profil

Układ pokarmowy, enzymy - ściąga

Ostatnia aktualizacja: 2020-08-27
poleca 85% 1032 głosów

Treść Grafika
Filmy
Komentarze
Budowa układu pokarmowego

Jama ustna
W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową.


Język
Głównym zadaniem języka jest ułatwienie rozdrabniania pokarmu i formowania kęsów.


Zęby
Służą głównie do rozdrabniania pokarmu.
Gardło:Wspólny odcinek dróg oddechowych i pokarmowych, stanowiący przedłużenie jamy ustnej i jamy 
nosowej.


Przełyk
Czynność przełyku polega na transporcie pokarmu z gardła do żołądka. Ściana przełyku nie ma 
zdolności wchłaniania pokarmu ani trawienia.
Żołądek :Jego rolą jest trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek.


Trzustka
Produkuje soki trawienne


Dwunastnica
W dwunastnicy przebiega dalszy etap trawienia i absorpcji składników pokarmowych pożywienia.


Jelito cienkie
Odbywa się tutaj końcowe trawienie pokarmów.


Wyrostek robaczkowy
Jest to cienkie uwypuklenie jelita ślepego.


Jelito grube
W jelicie grubym odbywa się końcowy proces formowania kału.


Odbytnica
w niej gromadzi się kał przed jego wydaleniem przez odbyt.


Odbyt
końcowy otwór układu pokarmowego, przez który wydalany jest kał.

Witaminy

A - Ślepota zmierzchowa (kurza), zanikanie nabłonków, tłuszczenie skóry

D - U dzieci krzywica

E - Osłabienie mięśni, obniżenie płodności

K - Wydłużenie krzepnięcia krwi, podatność na krwotoki

B1- Choroba beri-beri

PP - Uczucie zmęczenia, depresja, zanikanie pamięci

B - Zapalenia skóry, pękanie kciuków, ust obniżenie sprawności umysłowej,

B - Stany zapalne skóry, pobudliwość

B-1 - Zaburzenie procesu krwiotwórczego, wady cewy nerwowej płodu

B-2 - Anemia złośliwa, (deficyty stwierdzone także u wegetarian)

C - Obniżenie odporności (choroba szkorbut) krwawienie dziąseł, nieprawidłowe zrastanie się kości, powolne gojenie ran

Dieta - dostosowanie jakości i ilości pokarmu do potrzeb organizmu.
Rodzaje diet:
- pełnowartościowa
- śródmorska
- wegetariańska
- nisko kaloryczna

Cukry
Cukry są składnikiem energetycznym, celuloza jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych roślin)
- Proste (glukoza, fruktoza, ryboza)
- Złożone
dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza,)
wielocukry (skrobia, celuloza, glikogen)

Białka
Budulcowa, energetyczna, transportująca, odpornościowa, wzmacniająca i uelastyczniająca, enzymatyczna)
- Proste (aktyna, miozyna, kolagen, histony, białka osocza)
- Złożone (glikoproteiny, fosfoproteidy, lipoproteidy, hemoglobina)

Tłuszcze (energetycznym)
- Proste(alkohol, glicerol)
- Złożone(fosfolipidy, glikolipidy)


Enzym

występowanie

m. działania

Substrat

Produkt

Amylaza ślinowa

Ślinianki

Jama ustna

Skrobia, cukier

Maltoza, oligosacharoza

Amylaza trzustkowa

Trzustka

Dwunastnica

Skrobia

Maltoza, triologisacharoza

Maltoza

Gruczoły jelitowe

Jelito cienkie

Maltoza

Glukoza

Pepsyna

Gruczoły żołądkowe

Żołądek

Białko

polipeptydy

Trypsyna

Trzustka

Dwunastnica

Oligopeptydy

Tripeptydy, dipeptydy

Peptydazy

Gruczoły jelitowe

dwunastnica

Tripeptydy, dipeptydy

Aminokwasy

Lipaza trzustkowa

Trzustka

dwunastnica

Tłuszcze

Glicerol, kwasy tłuszczowe

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 3 minuty

Podobne tematy