profil

Potrawy jarskie-smażone i duszone

poleca 85% 1670 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Potrawy jarskie-wyroby kulinarne produkowane z warzyw,grzybów oraz przy zastosowaniu takich dodatków jak:ser,jaja,ryby,ciasto,owoce morza.Stosuje się je jako dania podstawowe do obiadu i kolacji.

2.Potrawy jarskie smażone:
a)potrawy smażone saute-czyli opruszane przed smażeniem samą mąką
b)potrawy jarskie panierowane-najpier w mące,następnie w jajku i bułce tartej
c)kotlety z warzywnej masy mielonej (kotlety:warzywne,ziemniaczane,sojowe,z grzybów). Warzywa można także smażyć w cieście nalesnikowym i cieście biszkoptowym.

3.Potrawy jarskie duszone:
Na proces ten składa się krótkie obsmażanie a następnie gotowanie w wytworzonym soku lub podlanie wywarem ewntualnie wodą pod przykryciem.Do duszenia najlepiej nadaje się: papryka,kabaczki,kapusta,bakłażany,pomidory,świeże grzyby.Surowce te można nadziewać, nadzieniami grzybów z sera,jaj,kasz,warzyw,krótko obsmażać i dusić pod przykryciem. Potarwy jarskie duszone stosuje się jako danie podstawowe lub gorącą i zimną zakąske.

4.Potrawy jarskie pieczone:
Do pieczenia najlepiej nadają się:owoce,papryki,kalafiory,brokuły,kabaczki,buraczki ćwikłowe. Ponieważ warzywa są pieczone zawsze ze skórką zostają w nich zachamowane prawie wszystkie witaminy i skł. min.Przed pieczeniem należy bardzo starannie przeprowadzić obróbkę wstępną.Następnie układa się je na blaszce,owija w folię aluminiową lub układa w naczyniu żaroodpornym i piecze w temp. 180-250 st. Celcjusza.Odmianą potraw pieczonych są warzywa nadziewane różnymi masami (papryka faszerowana,pomidory i ogórki faszerowane,ziemniaki pieczone z różnymi dodatkami).Odmianą potraw jarskich pieczonych są różnego rodzaju zapiekanki z warzyw,do których używa się głównie ziemniaków,grzybów oraz wszelkich dodatków (jaja,sery,przyprawy).

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta