Wyznaczanie ciepła topnienia lodu

Opis przyrządu:

Kalorymetr służy do pomiarów ilości ciepła. Składa się on z dwóch naczyń aluminiowych, większego i mniejszego. Na dnie naczynia większego, zwanego płaszczem kalorymetru, spoczywa drewniany krzyżak, na którym jest ustawione naczynie mniejsze – właściwy kalorymetr. Kalorymetr m aluminiową pokrywę. Na środku tej pokrywy jest wytłoczona szyjka do której wkładamy termometr. W drugi otwór jest zatknięte mieszadło. Płaszcz kalorymetru przykrywamy tekturową pokrywą przeciętą w pół. TERMOMETR UŻYWANY DO POMIARÓW POWINIEN MIEĆ DZIAŁKĘ ELEMENTARNĄ 0,1C.

Opis doświadczenia:

Płaszcz kalorymetru chroni przed wymianą ciepła ( przez przewodzenie lub promieniowanie) między kalorymetrem a otaczającymi go przedmiotami. Termometr używany do pomiarów kalrymetrycznych powinien mieć działkę elementarną 0,1C. Ciepło dostarczone cieczy, znajdującej się w kalorymetrze, powinno być równomiernie rozprowadzone w całej jej masie, rozprowadzamy je mieszadłem. Ilość ciepła doprowadzoną do danej substancji ocenia się według zmiany temperatury, a oblicza według następującego wzoru

Q = mc(t2 – t1)

Q – ilość ciepła dostarczonego substancji {cal}
M – masa substancji {g}
C – ciepło właściwe substancji {cal / g * C}
T1 – temperatura początkowa {C}
T2 – temperatura końcowa {C}

Przebieg pomiarów:

Ważymy kalorymetr, po czym wlewamy do niego wodę. Ważymy ponownie i obliczamy masę wody. Następnie wrzucamy do kalorymetru kawałek lodu uprzednio osuszony bibułą. Przykrywamy kalorymetr i mieszając wolno mieszadłem, oczekujemy na stopienie lodu i ustalenie się temperatury, którą odczytujemy na termometrze. Po wykonaniu powyższych czynności ważymy kalorymetr. Znając masę kalorymetru z wodą przed wrzuceniem lodu i po jego stopieniu, obliczamy z różnicy tych mas masę lodu. Wnioskując, że lód stopił się pobierając ciepło kalorymetru i zawartej w nim wody, układamy równanie, które po przekształceniu wygląda następująco
Wyniki pomiarów:

Dane:

masa kalorymetru ( mk ) – 220,07 g
masa lodu ( m1 ) – 10,8 g
masa wody ( m2 ) – 255,38 g
temperatura początkowa ( t1 ) - 22C
temperatura lodu ( t2 ) - 0C
temperatura końcowa ( t4 ) – 18,5C
ciepło właściwe kalorymetru ( Ck ) – 0,214 cal / g C
ciepło właściwe wody ( Cw ) – 1 cal / g C

Inne:

niepewność pomiarowa wagi ± 10 mg
błąd odczytu z termometru i jego niepewność ± 0,5C

Obliczenia:
X » ( 335000 ± 124000) J / kg Np = 37%

Odp: Ciepło właściwe topnienia lodu wynosi około 335000 J / kg.

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 96
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy