważniejsze jest to, by szybko urosły, by było z nich jak najwięcej mięsa. W tym celu podaje im się hormony wzrostu i tuczące jedzenie. Wszystko jest obliczone na maksymalny zysk hodowców.
Wiele z tych zwierząt umiera z powodu strachu i koszmarnych warunków, gdy są transportowane setki kilometrów, w tłoku, bez jedzenia i wody. Te, które przeżyją czeka brutalny, krwawy koniec. W rzeźniach podrzyna się im gardła, obdziera ze skóry i zanurza we wrzątku - często, gdy jeszcze żyją.
Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Wegetarianie uważają hodowanie zwierząt na rzeź za okrutne i nieludzkie, zaś walkę z tym i promowanie diety bezmięsnej ? za swój moralny obowiązek. Jednocześnie, twierdzą, że człowiek jest jedną z wielu form życia na naszej planecie i nie powinien wykorzystywać swojej dominującej pozycji do zabijania i zjadania innych istot. Zwracają też uwagę, że jedzenie mięsa może być źródłem wielu nowych, nieznanych dotąd zagrożeń: zdrowotnych, ekologicznych i ekonomicznych, zarówno w skali globalnej, jak i lokalnej.
"Zawsze byłem chory, kiedy jadłem mięso. Gdy zostałem wege, natychmiast poczułem się zdrowiej i atrakcyjniej .Zostanie wegetarianinem było jedną z pierwszych decyzji, jaką podjąłem, by nie być częścią systemu mięsnego" Moby
Z potrzebami klientów ? wegetarian liczy się przemysł spożywczy produkując dla nich m.in. potrawy bezmięsne, jak np. dania z soi (kotlety, pasztety i inne) w różnych wersjach smakowych.
W Polsce wegetarianizm jest propagowany m.in. przez stowarzyszenie Empatia , Fundację Viva! Akcja dla Zwierząt oraz internetowe serwisy i fora wegetariańskie. Organizują oni różne happeningi, spotkania i demonstracje przeciwko takim firmom jak KFC, McDonald's Corporation czy sklepom sprzedającym futra. Co roku wiele miast przyłącza się do Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu, który odbywa się w ostatnim tygodniu maja. Ponadto, 1 października odbywa się Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, a 11 stycznia swój dzień obchodzą wegetarianie. Od 2003 roku 20 grudnia obchodzony jest Dzień Ryby, który propaguje wegetariańskie święta Bożego Narodzenia w Polsce.

"Pod względem intelektualnym ludzie i zwierzęta mogą się różnić, ale jest oczywiste, że zwierzęta mają bogate życie emocjonalne, czują radość i ból.
Bardzo prosto ludziom zapomnieć o prostej zależności pomiędzy hamburgerem a krową, z której on pochodzi"

Czy cierpienie niewinnych istot jest warte, tego abyśmy my ludzie mogli jeść codziennie mięso? Kiedy jemy pysznego chrupiącego kurczaka myślimy o tym kto go przygotował, o tym jak go przygotował, o tym czy ja mogę sobie coś takiego przygotować, a może czasem powinniśmy się zastanowić nad tym czym było wcześniej to co mamy na talerzu, jak chodziło, jak jadło, jak żyło, jak cierpiało kiedy ktoś musiał je zabić abyśmy my mogli delektować się jego smakiem...

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 7 minut

Podobne tematy