Stosunkowo często w przetworzonych produktach spożywczych znajdują się specyficzne substancje zwane konserwantami (oznaczone symbolem E).
Konserwanty są dodawane celem uniknięcia rozwoju szkodliwych bakteri, drożdży, pleśni, drobnoustrojów tlenowych.
Jakie konserwanty spotykamy w produktach spożywczych?
-saletra (E-250) ? szkodzi przy nadciśnieniu
-benzoesan sodu (E-211) ? rakotwórczy
-sorbinian potasu (E-202) ? nieszkodliwy
-ocet (E-260) ? nieszkodliwy
Jak unikać konserwantów lub zdecydowanie ograniczyć ich spożycie?
-Spożywać soki naturalne takie jak: kompoty, kwaśnie mleko,
wody mineralne, maślanka, kwas chlebowy, mięta.
-Jeść żywność mało przetworzoną.
-Sporadycznie powinniśmy korzystać z konserw mięsnych
i rybnych (unikniemy saletry- E-250)
* Naturalnym i najlepszym sposobem konserwowania świeżej,
nieprzetworzonej żywności jest jej mrożenie.
Jedz zdrowo. Smacznego!