profil

Przepis na zapiekankę kalafiorową z serem

Ostatnia aktualizacja: 2020-09-14
poleca 88% 105 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Zapiekanka kalafiorowa z serem

Składniki dla 4 osób:
- 45 dag żółtego sera
- kalafior (może być mrożony)
- 3 cebule
- 50 dag pomidorów
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- cukier
- gałązki natki pietruszki


Przyrządzanie:
1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W naczyniu zagotować wodę z solą, a następnie do wrzątku wrzucić kalafior, ugotować i odsączyć.
2. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i dusić je przez 20 minut, mieszając. W tym czasie połowę żółtego sera pokroić w plasterki, zaś drugą połowę zetrzeć na tarce. Przygotowany sos pomidorowo-cebulowy przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
3. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, ułożyć plasterki żółtego sera, różyczki kalafiora, a następnie polać sosem i posypać startym serem.
4. Do nagrzanego wcześniej piekarnika wstawić naczynie i zapiekać w temp. 180 C przez około 20 minut. Przed podaniem zapiekankę ozdobić gałązkami pietruszki.

Smacznego!

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
Opracowania powiązane z tekstem
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona