Przydatność 60%

Tygodniowy jadłospis dla dziecka w wieku 10- 15 lat

Autor:

PLAN PRACY

TEMAT: Tygodniowy jadłospis dla dziecka w wieku 10- 15 lat

1. Wstęp
2. Ogólna charakterystyka posiłków
3. Tygodniowy jadłospis

1. Wstęp

Dobór pokarmów (właściwa dieta) uzależniony jest od wieku człowieka, rodzaju wykonywanej pracy, stanu zdrowia, pory roku oraz klimatu i jest niezbędny do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji psychofizycznej człowieka.
Składniki odżywcze zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom i narządom prawidłowe funkcjonowanie oraz zapewniają im regenerację. Stanowią jednocześnie źródło energii, niezbędnej do przebiegu różnorodnych procesów życiowych.
Znając zawartość poszczególnych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów) w 100 g produktu oraz dobowe zapotrzebowanie organizmu na te składniki, można ułożyć jadłospis odpowiedni do wieku, płci lub rodzaju wykonywanej pracy. Z tych 100 g produktów żywnościowych na białko musi przypaść 12%, na tłuszcze 30% i węglowodany 58%. Musimy również znać zapotrzebowanie energetyczne organizmu, charakterystyczne dla płci i wieku.
Przyjęłam, że zapotrzebowanie energetyczne dla wieku 10- 15 lat wynosi 2800 kcal.
Zaplanowałam, że dziecko będzie spożywało dziennie 4 posiłki ( I śniadanie, II śniadanie, obiad i kolacja) i na każdy posiłek będzie przeznaczony określony procent energii z tych
2800 kcal. I tak na I śniadanie zużytkowane będzie 25% (700 kcal); II śniadanie 15%, co stanowi 420 kcal; obiad 35% tj. 980 kcal i kolacja 25% tj. 700 kcal.
Podczas układania jadłospisu należy pamiętać o zasadach prawidłowego odżywiania się.

2. Ogólna charakterystyka posiłków

Zanim zacznie się planować jadłospis, trzeba najpierw ustalić liczbę posiłków w ciągu dnia i godziny ich przyjmowania. Ja ustaliłam, że będę spożywać 4 posiłki dziennie: I śniadanie o godzinie 7:00, II śniadanie o 10:00, obiad o 13:00- 14:00 i kolacja o godzinie 19:00. Należy pamiętać, aby przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 3, 5- 5 godzin.
W każdym posiłku w ciągu dnia powinien być uwzględniony produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego, np. ser, mięso, ryby, jaja, mleko obok innych produktów dostarczających białka pochodzenia roślinnego.
Bardzo ważny jest udział warzyw i owoców w posiłkach. Wzbogacają one bowiem jadłospis w witaminy. Wprowadzają również do organizmu składniki mineralne działające alkalizująco- głównie potas.
Trzeba również pamiętać o podawaniu odpowiedniej ilości mleka, ciemnego pieczywa i grubych kasz.
I śniadanie powinno zawierać dodatek białka zwierzęcego, pochodzącego z wędliny, jaja, czy też białego lub żółtego sera, a do sporządzania napoju powinno być uwzględnione mleko. Trzeba też przewidzieć dodatek warzywa lub owocu w zależności od możliwości sezonowych.
II śniadanie powinno składać się z produktów, które można zabrać do szkoły. Będą to kanapki z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa, posmarowane masłem z dodatkiem produktu białkowego (ser, jaja, ryby, wędliny) oraz owoców sezonowych.
Obiad jest posiłkiem, na który zwraca się największą uwagę.
W tym posiłku powinno się znaleźć białko zwierzęce oraz dość duża porcja warzyw gotowanych, a także dodatek surówki z warzyw. Często w tym posiłku jest uwzględniony deser. Najwartościowsze są desery mleczne i owocowe lub mleczne z dodatkiem owoców świeżych, mrożonych, konserwowych- w zależności od sezonu. Przykładem mogą być takie wartościowe desery jak: kisiel mleczny z przecierem z jagód lub malin, koktajl mleczno- owocowy, mus z mleka i kaszy manny z sokiem i świeżymi owocami.
Kolacja powinna również zawierać białko zwierzęce oraz dodatek warzyw i owoców. Błędem jest podawanie codziennych kolacji, tzw. Suchych, składających się z pieczywa, dodatków oraz napoju. Zaleca się częstsze podawanie na kolację potraw gotowanych. Należy pamiętać, aby w posiłkach kolacyjnych nie znajdowały się potrawy trudno strawne, gdyż jest to ostatni posiłek przed snem.

