Przydatność 50%

Projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem i organizacja obsługi przyjęcia z okazji 50 urodzin

Autor:

Założenia:
-rodzaj przyjęcia: przyjęcie okolicznościowe z okazji 50 urodzin
-uczestnicy przyjęcia- łącznie 120 osób
-miejsce przyjęcia- restauracja dysponująca stolami o wymiarach 80*120 cm i 80*80 cm, w Sali konsumenckiej o powierzchni
300 m2
-rozpoczęcie przyjęcia- godz. 19.00
-należy dobrać: bieliznę stołową, zastawę stołową, sprzęt
-do opracowania: projekt realizacji praz związanych z obsługą przyjęcia
-do wykonania: pierwsze nakrycie stołu na jedna osobę
Wykaz prac wchodzących w skład przygotowania obsługi kelnerskiej i jej przygotowania:
1 opracowanie oferty kulinarnej
2 ustawienie stołów
3 przygotowanie propozycji dekoracji stołu
4 ustalenie miejsc przy stole
5 opracowanie planu obsługi gości
6 przygotowanie wykazu bielizny, zastawy stołowej i sprzętu
7 sporządzenie harmonogramu podawania potraw i napojów
8 przygotowanie pierwszego nakrycia stołu
Propozycja menu:
Proponuje, uwzględniając oprawę i charakter przyjęcia oraz wykaz potraw i napojów, menu:
Przekąska zimna:
Rolada z karpia w galarecie z rodzynkami i warzywami i sosem czosnkowo-rozmarynowym
Zupa:
Barszcz biały z grzybami leśnymi
Danie główne 1:
Pieczeń cielęcą w sosie z kurek, ziemniaki z wody z masłem koperkowym, sałata zielona po polsku
Danie główne 2:
Przepiórki duszone w miodzie pitnym z sosem migdalowo-sliwkowym z marchewka karotka z wody, bukietem sałat i kopytka
Deser:
Płonąca antonówka smażona w miodzie i trójniaku z konfitura truskawkowa
Sernik krakowski
Napoje:
Kompot jabłkowo-zurawinowy
Woda stołowa
Kawa espresso
Herbata liściasta
Alkohole:
Aperitif: wino musujące
Wódka do zimnej przekąski: wytrawna stołowa o smaku specjalnym
Wino do dania głównego 1: białe wytrawne
Wino do dania głównego 2: czerwone wytrawne
Dodatki:
Pieczywo mieszane
Plan ustawienia stołu i ustawienia miejsc przy stole:
Miejsce dla jednego gościa przy stole powinno wynosić 60 do 75 cm, odległości pierwszego zestawu
nakryć od krawędzi stolu powinna wynosic od 45 do 55 cm. Przewiduje ustawienie stolu w ksztalcie litery U i rozmieszczenie gosci po obu stronach stołu.
Należy ustawic w podstawie 11 stolow i po 10 stolow w ramionach. łącznie 31 stołów o wymiarach 80 x 120 cm.
Miejsca ustalone dla poszczególnych gości należy oznaczyc umieszczonymi przed nakryciem wizytówkami z imieniem i nazwiskiem
Propozycja dekoracji stołu:
W centralnym miejscu stołu proponuję umieścić owalną dekorację kwiatów w kolorze biało-czerwonym, a po jej obu stronach świece; na ramionach stołu po 2 mniejsze kompozycje kwiatowe, a między nimi świece.
Plan obsługi gości:
Należy zaplanować, że przyjęcie będzie obsługiwać 10 kelnerów
Kelnerzy będą podawać potrawy i napoje zgodnie z ustaloną kolejnością, pracując w dwóch kierunkach, tak, aby żaden gość nie odczuł braku troski ze strony obsługi.
Przewidziana jest wymiana nakryć przed deserem. Kelnerzy będą korzysta z pomocników, wózków kelnerskich i do flambirowania.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 73
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy