profil

Potrawy Wigilijne

poleca 85% 1101 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

12 Wigilijnych potraw

W zależności od regionu, tradycji rodzinnych, zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą:
-Barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem lub zupą grzybową).
-Ryby przyrządzane na różne sposoby, (z najbardziej tradycyjnym karpiem), smażonym i w galarecie.
-Kapusta z grochem.
-Pierogi z kapustą.
-Paszteciki z grzybami.
-Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym.
-Kluski z makiem, cukrem i miodem.
-Kompot z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak i kutia.

KLUSKI Z MAKIEM (najlepsza i najprostsza potrawa):

POTRZEBA:
Ciasto: 30 dag mąki l jajo l szczypta soli
Masa: szklanka maku l 3 łyżki miodu l 2 łyżki rodzynek, po łyżce posiekanych orzechów włoskich i smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mak wypłukać, przelać wrzątkiem, dokładnie osączyć, po czym 3 razy zemleć. W rondlu stopić miód, dodać mak i bakalie, chwilę smażyć, mieszając. Z podanych składników i odrobiny wody zagnieść ciasto na kluski, rozwałkować je, oprószyć mąką, rozetrzeć i pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na niewielkie kwadraciki, ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i wymieszać z masą makową. 100 g - 280 kcal.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 1 minuta