Przydatność 50%

Projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem i organizacja obsługi przyjęcia z okazji 50 urodzin

Autor:

Założenia:
-rodzaj przyjęcia: przyjęcie okolicznościowe z okazji 50 urodzin
-uczestnicy przyjęcia- łącznie 120 osób
-miejsce przyjęcia- restauracja dysponująca stolami o wymiarach 80*120 cm i 80*80 cm, w Sali konsumenckiej o powierzchni
300 m2
-rozpoczęcie przyjęcia- godz. 19.00
-należy dobrać: bieliznę stołową, zastawę stołową, sprzęt
-do opracowania: projekt realizacji praz związanych z obsługą przyjęcia
-do wykonania: pierwsze nakrycie stołu na jedna osobę
Wykaz prac wchodzących w skład przygotowania obsługi kelnerskiej i jej przygotowania:
1 opracowanie oferty kulinarnej
2 ustawienie stołów
3 przygotowanie propozycji dekoracji stołu
4 ustalenie miejsc przy stole
5 opracowanie planu obsługi gości
6 przygotowanie wykazu bielizny, zastawy stołowej i sprzętu
7 sporządzenie harmonogramu podawania potraw i napojów
8 przygotowanie pierwszego nakrycia stołu
Propozycja menu:
Proponuje, uwzględniając oprawę i charakter przyjęcia oraz wykaz potraw i napojów, menu:
Przekąska zimna:
Rolada z karpia w galarecie z rodzynkami i warzywami i sosem czosnkowo-rozmarynowym
Zupa:
Barszcz biały z grzybami leśnymi
Danie główne 1:
Pieczeń cielęcą w sosie z kurek, ziemniaki z wody z masłem koperkowym, sałata zielona po polsku
Danie główne 2:
Przepiórki duszone w miodzie pitnym z sosem migdalowo-sliwkowym z marchewka karotka z wody, bukietem sałat i kopytka
Deser:
Płonąca antonówka smażona w miodzie i trójniaku z konfitura truskawkowa
Sernik krakowski
Napoje:
Kompot jabłkowo-zurawinowy
Woda stołowa
Kawa espresso
Herbata liściasta
Alkohole:
Aperitif: wino musujące
Wódka do zimnej przekąski: wytrawna stołowa o smaku specjalnym
Wino do dania głównego 1: białe wytrawne
Wino do dania głównego 2: czerwone wytrawne
Dodatki:
Pieczywo mieszane
Plan ustawienia stołu i ustawienia miejsc przy stole:
Miejsce dla jednego gościa przy stole powinno wynosić 60 do 75 cm, odległości pierwszego zestawu
nakryć od krawędzi stolu powinna wynosic od 45 do 55 cm. Przewiduje ustawienie stolu w ksztalcie litery U i rozmieszczenie gosci po obu stronach stołu.
Należy ustawic w podstawie 11 stolow i po 10 stolow w ramionach. łącznie 31 stołów o wymiarach 80 x 120 cm.
Miejsca ustalone dla poszczególnych gości należy oznaczyc umieszczonymi przed nakryciem wizytówkami z imieniem i nazwiskiem
Propozycja dekoracji stołu:
W centralnym miejscu stołu proponuję umieścić owalną dekorację kwiatów w kolorze biało-czerwonym, a po jej obu stronach świece; na ramionach stołu po 2 mniejsze kompozycje kwiatowe, a między nimi świece.
Plan obsługi gości:
Należy zaplanować, że przyjęcie będzie obsługiwać 10 kelnerów
Kelnerzy będą podawać potrawy i napoje zgodnie z ustaloną kolejnością, pracując w dwóch kierunkach, tak, aby żaden gość nie odczuł braku troski ze strony obsługi.
Przewidziana jest wymiana nakryć przed deserem. Kelnerzy będą korzysta z pomocników, wózków kelnerskich i do flambirowania.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 74
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie