profil

Zasady gotowania warzyw strączkowych

poleca 85% 1020 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Podział warzyw strączkowych:
a)suche (fasola sucha,groch,łubin,bób,soja,soczewica)
b)swieże (groszek zielony,fasola szparagowa)

2.Zasady gotowania warzyw strączkowych świeżych:
a)gotujemy zawsze w wodzie osolonej i pod przykryciem

3.Zasady gotowania suchych nasion roślin strączkowych:
a)przeprowadzić obróbkę wstępną (sortowanie,mycie,płukanie)
b)namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie na conajmniej 12 godzin
c)gotować w wodzie w której były moczone
d)nie gotować suchych nasion roślin strączkowych z octem ani kwaśnymi dodatkami,dodać je dopiero pod koniec gotowania
e)nie solić podczas gotowania aby nie spowodowac zbyt wczesnego ścięcia białka

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Typ pracy