Pierwsi ludzie musieli stać się zarazem pierwszymi kucharzami. Najpierw odkryli ogień. Później zaobserwowali, że jeżeli zasadzą ziarno to za pewien okres czasu mogą spodziewać się plonów. Zaczęli wykonywać proste naczynia i urządzenia kuchenne. Uprawiano rośliny strączkowe, hodowano owce, kozy i dzikie świnie. Kobiety zbierały zboże, rośliny, owoce leśne, natomiast mężczyźni polowali na zwierzynę i łowili ryby. Polowano zazwyczaj w dużych grupach. Następnie urządzano uczty na wspólnych zgromadzeniach, co wiązało ludzi ze sobą. Odkrywano coraz to nowsze przepisy kulinarne i dzielono się nimi między sobą.
Z upływem czasu zaobserwowano, że właściwy sposób odżywiania się jest ważny dla zdrowia. Dopiero po długim okresie czasu zaczęto zastanawiać się nad odpowiednimi wartościami odżywczymi, nad tym co zdrowe, a co nie. Jakie posiłki powinno się jeść i w jakich ilościach. Już w odległych czasach poszukiwano kawy, herbaty, cukru itp.
Sztuka kulinarna powstała najwcześniej w Chinach. Do dziś obowiązuje w niej reguła harmonii czterech podstawowych elementów: smaku, zapachu, barwy i kompozycji. Pierwsze książki kucharskie pochodzą również stamtąd.
Ogromnym wyborem przypraw cieszyły się Indie. Do tegoż właśnie kraju przyjeżdżało wielu Greków Rzymian i Arabów. W jakim celu? Oczywiście po przyprawy. Duży wpływ na kuchnie świata wywarła również kuchnia egipska. Egipcjanie dali oliwę ,daktyle, cebulę, czosnek, pszenicę i jęczmień. Oni pierwsi wypiekali chleb.
Jeżeli zaś chodzi o kuchnię europejską to wyróżnia się głównie : włoską, francuską i austriacką. Kuchnia włoska jest wyjątkowo wykwintna. Pełno w niej owoców i warzywo oraz owoców morza (frutti di mare ).Mięso i wędliny są wysokiej jakości a sery różnych gatunków. Kuchnię francuską zaś wyróżnia różnorodność kompozycji smakowych i metod przyrządzania. Z tej kuchni pochodzi wiele nazw takich jak: kotlet , farsz, omlet, frytki, marynowanie, panierowanie. Do dawnej kuchni austriackiej, którą nazywamy wiedeńską Węgrzy wnieśli paprykę i potrawy nią przyprawiane, Czesi - różnego rodzaju knedle a Włosi potrawy z ryżu, makarony, lody...
Zaś Ameryce zawdzięczamy kukurydzę, kakao, ziemniaki, różne gatunki fasoli i pomidory. W Ameryce panowały trzy regiony kulinarne: północny, centralny i południowy.
Wojny, kolonializm, handel i temu podobne zjawiska spowodowały wymieszanie się kuchni całego świata.