Przydatność 30%

Znaczenie grzybów w przyrodzie i gospodarce człowieka

Autor:

Znaczenie grzybów w przyrodzie i życiu człowieka

Grzyby to królestwo liczące około 100 tysięcy gatunków, to jest ogromną większość znanych grzybów, wśród których występuje duże zróżnicowanie budowy plechy i organów rozmnażania. Fungi dzielą się na sześć gromad: skoczkowce, sprzężnicowce, workowce, podstawczaki, grzyby niedoskonałe i porosty. Grzyby są obecne na całej kuli ziemskiej, występują zarówno w środowisku wodnym, jak i powietrzno ? lądowym. Cechami wspólnymi w budowie grzybów są: obecność chityny w ścianach komórkowych, biosynteza lizyny z udziałem kwasu aminoadypinowego, spłaszczone kristy mitochondrialne, drobne jądra komórkowe i małe chromosomy oraz podział mitotyczny z zachowaniem otoczki jądrowej.

Grzyby odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi ekologicznej na naszej planecie. Podobnie jak bakterie, większość grzybów jest reducentami, sporofitami pobierającymi substancje odżywcze z podłoży organicznych i martwych organizmów. W przeciwieństwie do zwierząt, które pobierają pokarm do wnętrza ciała, a następnie trawią go, grzyb trawi pokarm na zewnątrz swojego ciała dzięki wydzielaniu silnych enzymów hydrolitycznych do podłoża. W procesie tego trawienia ekstracelularnego złożone substancje organiczne są rozkładane na prostsze, które grzyb może absorbować. W wyniku rozkładu podłoży i obumarłych organizmów węgiel, azot oraz inne pierwiastki są uwalniane ze związków organicznych i mogą być ponownie włączone do różnych cykli biogeochemicznych. Na przykład w wyniku rozkładu uwalniany jest do atmosfery dwutlenek węgla, a substancje mineralne wracają do gleby. Bez tego ciągłego rozkładu podstawowe składniki odżywcze szybko zostałyby uwięzione w ogromnych hałdach martwych zwierząt, odchodów, gałęzi, kłód i liści. Składniki odżywcze stałyby się nieprzydatne dla nowych pokoleń organizmów i życie na Ziemi uległoby zagładzie.

Zdolność drożdży do wytwarzania alkoholu etylowego i dwutlenku węgla z glukozy w warunkach beztlenowych ma duże znaczenie ekonomiczne. Drożdże używane w produkcji wina i piwa, a także w piekarnictwie są szczepami hodowlanymi, chronionymi przed kontaminacją. Wino jest wytwarzane w procesie fermentacji węglowodanów zawartych w owocach, wywoływanej przez drożdże. W procesie wytwarzania chleba dwutlenek węgla powstający w wyniku działania drożdży zatrzymywany jest w cieście w postaci pęcherzyków, które przyczyniają się do tego, iż ciasto rośnie i staje się pulchne. Zarówno dwutlenek węgla, jak i alkohol wytwarzany przez drożdże są usuwane w czasie wypieku. Niepowtarzalny smak serów, takich jak Requefort, Brie i Camembert, jest efektem działania grzybów z rodzaju Penicillinum.

W 1928 roku Aleksander Fleming zauważył, iż jedna z szalek Petriego z hodowlą bakterii Staphylococcus została zakażona grzybem.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 262
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie