profil

Układ pokarmowy człowieka

poleca 85% 584 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1. Jama ustna :
- ogrzewanie pokarmu do temperatury 37?C;
- nawilżanie cząstek jedzenia;
- trawienie cukrów złożonych;
- rozdrabnianie pokarmu;
- rozkładanie ścian komórkowych bakterii przez lizozymy, które unieszkodliwiają je w ten sposób;
- przesuwanie pokarmu do przełyku;

2. Ślinianki:
- wydzielają ślinę;

3. Gardło:
- łączy jamę ustną z przełykiem;

4. Przełyk:
- uczestniczy w przesuwaniu kęsu pokarmu do żołądka;

5. Żołądek:
-odpowiada za końcowe trawienie cukrów;
- trawi białka oraz tłuszcze;
- wytwarzane są tu soki żołądkowe, enzymy trawienne oraz kwas solny;

6. Wątroba:
- wytwarza żółć;
- rozkłada zużyte hormony;
- neutralizuje nadmiar kwasu mlekowego;
- niszczy stare krwinki;
- magazynuje witaminy A i D;
- wytwarza ciepło;

7. Trzustka:
- wydziela sok trzustkowy;

8. Jelito cienkie:
- początkowy odcinek jelita cienkiego to dwunastnica, która jest miejscem najbardziej nasilonych procesów trawienia. trawi przede wszystkim białka i tłuszcze;
- znajdują się tu kosmki jelitowe, które wielokrotnie zwiększają powierzchnię jelita;
- wchłania strawiony pokarm;

9. Jelito grube:
- wchłania wodę o formuje kał wydalany przez odbyt;

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 1 minuta

Podobne tematy