Przydatność 90%

Dlaczego witaminę E nazywamy "Eliksirem młodości"?

Autor:

Dlaczego witamina E nazywana jest
„Eliksirem młodości”?

Historia witaminy E rozpoczęła się w 1922 roku, kiedy to dr H. Evans i K. Bishop podjęli badania nad wpływem diety na rozmnażanie szczurów. W trakcie trwania doświadczeń, pomimo zastosowania pełnowartościowej karmy wzbogaconej w dotychczas znane witaminy A, B, C i D zwierzęta wciąż nie mogły mieć potomstwa. Naukowcy odkryli wówczas, że dopiero dodatek do karmy zwierząt całych ziaren pszenicy, a szczególnie zarodków z tych ziaren zapewnił przywrócenie normalnych funkcji rozrodczych szczurów. Na tej podstawie wysunięto hipotezę na temat istnienia nowej witaminy, którą oznaczono kolejną literą alfabetu i nazwano witaminą E. Jest, więc to czynnik chroniący przed bezpłodnością i zaburzeniami procesu rozmnażania. Z powodu swych funkcji dotyczących rozmnażania witamina ta została nazwana tokoferolem od greckich słów: thokos - potomstwo i phero - rodzę, niosę.
Ówcześnie lekarze twierdzą, że witamina E dodaje nam żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości oraz chroni przed bezpłodnością. Amerykanie uważają nawet, że dodaje sexappealu. Najważniejszą funkcją biologiczną witaminy E jest ochrona organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Dzięki swym właściwościom antyutleniającym jest również pomocna w ochronie krwinek czerwonych transportujących tlen do każdej komórki ciała. Czerwone krwinki również ulegają z czasem "starzeniu", a proces ten przyspieszony bywa pod wpływem światła i tlenu, powodując ich zniekształcenie. Jest to skutek utlenienia kwasów tłuszczowych budujących błony komórkowe erytrocytów. Procesowi temu zapobiegają dodatkowe dawki witaminy E. Badania wykazały, że taką optymalną dawką chroniącą krwinki czerwone przed zniszczeniem i deformacją jest 400 do 600 mg witaminy E dziennie. Tokoferol chroniąc krwinki czerwone jednocześnie wspomaga proces oddychania komórek i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni.
Dlatego m.in. zalecane jest, aby sportowcy spożywali pożywienie zawierające dużo witaminy E.
Obecnie witamina E to najbardziej popularna spośród wszystkich witamin stosowanych w kosmetyce. Można ją spotkać w recepturze niemal każdego kosmetyku zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Spełnia ona bowiem dwa zadania. Po pierwsze witamina E i jej pochodne wykazują korzystne oddziaływanie na skórę i włosy zarówno na poziomie leczniczym jak i pielęgnacyjnym. Badania kliniczne na bezwłosych myszach i świnkach morskich oraz ludziach udowodniły, że wolna tokoferol jak i jej estry jest wchłaniana przez skórę, włosy i absorbowana przez warstwę rogową naskórka. Po drugie pełni ona funkcję naturalnego i skutecznego przeciwutleniacza lipidowych składników kosmetyków.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 3 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 108
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie