profil

Omów główne obszary hodowli zwierząt gospodarskich na świecie i w Polsce.

poleca 84% 2837 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

ŚWIAT
Chów bydła (kierunek mleczny) - rozwija się tam gdzie istnieje duże zapotrzebowanie na mleko i jego przetwory (w pobliżu wielkich miast). Kierunek mięsny (rozwija się głównie na rozległych pastwiskach USA, Argentyny, Brazylii). W Europie najbardziej rozpowszenił się kierunek mleczno-mięsny.
Chów owiec dla wełny, skór, futer, mięsa, mleka, na pastwiskach Australii, WNP, Chiny.
Trzoda chlewna - mniej rozpowszechniona niż bydło, mięso wieprzowe jest mniej cenione niż wołowe. Chiny, WNP, USA, Brazylia, Niemcy, Polska.
Drobiarstwo - szybko rowinęło się w ostatnich latach. Opłacalne, szybki przyrost wagi brojlerów, mięso zdrowe.
Chów koni - obniża się z powodu mechanizacji rolnictwa w krajach bogatych choduje się konie wyścigowe i sportowe.
POLSKA
Bydło - (najważniejszy chów): Małopolska, Śląsk, Wielkopolska. Mleczność krów - V miejsce Polski na świecie.
Trzoda chlewna - gl. dla mięsa, duże spożycie wieprzowiny przez Polaków. II miejsce w Europie po Niemcach, VI na świecie.
Konie - zmniejsza się chów tak jak na świecie.
Owce - dla mięsa, skór, futer, spadła hodowla. Główne rejony: piotrowski, leszczyński, poznański, bielski, nowosądecki - góry.
Drób - dla mięsa, jaj, pierza. Szczególnie popularny jest chów kurczaków - brojlerów (szybko), potrm gęsi (dla wątroby), kaczek, indyków.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 1 minuta

Podobne tematy