3. Tygodniowy jadłospis dla dziecka w wieku 10-15 lat

PONIEDZIAŁEK

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie MlekoPieczywo mieszaneMasłoDżem truskawkowyMiódJajoRzodkiewkaSałata 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapki z bułkiMasłoSzynka z drobiuSałataOgórek konserwowyBananSok pomarańczowy 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Rosół z makaronemFilet z drobiuZiemniakiMarchewGroszekKalafiorBrokułySurówka z kapusty pekińskiejKisiel żurawinowy 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Kiełbasa na gorącoKeczupPieczywo mieszaneMasłoSałata lodowaPomidoryPasta rybnaHerbata z cytryną 700 2930,2
Razem 2800 11702,81


WTOREK

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie Musli lub płatki z mlekiemPieczywo mieszaneMasłoMiód2 plastry szynki drobiowejSerek topionyLiść sałatyRzodkiewkaSok pomarańczowy 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapka z bułki i masłaPasztetOgórek świeżyDrożdżówka z jabłkiemSok pomidorowy 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Krupnik wiosenny z kaszy jęczmiennejPieczywoUdko pieczoneZiemniakiSurówka z marchwi, pora i paprykiBrokuły z wodyGalaretka z owocami mrożonymi 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Makaron z mięsem mielonym i warzywamiPieczywoMasłoKonfitura z czarnej porzeczkiNapój jabłkowo- miętowy 700 2930,2
Razem 2800 11702,81

ŚRODA

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie Kawa białaJajecznica ze szczypiorkiemPieczywo mieszane2 plastry sera goudaMasło2 plastry rolady wołowejLiść sałatyPomidorSok porzeczkowy 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapka z pieczywa razowegoMasłoKiełbasa szynkowaSałataRogal maślanyJogurt 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Botwinka z ziemniakamiPieczywoRyba w jarzynachKluski kładzioneSałata z sosem vinegretteKompot z czarnej porzeczki 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Pieczywo mieszane z masłemPieczeń wieprzowaSałatka wielowarzywnaPomidorSałata zielonaHerbata z cytryną 700 2930,2
Razem 2800 11702,81

CZWARTEK

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie Kasza manna na mlekuPieczywo mieszane z masłemMiódDżemPasta z twarogu z koncentratem pomidorowym2 plastry pieczeni wieprzowejLiść sałatyPapryka konserwowaHerbata z cytryną 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapka z serem podpuszczkowymLiść sałatyRzodkiewkaDrożdżówka z budyniemSok wieloowocowy 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Zupa szczawiowa z jajkiemPieczywoZrazy zwijane w sosieZiemniakiSurówka z białej kapusty, marchwi i chrzanuOgórek kiszonyJabłko 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Ryż zapiekany z jabłkamiPieczywo mieszane z masłemPasta z ryby wędzonej z majonezemLiść sałatyHerbata z cytryną 700 2930,2
Razem 2800 11702,81

PIĄTEK

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie Płatki kukurydziane z mlekiemPieczywo mieszane z masłemMiódDżem z brzoskwiniamiPasztet drobiowyOgórek kiszonySałataSzczypiorekHerbata z cytryną 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapki z masłem, szynką i seremLiść sałatyPizzerkaKefirJabłko 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Zupa pomidorowa z makaronemPulpety z mięsa w sosieRyżBukiet surówekBrokuły z wody z marchewkąBudyń śmietankowy 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Zapiekanka z ziemniaków i boczku wędzonegoSałata zielonaJogurt truskawkowo- bananowy 700 2930,2
Razem 2800 11702,81


SOBOTA

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie Płatki owsiane z mlekiemPieczywo mieszane z masłemMiódKonfitura z czarnej porzeczkiParówki gotowaneKeczupBananJogurtHerbata z cytryną 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapki z pieczywa mieszanegoMasłoPieczeń cielęcaSałataJabłkoJogurt 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Zupa koperkowa z ryżemFasolka po bretońskuZiemniakiSałata zielona z sosem vinegretteKisiel mlecznyNapój z owoców mrożonych 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Ryba po greckuPieczywoMasłoSałatka z pora, jaj, sera i majonezuHerbata z cytryną 700 2930,2
Razem 2800 11702,81

NIEDZIELA

Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna
kcal kJ
I posiłek Śniadanie Musli lub płatki z mlekiemPieczywo mieszaneMasłoDżem morelowy2 plastry baleronuTwarożek ze szczypiorkiem na liściu sałatyPomidorRzodkiewkaHerbata z cytryną 700 2930,2
II posiłek Drugie śniadanie Kanapki z bułki z ziarnamiMasłoPieczeń wieprzowaLiść sałatyDrożdżówkaMaślanka owocowa 420 1758,13
III posiłek Obiad (z podwieczorkiem) Żurek z kiełbasą i jajkiemGulasz wołowy z kaszą gryczanąSałatka z sosem włoskimSurówka wiosennaKompot jabłkowy 980 4084,28
IV posiłek Kolacja Naleśniki z seremPieczywoMasłoDżem z czarnej porzeczkiSzynka wieprzowaLiść sałatyPomidorRzodkiewkaHerbata z cytryną 700 2930,2
Razem 2800 11702,81

P.S. Dodaję tą pracę jeszcze w oryginale w Wordzie, bo tabela się mooocno rozjechała...
Mam nadzieję, że wam pomogłam tą pracką ;)

Przydatna praca?
Załączniki:
Przydatna praca? tak nie 1034
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie