profil

Węglowodany

poleca 85% 189 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Węglowodany złożone, pochodne skrobi, w pożywieniu człowieka powinny stanowić główne źródło energii. Dostarczają ich przede wszystkim produkty roślinne. Nie oznacza to jednak, iż pożywienie człowieka nie dostarcza również węglowodanów prostych i dwucukrów. Wśród węglowodanów prostych najbardziej rozpowszechnionym jest glukoza, nazywana inaczej cukrem gronowym, oraz fruktoza, czyli cukier owocowy. Oba te cukry występują w większych ilościach w owocach, sokach roślin i w miodzie. Dwucukry to znana nam wszystkim sacharoza, czyli cukier trzcinowy lub buraczany, potocznie nazywana �cukrem". Ponadto, do dwucukrów zaliczamy także laktozę, czyli cukier mleczny, występujący w większych ilościach w mleku. Jest ona najczęstszą przyczyną tzw. nietolerancji mleka. Jednocześnie należy pamiętać, że wszystkie przetwory mleczne, takie jak mleko zsiadłe, kefir, ser biały i twarogi, są tego cukru pozbawione lub też występuje on w znacznie mniejszych ilościach niż w mleku słodkim. Dzięki temu tolerancja tych produktów jest znacznie większa lub prawidłowa. Węglowodany w postaci skrobi są składnikiem niezbędnym ustrojowi stopniowo trawione i "wchłaniane, warunkują prawidłowy przebieg przemian białek i tłuszczów w organizmie. Przy braku odpowiedniej ilości "węglowodanów w pożywieniu dochodzi do nieprawidłowego spalania kwasów tłuszczowych, w wyniku czego powstają tzw. ciała ketonowe, które zakwaszają organizm, co jest zjawiskiem niebezpiecznym dla zdrowia. Dlatego mówimy, że tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów. Węglowodany są w żywieniu człowieka niezbędne, gdyż niektóre tkanki, np. tkanka mózgowa, czerpią energię wyłącznie ze spalania glukozy. Pamiętajmy przy tym, że zarówno jeden gram białka, jak i węglowodanów, w czasie przemian w organizmie dostarcza 4 kilokalorii energii i jest to ponad dwa razy mniej niż otrzymuje się ze spalenia l g tłuszczu, dostarczającego 9 kcal.

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta