profil

obserwujący0
obserwuje0
liczba punktów
250
rozwiązanych / najlepszych
0 / 0
prac i notatek
0
poleca85%

Tłuszcze

Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie...

poleca85%

Obiegi azotu, węgla, wody

Obiegi azotu - bakterie pobierają wolny azot z powietrza i przetwarzają je w azotany (V). Dzięki temu rośliny motylkowate odznaczają się dużą zawartością tych związków, są szczególnie bogate w białko i dlatego stanowią wartościowy pokarm dla zwierząt...

poleca85%

Ekosystemy wodne

Ekosystemy wodne - główne grupy organizmów: plankton, nekton i bentos. Plankton: to zespół organizmów swobodnie unoszonych przez wodę , które nie są w stanie przeciwstawić się jej silniejszym prądom. Nekton: tworzą organizmy samodzielne pływające w wodzie....

poleca85%

Ekosystemy lądowe

Wyróżniamy trzy typy torfowisk: - wysokie, - niskie - przejściowe. Różnią się od siebie położeniem, sposobem powstania, stosunkami wodnymi, roślinnością i rodzajem tworzącego się torfu. Torfowiska wysokie - powstają w miejscach, gdzie nie ma przepływu...