A
Źródła pokarmowe: Jaja, wątroba, tran, produkty mleczne oraz, jako prowitamina karoten, marchew i pomidory
Rola w organizmie: Odpowiada za prawidłowe widzenie o zmroku i prawidłowy stan naskórka. Dzieci z niedoborem witaminy A rosną nieprawidłowo
Awitaminoza: "Kurza ślepota" (niedowidzenie o zmierzchu), zmiany skórne
Hiperwitaminoza: Zmiany skórne
D
Źródła pokarmowe: Tran, wątroba, masło, jaja, mleko
Rola w organizmie: Wchłanianie wapnia, metabolizm tkanki kostnej
Awitaminoza: Krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych
Hiperwitaminoza: Demineralizacja kości, złamania kości, nudności i inne objawy ogólne
E
Źródła pokarmowe: Oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy), migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa
Rola w organizmie: Główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca
Awitaminoza: Rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Hiperwitaminoza: Zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia
K
Źródła pokarmowe: Jarzyny, wątroba, olej sojowy
Rola w organizmie: Krzepnięcie krwi
Awitaminoza: Krwawienia - tzw. skazy krwotoczne
Hiperwitaminoza:
B1
Źródła pokarmowe: Mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce strączkowe, chleb razowy, mleko
Rola w organizmie: Prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów
Awitaminoza: Beri-beri, zapalenie wielonerwowe
Hiperwitaminoza:
B2
Źródła pokarmowe: Drożdże, mleko, jaja, jarzyny
Rola w organizmie: Przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce
Awitaminoza: Zmiany skórne (łojotok, zajady), zmiany w obrębie rogówki, światłowstręt
Hiperwitaminoza:
B6
Źródła pokarmowe: Jarzyny, mięso, wątroba
Rola w organizmie: Przemiany aminokwasów, procesy krwiotwórcze
Awitaminoza: Zmiany w szpiku kostnym
Hiperwitaminoza:
B12
Źródła pokarmowe: Wątroba, mięso, jarzyny, mleko
Rola w organizmie: Procesy krwiotwórcze
Awitaminoza: Niedokrwistość
Hiperwitaminoza:
PP
Źródła pokarmowe: Wątroba, mięso, drożdże
Rola w organizmie: Utlenianie biologiczne
Awitaminoza: Pelagra
Hiperwitaminoza:
C
Źródła pokarmowe: Owoce cytrusowe, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, zielona papryka
Rola w organizmie: Prawidłowy stan tkanki łącznej, poprawia odporność i przyspiesza okres gojenia ran
Awitaminoza: Gnilec (szkorbut)
Hiperwitaminoza:
H
Źródła pokarmowe: Wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory
Rola w organizmie: Uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaganiu funkcji tarczycy, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi).
Awitaminoza: Objawami niedoboru biotyny są zmiany skórne (wysypki, stany zapalne), a także wypadanie włosów i podwyższony poziom cholesterolu oraz zmiany zapalne jelit. Ze względu na to, że biotyna może być syntezyzowana przez florę bakteryjną, do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy (np. szerokospektralna antybiotykoterapia).
Hiperwitaminoza: