Przydatność 50%

Znaczenie, norma spożycia i zmiany zachodzące w tłuszczach podczas obróbki

Autor:

1.Znaczenie tłuszczów w żyweniu:
- źródło energii
- główna forma zapasu energii
- ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie
- hamuje skurcze żołądka i wydzielanie kwasów
- stanowią budulec błon komórkowych
- tłuszcz podskórny chroni przed utratą ciepła
- tłuszcz okołonarządowy stabilizuje nerki i inne narządy
- źródło NNKT
- wpływają na stan skóry i włosów
- źródło witamin A,D,E,ułatwiają ich przyswajanie
- decyduja o sprawności układu krążenia

2.Normy spożycia:
a)udział tłuszczu w pokryciu dziennego zapotrzebowania organizm powinien wynosić 25 do 30% w tym 10% nasycone kwasy tłuszczowe,10% jednonienasycone kwasy tłuszcowe,10% wielonasycone kwasy tłuszczowe

b)zalecane normy
młodzież męska 16 do 20 lat
110 do 125 g

młodzież żeńska 16 do 20 lat
85 do 90 g

3.Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas procesów technologicznych:
a)hydroliza - rozpad tłuszczów na kwasy tłuszczowe i glicerol z których mogą powstawać związki szkodliwe

b)przechowywanie tłuszczu
- tłuszcze ulegają psuciu pod wpływem światła,temperatury,metali,wody i drobnoustrojów
- proces ten nazywa się jełczeniem

c)zmiany podczas gotowania
- w temperaturze 100 st. C tłuszcz wytapia się i przechodzi do wywaru
- niekorzystne zmiany zachodzące w niewielkim stopniu
- długotrwałe gotowanie lub na silnym ogniu powoduje mętnienie wywarów i pogorszenie smaku
- należy gotować na słabym ogniu (wywar jest klarowny,ma duże oka tłuszczu,jest smaczny)

d)zmiany podczas smażenia
Warunki smażenia:
- smażymy w temperaturze od 160 do 180 st. C
- tłuszcz musi być rozgrzany
- o wysokości temperatury rozkładu,małej zawartości witamin i NNKT
- produkt zajmuje całą powierzchnię patelni
- nie wolno smażyć długo na tym samym tłuszczu
- zbyt niska temperatura smażenia
->produkt nasiąka tłuszczem,ciężkostrawny
- zbyt wysoka temperatura smażenia i wolne przestrzenie na patelni
-> tłuszcz rozkłada się powstają związki szkodliwe i rakotwórcze (niebieski dymek-akroelina)
- smażymy na oleju z oliwek,oleju rzepakowym

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 44
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy