Przydatność 80%

Racjonalne odżywianie, wpływ na organizm człowieka.

Autor: lukas12999

,,Racjonalne odżywianie i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu”

W obecnej dobie wygląd człowieka w wielu przypadkach stanowi o jego powodzeniu życiowym. Smukła sylwetka, pogodny uśmiech to jeden z warunków sukcesu.

Na wygląd skóry, sylwetkę wpływa odżywianie. Ono decyduje o naszej energii życiowej i dobrym samopoczuciu. Codzienne pożywienie powinno zawierać ten rodzaj składników, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Konieczne jest dostarczanie białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, witamin i wody. Od dostarczania dostatecznej ilości białka zależy stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Właściwe odżywianie oznacza przyjmowanie składników odżywczych, które:

- zapewniają dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną
- gwarantują dobrą kondycję
- zmniejszają ryzyko chorób
- uwzględniają maksymalną długość zdrowego życia

Racjonalne odżywianie to takie, które pokrywa całkowite zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki niezbędne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. Wszystkie składniki odżywcze są równie ważne i niedobór jednego z nich prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pożywienia jest bardzo różne - od stosunkowo dużego na węglowodany, białka, tłuszcze do bardzo niewielkiego na witaminy, składniki mineralne. Zależy od płci, wieku, aktywności zawodowej, klimatu, trybu życiu, rodzaju wykonywane pracy, itd.

Przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego prowadzi do nadwagi i otyłości. Są to zjawiska niekorzystne dla zdrowia człowieka, przyśpieszają choroby układu sercowo - naczyniowego, wywołują zmiany w wydzielaniu dokrewnym (cukrzyca), zmiany immunologiczne, itd. Nadwaga i otyłość to zjawiska niekorzystne dla zdrowia człowieka. Otyłość skraca życie o 10 - 12 lat. Pełna świadomość społeczeństwa może wpłynąć na zwalczanie złych, a nabywanie dobrych nawyków żywieniowych.

Zalecenia dla właściwego funkcjonowania organizmu :

1. Zachowywać odpowiednie proporcje poszczególnych składników pożywienia, ograniczyć tłuszcze na rzecz węglowodanów.
2. Najzdrowsze jest jedzenie częściej niż trzy razy dziennie (5 razy)
3. Jedzenie tyle, ile jest potrzebne do zachowania wagi odpowiedniej do naszego wzrostu i wieku.
4. Nie zapominać o witaminach.
5. Dostarczanie organizmowi odpowiednią ilość składników uniwersalnych.
6. Nie zapominać o odpowiedniej ilości wody.

Złe odżywianie prowadzi do wielu chorób np.
1. Anoreksji
2. Bulimii
3. Próchnicy zębów
4. Kamicy żółciowej
5. Osteoporozy
6. Otyłości
7. Szeregu chorób jelita grubego
8. Insulinoniezależnej cukrzycy
9. Różnego rodzaju nowotworów
10. Nieprawidłowościami układu krwionośnego np.
· nadciśnienia tętniczego lub miażdżycy z jej następstwami w postaci np.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 66
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie