Cukry proste, jednocukry, monosacharydy ? cukry są to sacharydy zbudowane z jednej jednostki cukrowej, zawierające przeważnie od 3 do 7 atomów węgla w cząsteczce i nie ulegają hydrolizie do cukrów prostszych.
Wszystkie cukry proste łatwo krystalizują i doskonale rozpuszczają (dimer aldehydu glicerynowego powstający w stężonych roztworach trudno się rozpuszcza w wodzie) się w wodzie. Są substancjami bezwonnymi, bezbarwnymi, charakteryzują się słodkim smakiem (?-D-mannoza jest słodko-gorzka).
Można podzielić je ze względu na liczbę atomów węgla:
? triozy,
? tetrozy,
? pentozy,
? heksozy,
? heptozy;
a także ze względu na obecność grupy aktywnej:
? aldozy (zawierają grupę aldehydową -CHO),
? ketozy (zawierają grupę ketonową C=O).
Cukrem prostym jest m.in. pięciowęglowa ryboza oraz sześciowęglowe: glukoza i fruktoza.
Cukry proste mogą tworzyć disacharydy (dwucukry) lub polisacharydy (wielocukry), np.:
? maltozę (glukoza glukoza),
? sacharozę (fruktoza glukoza).

Glukoza - naturalny węglowodan - aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C6H12O6 i strukturalnym, należy do cukrów prostych:
Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest ona składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Jest ona również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy.
Glukoza jest alkoholem wielowodorotlenowym. Inne nazwy glukozy to: glukopiranoza, glikoza, cukier gronowy, cukier skrobiowy. Jest czynna optycznie, skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo dlatego zaznacza się znakiem Glukoza występuje w postaci dwóch anomerów: ? (jej kąt skręcania światła spolaryzowanego wynosi 112 stopni) i ? ( której kąt skręcania światła spolaryzowanego wynosi 19 stopni). Glukoza może tworzyć postaci endiolowe.
Właściwości fizyczne glukozy: - stan skupienia stały - barwa biała - drobnokrystaliczna - słodka - bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - odczyn obojętny - temperaturze topnienia 140C - nierozpuszczalna w alkoholu
Właściwości chemiczne: - palna - reaguje z wodorotlenkiem miedzi dając związek kompleksowy (barwa lazurowa) - posiada właściwości redukujące
CH2OH-(CHOH)4-CH2OH 2Cu(OH)2 ? CH2OH-(CHOH)4-COOH Cu2O 2H2O
Zastosowanie: - w medycynie : m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi - przemysł spożywczy : wyroby cukiernicze - przemysł włókienniczy : m.in barwienie skór

Występowanie: owoce, winogrona, miód.
Chcąc odróżnić glukozę i fruktozę należy dodać wody bromowej w obecności kwaśnego węglanu sodu, woda bromowa odbarwi się w roztworze glukozy.
CH2OH-(CHOH)4-CH2OH Br2 2NaHCO3 ? CH2OH-(CHOH)4-COOH 2NaBr H2O 2CO2?
CH2OH-(CHOH)4-COOH kwas glukonowy
Glukoza, glikoza, cukier gronowy, dekstroza, (C6H12O6), cukier prosty o 6 atomach węgla (heksoza, węglowodany), bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, łatwo rozpuszczalna w wodzie, temperatura topnienia 140C.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 3 4 Następna Pokaż wszystko

Wersja ściąga:
Przydatna praca? tak nie 179
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie