Przydatność 50%

Instrukcja mycia i dezynfekcji

Autor:

INSTRUKCJA NR 01
EGZ. NR 1
Wydanie:01
HIGIENA OSOBISTA
PERSONELU Wersja: 1
Strona:1/2
Opracował: Data: Podpis:
Zatwierdził: Data: Podpis:


1. Cel instrukcji

Celem instrukcji jest prawidłowe postępowanie sprzedawcy w zakresie zachowania higieny osobistej podczas wykonywania pracy

2. Zakres

Instrukcja obowiązuje pracownika podczas wykonywania czynności związanych ze sprzedażą środków spożywczych

3. Definicje

Mycie ? eliminacja zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych oraz zmniejszenie ilości mikroorganizmów

Dezynfekcja ? zabieg zmierzający do zmniejszenia liczby drobnoustrojów na powierzchniach metodami fizycznymi, chemicznymi lub obu metodami równocześnie

4. Odpowiedzialność i uprawnienia
4.1. Właściciel jest odpowiedzialny za osiągnięcie celu instrukcji
4.2. Pracownik jest odpowiedzialny za prawidłowe wykonanie czynności w zakresie utrzymania higieny osobistej i higienicznego postępowania w czasie pracy w kontakcie ze środkami spożywczymi.

5. Opis postępowania

? Pracownik stawia się do pracy w czystej odzieży osobistej
? Przed przystąpieniem do pracy pozostawia wierzchnią odzież osobistą w wydzielonej na ten cel komorze szafki odzieżowej
? Zdejmuje biżuterię i ozdoby (pierścionki, obrączki, bransoletki, broszki, zegarki itp.)
? Myje ręce
? Po umyciu rąk zakłada czystą, nie uszkodzoną odzież ochronną (fartuch biały lub w jasnych kolorach okrywający całkowicie odzież osobistą) i nakrycie głowy okrywające lub przytrzymujące włosy
? Paznokcie pracowników muszą być krótko obcięte, nie lakierowane
? Zabrania się noszenia w kieszeniach odzieży ochronnej przedmiotów ostrych i łatwo tłukących się
? Zabrania się spinania odzieży szpilkami i agrafkami
? Odzież ochronną przechowuje w wydzielonej komorze szafki odzieżowej
? Przed wejściem do ustępu, wyjściem poza teren obiektu zdejmuje odzież ochronną i obuwie robocze


INSTRUKCJA NR I ? 01
EGZ. NR 1
Wydanie:01
HIGIENA OSOBISTA
PERSONELU Wersja: 1
Strona:2/2
Opracował: Data: Podpis:
Zatwierdził: Data: Podpis:


? Po skorzystaniu z ubikacji myje i dezynfekuje dokładnie ręce w bieżącej ciepłej wodzie w umywalce umieszczonej w przedsionku izolacyjnym
? Przed przystąpieniem do czynności porządkowych zdejmuje fartuch używany w czasie sprzedaży, a zakłada odzież ochronną do tego przeznaczoną różniącą się kolorem od odzieży używanej przy sprzedaży
? Odzież ochronną używaną przy pracach porządkowych przechowuje się oddzielnie od odzieży używanej przy sprzedaży
? W przypadku zabrudzenia odzieży w czasie pracy należy ją natychmiast zmienić na czystą
? W czasie pracy nie wolno palić tytoniu, żuć gumy, ani spożywać posiłków


6. Dokumenty związane

6.1. Instrukcja BHP
6.2. Instrukcja Nr 1 ? 02 ?Mycie i dezynfekcja rąk personelu?

INSTRUKCJA NR 02
EGZ. NR 1
Wydanie:01
MYCIE I DEZYNFEKCJA RĄK PERSONELU Wersja: 1
Strona:1/2
Opracował: Data: Podpis:
Zatwierdził: Data: Podpis:


1.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 3 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 81
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy