Przydatność 30%

Znaczenie grzybów w przyrodzie i gospodarce człowieka

Autor:

Znaczenie grzybów w przyrodzie i życiu człowieka

Grzyby to królestwo liczące około 100 tysięcy gatunków, to jest ogromną większość znanych grzybów, wśród których występuje duże zróżnicowanie budowy plechy i organów rozmnażania. Fungi dzielą się na sześć gromad: skoczkowce, sprzężnicowce, workowce, podstawczaki, grzyby niedoskonałe i porosty. Grzyby są obecne na całej kuli ziemskiej, występują zarówno w środowisku wodnym, jak i powietrzno ? lądowym. Cechami wspólnymi w budowie grzybów są: obecność chityny w ścianach komórkowych, biosynteza lizyny z udziałem kwasu aminoadypinowego, spłaszczone kristy mitochondrialne, drobne jądra komórkowe i małe chromosomy oraz podział mitotyczny z zachowaniem otoczki jądrowej.

Grzyby odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi ekologicznej na naszej planecie. Podobnie jak bakterie, większość grzybów jest reducentami, sporofitami pobierającymi substancje odżywcze z podłoży organicznych i martwych organizmów. W przeciwieństwie do zwierząt, które pobierają pokarm do wnętrza ciała, a następnie trawią go, grzyb trawi pokarm na zewnątrz swojego ciała dzięki wydzielaniu silnych enzymów hydrolitycznych do podłoża. W procesie tego trawienia ekstracelularnego złożone substancje organiczne są rozkładane na prostsze, które grzyb może absorbować. W wyniku rozkładu podłoży i obumarłych organizmów węgiel, azot oraz inne pierwiastki są uwalniane ze związków organicznych i mogą być ponownie włączone do różnych cykli biogeochemicznych. Na przykład w wyniku rozkładu uwalniany jest do atmosfery dwutlenek węgla, a substancje mineralne wracają do gleby. Bez tego ciągłego rozkładu podstawowe składniki odżywcze szybko zostałyby uwięzione w ogromnych hałdach martwych zwierząt, odchodów, gałęzi, kłód i liści. Składniki odżywcze stałyby się nieprzydatne dla nowych pokoleń organizmów i życie na Ziemi uległoby zagładzie.

Zdolność drożdży do wytwarzania alkoholu etylowego i dwutlenku węgla z glukozy w warunkach beztlenowych ma duże znaczenie ekonomiczne. Drożdże używane w produkcji wina i piwa, a także w piekarnictwie są szczepami hodowlanymi, chronionymi przed kontaminacją. Wino jest wytwarzane w procesie fermentacji węglowodanów zawartych w owocach, wywoływanej przez drożdże. W procesie wytwarzania chleba dwutlenek węgla powstający w wyniku działania drożdży zatrzymywany jest w cieście w postaci pęcherzyków, które przyczyniają się do tego, iż ciasto rośnie i staje się pulchne. Zarówno dwutlenek węgla, jak i alkohol wytwarzany przez drożdże są usuwane w czasie wypieku. Niepowtarzalny smak serów, takich jak Requefort, Brie i Camembert, jest efektem działania grzybów z rodzaju Penicillinum.

W 1928 roku Aleksander Fleming zauważył, iż jedna z szalek Petriego z hodowlą bakterii Staphylococcus została zakażona grzybem.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 261
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy