profil

Metody rozdzielania mieszanin

Ostatnia aktualizacja: 2021-04-06
poleca 83% 4587 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

a) odparowanie - stosowne jest do rozdzielania składników, kiedy jeden z nich jest nielotny np. rozdzielanie soli i wody

b) krystalizacja - wydzielanie z roztworu substancji w postaci kryształów np.pozyskiwanie cukru i soli

c) sączenie (filtracja) - polega na przelewaniu mieszaniny przez sączek, ciała stałe pozostają na filtrze a płyny ściekają do pojemnika

d) sedymentacja - opadanie na dna cięższych cząsteczek pod wpływem środka ciężkości

e) dekantacja - oddzielanie ciała stałego od cieczy poprzez zlanie cieczy znad osadu

f) destylacja - polega na rozdzielaniu składników mieszaniny jednorodnej, które różnią się temperaturą wrzenia

g) przy użyciu rozdzielacza - za pomocą rozdzielacza oddzielamy substancje nierozpuszczające się w sobie, ciecze

h) ekstrakcja - polega na rozdzielaniu mieszaniny i wykorzystaniu różnic w rozpuszczalności substancji

i) adsorpcja - polega na wykorzystaniu podłoża, które pochłania jeden ze składników mieszaniny

j) chromatografia - wykorzystuje różnicę w szybkości poruszania się składników mieszaniny

k) metody mechaniczne

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Komentarze (12) Brak komentarzy

super mega wystrzlowa praca mam jutro chemie i mam nadzieje ze bedzie dobrze

Dzięki za prace!! Pomocna!

Genialna praca. Super przydaje się do zadania w pierwszej klasie gimnazjum ^^

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 1 minuta