profil

Warunki naturalne i ich ocena z punktu widzenia rozwoju rolnictwa i przemysłu na Wyżynie Luebelskiej

poleca 84% 2727 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

W mojej pracy omówię jakie są warunki naturalne na Wyżynie Lubelskiej oraz jak to się wiąże z rozwojem rolnictwa oraz przemysłu. Zacznę od przedstawienia Wyżyny, jej obszar obejmuje większość województwa Lubelskiego, skąd wzięła się jej nazwa, natomiast reszta to fragment Małopolskiego Przełomu Wisły i Wzniesień Urzędowskich. Powierzchnia jest równa, lekko pofałdowana, zalicza się do obszarów bezleśnych. ,,Wyżyna słynie z wąwozów lessowych w okolicach Kazimierza Dolnego, Bochotnicy i Kraśnika. Dzięki żyznym glebom – czarnoziemom – Wyżyna Lubelska jest jednym z najbardziej rozwiniętych rolniczo obszarów Polski.’’[1] Kolejnym aspektem jaki przedstawię jest rozmieszczenie typów gleb w tym rejonie. Wyraźnie widoczne jest to, iż gleby brunatnoziemne (brunatne i płowe) przeważają na tym obszarze. Następnie można wymienić gleby bielicowe, rdzawe, rędziny oraz czarnoziemy. Można powiedzieć, że opisywana przeze mnie wyżyna posiada stosunkowo urodzajne ziemie, rolnictwu sprzyjają dobre warunki klimatyczne oraz dostateczna zasobność w wodę. Wiąże się z tym możliwość rozwoju rolnictwa na szeroką skale ale to chciałbym opowiedzieć później. Warunki jakie tam panują doskonale sprzyjają uprawie chmielu, tytoniu, kukurydzy, pszenicy oraz buraków cukrowych, które są najważniejszą rośliną dla tego regionu (rysunek 1).
W tej części rozwinę wspomniane wcześniej wątki. Rozpocznę od tematu buraków cukrowych, zajmują one 3% ogólnej powierzchni upraw w kraju. Są najbardziej popularną roślina uprawianą na Wyżnie Lubelskiej, w Werbkowicach znajduje się największa cukrownia w kraju. Równie znaczącą pod względem produkcji i zatrudnienia była cukrownia w Lublinie, która niestety kilka lat temu została zlikwidowana z powodu radykalnej zmiany sytuacji na rynku. ,,Przemysł browarniczy reprezentowany jest przez browary w Lublinie, Chełmie, Kraśniku, Janowie Lubelskim, Zamościu i Zwierzyńcu.’’[2] Jedną z przodujących wytwórni jest Spółka Perła, która zarówno ma swoją siedzibę jak i produkcje w Lublinie. Zajmuje się wytwarzaniem napojów alkoholowych, wszelkie surowce pozyskiwane są z upraw na Wyżynie Lubelskiej i Kielecko-Sandomierskiej. Uprawa chmielu wymaga żyznych gleb i dużego nasłonecznienia. We wschodniej części regionu związany z małymi gospodarstwami, wymagający dokładnej pielęgnacji oraz dużych nakładów pracy jest tytoń. Jego uprawa wymaga zezwolenia, a cała produkcja musi być sprzedana państwu. Uprawa tytoniu koncentruje się w okręgu lubelskim. Na Lubelszczyźnie występuje kilka rodzajów zbóż, najbardziej pospolita jest uprawa pszenicy , której uwarunkowaniem jest dobrą żyznością gleb. ,,Występujące tam gleby oraz mały obszar łąk i pastwisk sprawiają, że produkcja roślinna odgrywa większą rolę niż zwierzęca. Na słabszych glebach krain nizinnych uprawia się jęczmień, pszenżyto oraz kukurydze, które w znacznej części przeznacza się na paszę. Dlatego większa jest tu rola produkcji zwierzęcej, zwłaszcza trzody chlewnej.’’[3] Przemysł paszowy rozwija się na Lubelszczyźnie z powodu dużego zaplecza surowcowego w postaci dużej uprawy zbóż. Powstało wiele wytwórni paszowych przykładem są Agropol Motycz, Animex Zamość, Wipasz Międzyrzecz Podlaski, Wola-Pasze Biała Podlaska. Duża produkcja pasz przemysłowych umożliwia rozwój hodowli zwierząt. Lubelszczyzna jest prężnie rozwijającym się ośrodkiem produkcji zwierzęcej dla przemysłu mięsnego. W naszym regionie są następujące zakłady drobiarskie i mięsne Indykpol, w Międzyrzeczu Sedar, Łmeat Łuków, Felix Biała Podlaska. W ostatnich latach rośnie liczba dużych gospodarstw specjalistycznych, w których uprawa i hodowla prowadzona jest na dużą skalę. W naszym regionie są gospodarstwa o powierzchni powyżej 100h, wyposażone w nowoczesny sprzęt, prowadzące produkcje rośliną na światowym poziomie. Innym przykładem rozwoju produkcji roślinnej są duże szklarnie dla produkcji owoców i warzyw, one uniezależniają rolnictwo od warunków pogodowych i glebowych. Lubelszczyzna jest ekologicznie czystym regionem, dzięki temu rolnicy uprawiają zioła do celów leczniczych i kosmetycznych, jednym z wielu dużych odbiorców jest Herbapol Lublin. Produkcja zwierzęca jest rozwijana w dużych fermach trzody chlewnej i drobiu. Fermy takie lokalizowane są w terenie o niskim zaludnieniu by ograniczyć uciążliwości tych obiektów dla okolicznej społeczności. Przykładem tego typu obiektu jest oddalona od siedzib ludzkich ferma drobiu o łącznej powierzchni budynków inwentarskich 19 tysięcy metrów kwadratowych na 300 tysięcy sztuk brojlerów kurzych, położona pod Międzyrzecem Podlaskim. Wyżyna Lubelska sprzyja hodowli bydła mlecznego, dzięki temu rozwija się przemysł mleczarski, przykładem jest ,,Spomlek’’ Radzyń oraz Spółdzielnia Mleczarska ‘’Krasnystaw’’. Ponieważ Lubelszczyzna nie jest regionem przemysłowym, Wyżyna Lubelska jest czysta, wolna od zanieczyszczeń, dzięki temu rozwija się rolnictwo ekologiczne zgodne z obecnymi uwarunkowaniami prawnymi w naszym kraju. Z wyżej wymienionych powodów w naszym regionie równie sprawnie rozwija się agroturystyka.
Dzięki dobrym warunkom naturalnym na Wyżnie Lubelskiej takich jak żyzna gleba, odpowiedni klimat czy dobre uwodnienie rolnictwo w naszym regionie rozwija się dynamicznie. Bardzo dobre gleby stanowią tam największy w kraju odsetek. Moim zdaniem ten region jest korzystny dla rolników, mają oni możliwość uprawy roślin uwarunkowanych dobrą ziemią, które są w ich posiadaniu. W rolnictwie pracuje spora część ludzi, niezmodernizowane gospodarstwa zapewniają pracę większej ilości osób niż te wyposażone w specjalistyczne maszyny. Podsumowując produkcja roślinna jest bogatą podstawą dla produkcji zwierzęcej i przemysłu spożywczego dla ludzi, a to wszystko opiera się na korzystnych warunkach naturalnych, jakie panują na Lubelszczyźnie. 

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty

Typ pracy
Geografia Polski