Przydatność 60%

Trawienie pokarmów

Autor:

Trawienie jest to rozkład pokarmów znajdujących się w pzrewodzie pokarmowym na zwiazki proste. Proces trawienia odbywa się pod wpływem soków trawiennych, które są wytwarzane przez drobne gruczoły znajdujące się w ścianach przewodu pokarmowego. Soki trawienne zawierają specjanle substancje zwane enzymami trawiennymi. Właśnie one rozkładają pokarmy na takie związki che,miczne, które organizm może przyswoić. Proces trawienie odbywa się stopniowo, w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego.
Jama ustna jest pierwszym odcinkiem przewodu pokarmowego, to właśnie w niej pokarm zostaje rozdrobniony i zmoeszany ze śliną. Do rozdrobnienia pokarmu służą zęby. Samo rozdrabnianie pokarmu nie ejst równoznaczne z trawieniem, jest jednak niezmiernie ważną czynnością przygotowującą pokarm do dalszych pzremian, które będą odbywały się w kjolejnych odcinkach przewodu pokarmowego. Pokarm źle pogryziony, zbyt mało rozdrobniony znacznie dłuzej przebywa w układzie pokarmowym oi jest gorzej trawiony.
Ślina zwilża pokarm, a także dzięki dużej ilości zawartoścu śluzu nadaje śliskość kęsom, ułatwiając w ten sposób przesuwanie się ich przez gardło i przełyk. Ślina zawiera enzym zwany ptialiną, który zaczyna proces trawienia skrobi. Czas pzrebywania pokarmu w jamie ustnej jest zbyt krótki, aby zawarta w nim skrobia mogła być pod działaniem ptialiny całkowicie strawiona. Dlatego też dalsze jej trawienie oodbywa się w nastepujących odcinakch.
Z gardła pokarm przechodzi do przełyku- pzrewodu płączonego z żołądkiem. Płknięta masa pokarmowa nie przesuwa się siłą własnego ciężaru, lecz jest pzresuwana do żołądka dzięki skurczom mięśni przełyku, co umożliwia człowiekowi spozywanie pokarmu niezależnie od pozycji ciała.
Żołądek stanowi rozszerzoną część przewodu pokarmowego. Dzięki skurczom mięsni znajdujących się w ścianach żołądka, pokarm zostaje przemieszany z sokiem trawiennym żołądka i stopniowo przesuwany w kierunku jeslit. Gruczoły znajdujące się w żołądku produkują sok żołądkowy, który zawiera śluz oraz enzymy trawienne takie jak: podpuszczka, pepsyna i kwas solny. Śluz ma właściwości ochronne, zabezpieczające błonę śluzową żołądka przed ujemnym działaniem kwasu sonego. Podpuszczka jest enzymem, który powoduje ścieranie się białka zawartego w mleku. Natomiast pepsyna rozpoczyna proces trawienia białek. Cząsteczki baiłka są nierozpuszczalne w wodzie w mogą przejść przez ściankę jeslita. Dopiero po rozłożeniu ich na aminokwasy, związki rte mogą być wch;omnięte przez organizm.
Kwas solny umozliwia działanie pepsyny i dlatego jest niezbędny w procesie trawienia.
Czas trawienia pokarmu w żołądku jest różny i zależy od rodzaju pożywenia. Z żołądka masa pokarmowa porcjami przesuwa się do jelita cienkiego.
Pierwszy odcinek jeslita cienkiego nosi nazwę dwunastnicy. Uchodzą do niej pzrewody trzustki i watroby. Wydzielina trawienna trzustki, zwana sokiem trzustkowym zawiera trzy enzymy: trypsynę, lipazę i amylazę.
Trypsyna kontynuuje rozpoczęty w żołądku przez pepsynę proces trawienia białek.
Lipaza bierze udział w trawieniu tłuszczów czyli rozkładzie ich na glicerol i kwasy tuszczowe. W trawieniu tłuszczów ogromną rolę odgrywa żółć wydzielana przez wątrobę.
Amylaza uzupełnia działanie ptialiny. Rozkłada ona jeszcze niecałkowicie strawioną skoribę na glukozę.
W wyniku działania tych wszystkich enzymów pokarm zostaje w końcu rozłożony na związki rozpuszczalne w wodzie i możliwe do przyswojenia przez organizm. Jelito cienkie jest tą częścią przewodu pokarmowego, w którym odbywa się wchłanianie. Niestrawione resztki pokarmu przesuwają się do jelita grubego. Niewchłonięta w jelicie cienkim pozostałość zawiera gównie błonnik występujący w produktach roślinnych, część wody i rozpuszczone w niej sole mineralne.
Głównym zadaniem końcowego odcinka przewodu pokarmowego jest wchłonięcie wody. Z miazgi pokarmowej, która przechodzi prze jelita w ilości ok 4 kg na dobę, jelito grube wchłania ok 3800g wody. Tak odwodnione resztki pokarmowe zamieniaja sie w kał.
Wątroba i trzustka spełniają również inne funkcje w organizmie. Watroba jest największym gruczołem w jamie brzusznej. Stanowi jak gdyby duże laboratorium chemiczne, w którym przerabiane są składniki odżywcze dostarczane przez krew żylną z jelit. Wżną czynnościa watroby obok wytwarzania żółci i magazynowanie węglowodanów w postaci glikogenu jest odtrwanie krwi.
Trzustka obok wytwarzania soku tzrustkowego produkuje jeszcze hormon zwazny insuliną.
W formowaniu kału dużą rolę odgrywa śluz wytwarzany w jelsicie grubym. Zlepia on niestrawione resztki pokarmu. Odruch usuwania kału na zewnatrz organizmu regulują mięsśnie.

Przydatna praca?
Wersja ściąga:
Przydatna praca? tak nie 247
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy