Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach?
● Białka to składnik niezbędny do budowy organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywają w okresie wzrostu. Najwięcej białka jest w mleku i jego przetworach, a także w rybach, mięsie, fasoli, grochu.
● Sole mineralne to ważny składnik budulcowy kości i zębów. Znajdują się w owocach, warzywach, mleku i jego przetworach oraz rybach, ciemnym pieczywie i grzybach.
● Cukry dostarczają organizmowi energii potrzebnej do życia. Są zawarte w pieczywie, makaronach, kaszach oraz owocach.
● Tłuszcze są również źródłem energii potrzebnej do ogrzania ciała i utrzymania stałej temperatury. Dla człowieka wynosi ona 36,6. Tłuszcze jako material zapasowy odkładane są pod skórą w postaci tkanki tłuszczowej, która zabespiecza organizm przed utratą ciepła. Są zawarte w mięsie, wędlinie, maśle oraz produktach pochodzenia roślinnego: w oleju, maśle roślinnym, orzechach włoskich i laskowych.
● Witaminy mają bardzo duże znaczenie dla organizmu, ponieważ regulują ważne procesy w nim zachodzące. Witaminy oznaczone są literami alfabetu.
Wyróżniamy następujące witaminy:
● Witamina C- wzmaga odporność organizmu i chroni go przed chorobami. Występuje w owocach cytrusowych, kapuście, ziemniakach, natce pietruszki, w owocach czarnej pożeczki, głogu i dzikiej róży.
● Witamina A- wpływa na prawidłowy proces widzenia. Jest jej dużo w marchwi, pomidorach, papryce i w pokarmach pochodzenia zwierzęcego: wątrobie, tranie i maśle.
● Witamina D- ułatwia organizmowi przyswajanie soli mineralnych, dzięki temu kości są mocniejsze. Najwięcej witaminy D jest w maśle, mleku, wątrobie, jajach, tranie i rybach.