profil

Promieniotwórczość sztuczna

Ostatnia aktualizacja: 2024-01-19
poleca 84% 2884 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

W roku 1934, dzięki genialności państwa Joliot-Curie, ludzkość zaczęła zgłębiać wiedzę o promieniotwórczości.

Promieniotwórczość jest to "emisja promieniowania jądrowego wynikająca z rozpadu promieniotwórczych jąder atomów". Jest to energia wytwarzana przez niektóre izotopy. Promieniotwórcze są izotopami niestabilnymi, czyli takimi, których jądro nie trzyma się razem mocno. Izotopy te mają liczbę atomową większą lub równą 82.

Istnieje wiele odmian promieniotwórczości:
- naturalna,
- sztuczna,
- kosmiczna.

Do najpopularniejszych naturalnych źródeł promieniotwórczości należą izotopy uranu, używane między innymi w reaktorach atomowych; izotop węgla, który pomaga w określeniu wieku skamieniałości; oraz izotop kryptonu, który jest całkowicie niepotrzebny, ale za to bardzo szkodliwy.

Promieniotwórczość sztuczna to promieniotwórczość izotopów uzyskanych sztucznie przez człowieka. Proces uzyskiwania wybranych izotopów jest bardzo skomplikowany. Polega on na umieszczeniu wybranego atomu w reaktorze atomowym, zazwyczaj między dwoma izotopami uranu, i za pomocą specjalistycznej aparatury kontrolowaniu przepływu promieniotwórczości przez ten atom.

Sztuczne izotopy mają wiele zastosowań we współczesnym życiu, a najbardziej widocznym przykładem jest ich używanie w medycynie. Nie jest to jednak jedyny obszar ich zastosowania.

Przykłady:
- Nadczynność tarczycy jest chorobą spowodowaną nadmiernym przyrostem tkanki tarczycowej, która prowadzi do nadmiernej produkcji hormonów. Wiadomo również, że tarczyca wchłania jod. Aby leczyć tę chorobę, wstrzykuje się odpowiednią ilość izotopu jodu o określonym okresie półrozpadu, który niszczy nadmiar tkanki.
- Sterylizacja: zarówno sprzętu medycznego, jak i żywności, można dokonać przez napromieniowanie. Wiadomo, że promieniotwórczość zabija organizmy żywe. W przypadku sprzętu medycznego ważne jest, aby był on jak najmniej napromieniowany, ponieważ to nie jest korzystne dla pacjenta. Natomiast w przypadku żywności, należy pamiętać, że takie produkty, jak owoce czy warzywa, będą później spożywane przez nas.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 1 minuta