profil

Macro-, Micro-, Ultra- elementy - tabela

Ostatnia aktualizacja: 2021-12-03
poleca 85% 1158 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze


pierwiastek

rola

niedobór

nadmiar

występowanie

makroelementy

Ca

wapń


materiał budulcowy kości i szkliwa; wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych; regulacja ukł. krążenia; rytmu serca; wpływa na kontrolę ciśnienia tętniczego; aktywator enzymów; pobudliwość komórek; procesy krzepnięcia krwi; ważna rola w mechanicznym skurczu mięśni; u roślin-prawidłowe wykształcenie organów





opóźnienie wzrostu; deformacja; łamliwość i zniekształcenie kości; problemy z uzębieniem; osteoporoza; zaburzenia w krzepnięciu krwi; u roślin-nieprawidłowe wykształcenie organów; rozkład błon plazmatycznych; chloroza, martwica

zahamowanie wchłaniania żelaza i cynku

nabiał, fasola, groch, warzywa(buraki, kapusta), niektóre ryby

P

fosfor

(w postaci fosforanów wapnia)

występuje w kościach i szkliwie; tkance nerwowej; wchodzi w skład fosfolipidów oraz akumulatora energii ATP i nośników wodoru i elektronów NADP; znajduje się w płynach ustrojowych; występuje w kwasach nukleinowych

ogranicza syntezę ATP, co się wiąże z zahamowaniem procesów metabolicznych zwierząt i ludzi; u roślin- żółknięcie brzegów liści, karłowacenie; nekroza

nie obserwuje się

nabiał, fasola, groch, warzywa(buraki, kapusta), niektóre ryby

Mg

magnez


materiał budulcowy kości i zębów; bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów; przewodnictwo nerwowe; aktywator kinaz; wzrost lepkości cytoplazmy; aktywator enzymów, zapewnia właściwą strukturę chromosomom, składnik chlorofilu

osłabienie siły mięśni, drżenie mięśni, osłabienie kończyn, nudności, wymioty, napadowe bicie serca - rzadko są obserwowane; tężyczka, rzucawka; powstanie białaczki limfatycznej, zawału serca miażdżycy; u roślin chloroza liści, purpurowe smugi nekrotyczne na liściach, zahamowanie fotosyntezy

wymioty, nudności, obniżenie ciśnienie tętniczego, senność, mrowienie kończyn

zielone warzywa, awokado, banan, czekolada, zboża, orzechy, mleko, kakao, ciemne pieczywo

Na

sód


reguluje gospodarkę wodną organizmu; przekaźnik w ukł. nerwowym; utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach; wpływa na lepkość cytoplazmy; zwiększa pobudliwość komórek; skł. płynów ustrojowych

utrata pobudliwości komórek nerwowych; zanik różnicy potencjałów

wzrostu ciśnienia krwi

sól kuchenna, sery, ryby, pieczywo

K

potas


zapewnia właściwą gospodarkę wodną organizmu zwiększa lepkość cytoplazmy; zmniejsza pobudliwość komórek; wpływa na skurcz mięśni i pobudliwość włókien nerwowych; składnik płynów ustrojowych; zmniejsz przepuszczalność; przewodnictwo

pobudzenie, osłabienie, wymioty, mdłości, zaburzenia zachowania, niskie ciśnienie, arytmia serca; u roślin- hamuje wzrost, powoduje wiotczenie łodygi i żółte, brązowe plamy na liściach

prowadzący do zaburzeń pracy serca może nawet zagrażać życiu; niedobór magnezu

ziemniaki, banany, sok pomarańczowy, nabiał, ryby, mięso, drób

S

siarka


składnik insuliny i witaminy b1(tiaminy) metioniny niezbędnej w budowie aminokwasów; stabilizuje połączenia białkowe, wchodzi w skład tych białek, które budują włosy, paznokcie, skórę; składnik grup rodankowych, nadających ostry i palący smak olejkom gorczycznym niezbędna do budowy dwóch aminokwasów: metioniny i cysteiny, w tworzeniu III rzędowej struktury białek, wchodzi w skład aktywnej części oksydoreduktazy

u ludzi nie spotyka się chorób związanych z jej niedoborem; zaburzenie równowagi ustrojowej; u roślin hamuje syntezę chlorofilu


białka pochodzenie mięsnego, jaja, mleko


N

azot


wchodzi w skłąd aminokwasów, białek, kwasów nukleinowych, witamin, hormonów wzrostowych roślin, alkaloidów np. morfiny, kofeiny; przenośników energii ATP/ADP ; występuje w fosfolipidach błon kom. i barwników

obrzęki, utrata wagi, martwica, marskość wątroby; u roślin- zahamowanie wzrostu, ograniczenie kwitnienia, żółknięcie liści, brak zdolności do syntezy chlorofilu

u roślin nadmierne „bujanie”; plony rosną duże i słabe


mikroelementy

Fe

żelazo


składnik ważnych związków organicznych wiążących i transportujących tlen(hemoglobiny, chlorokruoryny, mioglobiny);wchodzi w skłąd enzymów (np. cytochromy) oksydoredukacyjnych katalizujących procesy utleniania i redukcji; witamina C podwyższa jego przyswajalność

niedokrwistość czyli anemia, osłabienie, bóle głowy, arytmia serca; u roślin zaburzenia fotosyntezy oddychania, chloroza najmłodszych liści

choroby układu krążenia; zwiększona ilość - hemosyderozą; hemochromatozie – niszczenie tkanek, podwyższa ryzyko przewlekłych chorób, m.in. serca i raka okrężnicy

wątroba, rośliny strączkowe, szczypiorek, mięso

Zn

cynk


synteza DNA i RNA , białek, insiliny i nasienia; bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek, tłuszczów i alkoholu; współdziała z witaminą A; wchodzi w skład najmniej 70 enzymów; prawidłowe gojenie ran, wzrostu i rozwoju płodu

zahamowanie wzrostu, utrata apetytu, zaburzenia gojenia ran, zmiany w skórze i we włosach; zaburzenia rozwoju i czynności gonad, oczu, skóry, kości; u roślin chloroza, karlenie liści

może osłabiać odporność, powodować nudności, bóle głowy, wymioty, odwodnienie, bóle żołądka, złą koordynację mięśni, zmęczenie oraz czasami, uszkodzenie nerek (podanie miedxi)

mięso, wątroba, sery, rośliny strączkowe, kasza gryczana, orzechy

Cu

miedź


składnik hemocyjaniny; bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, w wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i powstawaniu RNA; odpowiedź immunologiczna

zaburza gospodarkę żelazem, „biała skóra”, anemia, utrata smaku, mało białych krwinek

żółć wraca się do jelita, następnie do wątroby

orzechy, wątroba, rośliny strączkowe, kasza gryczana

J

jod

wchodzi w skład hormonów wydzielanych przez gruczoł tarczowy, które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek; tempo przemiany materii i energii

powiększenie tarczycy (wole), niedorozwój umysłowy

choroba Basedowa – czyli nadmierne wychudzenie, podwyższenie temperatury, nerwowość i wytrzeszcz oczu

sól jodowana, jarzyny, ryby

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 6 minut

Podobne tematy