profil

Lodówka

poleca 85% 229 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1913 Pierwsze lodówki elektryczne domowego użytku wyprodukowano w tym samym czasie po obu
stronach Atlantyku. W USA pierwszym modelem była "Domerle" z Chicago. Miała drewnianą
obudowę i sprężarkowe urządzenie chłodnicze na szczycie. W Europie pierwsza była obudowana
ceramicznymi kaflami dwusegmentowa chłodziarka firmy AEG. Kosztowała 1750 marek - tyle co
dom na wsi.

Lodówka, chłodnia szafkowa, izolowana cieplnie szafa o pojemności od kilkudziesięciu do
kilkuset litrów, w której chłodzenie odbywa się za pomocą chłodziarki.
Rozróżnia się: lodówki absorpcyjne (coraz rzadziej spotykane) i lodówki sprężarkowe,
stosowane są do przechowywania łatwo psujących się produktów żywnościowych.
Chłodnicze urządzenie, chłodziarka, urządzenie chłodnicze służące do obniżania temperatury
poniżej temperatury otoczenia. Ciepło przenoszone jest z ciała zimniejszego do cieplejszego,
co wymaga wykonania pracy (II zasada termodynamiki). Wykorzystuje się w tym celu zwłaszcza
energię mechaniczną lub elektryczną.

Główne typy urządzeń chłodniczych:

1. absorpcyjne - roztwór czynnika chłodniczego w pochłaniaczu (zwykle amoniak w wodzie)
jest podgrzewany (np. elektrycznie) w tzw. warniku, co powoduje wydzielenie amoniaku z
roztworu; amoniak przepływa przez skraplacz, gdzie oddaje ciepło, zawór rozprężny i
parownik, gdzie paruje, pobierając ciepło od chłodzonych produktów; z parownika trafia do
absorbera, gdzie rozpuszcza się w wodzie, zaś powstały roztwór zostaje przepompowany do
desorbera,

2. sprężarkowe - czynnik chłodzący (freon lub amoniak) krąży dzięki sprężarce zasysającej
go z parownika i sprężającej; skroplony i rozprężony przepływa do parownika, gdzie parując,
odbiera ciepło chłodzonemu pomieszczeniu (urządzenia chłodzące sprężarkowe stosuje się
głównie w magazynach, samochodach chłodniach, także w lodówkach),

3. strumienicowe - czynnik chłodniczy to woda, jej obieg wymusza strumienica, której ssące
działanie sprawia, że woda przy niskim ciśnieniu paruje w parowniku, z parą tą miesza się
dopływająca z kotła tzw. para napędowa, mieszanina przepływa przez dyfuzor do skraplacza,
zaś woda schłodzona w parowniku jest podawana przez pompę do miejsc wymagajacych chłodzenia
(ten typ chłodziarek jest optymalny w przypadku zapotrzebowania na wodę o temp. 10C - np.
w klimatyzacji przemysłowej),

4. termoelektryczne - wykorzystujące zjawisko Peltiera: z podstawowych termoelementów
tworzy się moduły, z tych zaś specjalne baterie (stosowane w urzadzeniach medycznych
i elektronicznych),

5. gazowe - wykorzystujące efekt obniżania się temp. sprężonego (w tym wypadku w sprężarce)
gazu przy jego rozprężaniu się: gaz (np. powietrze) może krążyć w układzie zamkniętym lub
po rozprężeniu być wypuszczany do chłodzonego pomieszczenia (typ chłodziarek stosowany m.in.
w górnictwie i lotnictwie).

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty