profil

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

poleca 85% 257 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

WITAMINY

Witamina A
- wzmaga wzrost i witalność.
- pomaga organizmowi eliminować infekcje.
- ważna dla procesu widzenia i dla eliminowania ślepoty zmierzchowej.
- pomaga kościom, zębom, włosom i skórze.
- utrzymuje wątrobę i organy rozrodcze w zdrowiu.
- niezbędna w czasie ciąży i laktacji.
- neutralizuje działanie wolnych rodników.
Pokarmy bogate w witaminę A:
zielone i żółte owoce oraz warzywa, produkty mleczne, ryby, tran z dorsza, suszone morele, szpinak, świeża marchewka.

Witamina B1 - tiamina
- niezbędna do metabolizmu węglowodanów.
- niezbędna dla utrzymania napięcia mięśni oraz wzrostu.
- niezbędna dla prawidłowego rozwoju dzieci.
- pomaga we wszystkich typach stresu.
- stabilizuje apetyt poprzez poprawę procesu trawienia oraz przyswajania składników odżywczych.
- niezbędna dla utrzymania płodności i laktacji.
- utrzymuje w dobrej kondycji system nerwowy, mózg, mięśnie i serce.
- pomaga rozwijać umiejętność koncentracji oraz indywidualne zdolności do nauki.
Pokarmy bogate w witaminę B1:
melasa, drożdże piwne, ryż, ryby, drób, orzeszki ziemne, zarodki zbóż, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie.

Witamina B2 - ryboflawina
- niezbędna do trawienia i metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów.
- niezbędna do procesu oddychania komórkowego.
- niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi.
- korzystna dla procesu widzenia.
- utrzymuje w zdrowiu skórę, paznokcie i włosy.
- wspomaga wzrost i rozmnażanie.
Pokarmy bogate w witaminę B2:
melasa, migdały, pełne ziarno, brukselka, drożdże piwne.

Witamina B3 - niacyna
- pomaga w metabolizmie i przekształcaniu białek, tłuszczów oraz węglowodanów.
- wspomaga pracę układu trawiennego.
- niezbędna do utrzymania w prawidłowym stanie skóry oraz języka.
- niezbędna do produkcji kortyzonu, insuliny oraz męskich i żeńskich hormonów płciowych.
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz mózgu.
- poprawia krążenie i redukuje poziom cholesterolu.
Pokarmy bogate w witaminę B3:
drożdże piwne, ryby szelfowe, mleko, produkty mleczne, drób, rabarbar, piersi kurcząt, prażone orzeszki ziemne.

Witamina B5 - kwas pantotenowy
- wspomaga prawidłowy wzrost.
- niezbędna do przekształcania pokarmu w energię.
- pomaga organizmowi zwalczyć infekcje i choroby.
- pomaga leczyć rany.
- pomaga rozwijać funkcje centralnego systemu nerwowego.
- niezbędna do funkcjonowania nadnerczy.
- rozwija zdolność organizmu do walki ze stresem.
- chroni komórki przed uszkodzeniem spowodowanym promieniowaniem.
- przedłuża życie.
Pokarmy bogate w witaminę B5:
drożdże piwne, łosoś, warzywa strączkowe, zarodki zbóż, pełne ziarna, gotowane pieczarki, jagody bzu czarnego, sok pomarańczowy.

Witamina B6 - pirydoksyna
- utrzymuje w zdrowiu skórę, zęby, mięśnie i nerwy.
- niezbędna do prawidłowego przyswajania witaminy B12.
- niezbędna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi.
- ważna dla metabolizmu i przekształcania węglowodanów, tłuszczu i białek.
- niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu sodu i fosforu które regulują objętość płynów ustrojowych.
Pokarmy bogate w witaminę B6:
melasa, drożdże piwne, warzywa liściowe, zarodki zbóż, pełne ziarna, śliwki, ryż, groszek.

Witamina B12 - kobalamina
- wspomaga wzrost.
- energetyzuje.
- pomaga produkować czerwone ciałka krwi i zapobiega anemii.
- produkuje i regeneruje komórki krwi.
- wspomaga funkcje żelaza oraz deponowanie witaminy A w tkankach.
- utrzymuje w zdrowiu system nerwowy.
- niezbędna do metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek.
- pomaga rozwijać koncentrację i pamięć.
Pokarmy bogate w witaminę B12:
ser żółty, ryby, mleko, produkty mleczne, tuńczyk, jajka.

Witamina C - kwas askorbinowy
- pomaga zabezpieczać i reperować tkankę łączną, kości, mięśnie i naczynia.
- wspomaga gojenie ran i oparzeń.
- chroni ciało przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i ich toksynami.
- poprawia twardość kości i zębów.
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- wpływa na produkcję komórek krwi.
- niezbędny do produkcji adrenaliny.
- wspomaga organizm w sytuacjach stresowych.
- przedłuża żywotność komórek.
- każdy papieros może zniszczyć od 25 do 50 mg witaminy C.
Pokarmy bogate w witaminę C:
owoce cytrusowe, świeża papaja, truskawki, melon, zielona papryka, brokuły gotowane na parze.

Witamina D
- rozpuszczalna w tłuszczach.
- przyswajana z dietą lub tworzona dzięki działaniu słońca.
- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor.
- pomaga utrzymać prawidłową pracę systemu nerwowego oraz prawidłową pracę serca.
Pokarmy bogate w witaminę D:
sardynki, łosoś, tran z dorsza, tuńczyk, mleko.

Witamina E - tokoferol
- niezbędna dla procesów rozmnażania.
- wzmaga płodność mężczyzn i kobiet.
- pomaga przywrócić potencję u mężczyzn.
- wpływa na laktację.
- chroni komórki krwi.
- wspomaga gojenie ran.
- zatrzymuje tlen dla organizmu.
- chroni przed poronieniami, spowolnieniem umysłowym, pesymizmem i odczuwaniem lęku.
- wspomaga ochronę płuc i innych tkanek przed wpływem zanieczyszczeń środowiska.
- pomaga eliminować złogi cholesterolu z tętnic oraz walczy z tworzącym się twardnieniem tętnic i tętniczek.
Pokarmy bogate w witaminę E:
ciemnozielone warzywa, jaja, zarodki zbóż, oleje roślinne, owies, olej słonecznikowy, orzeszki ziemne, pomidory, olej z zarodków zbóż.

Witamina F - nienasycone kwasy tłuszczowe
- wspomaga utratę wagi.
- dostarczana do organizmu z tłuszczami w formie, która jest łatwo metabolizowana.
- pomaga utrzymać zdrową skórę i zdrowe włosy.
- zwalcza choroby serca.
- chroni tętnice przed odkładaniem się złogów cholesterolu.
- chroni naczynia krwionośne przed zakrzepami.
- przekształca wapń w postać przyswajalną dla komórek.
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania niektórych gruczołów, szczególnie nadnerczy i tarczycy.
Pokarmy bogate w witaminę F:
oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), zarodki zbóż, ziarna słonecznika.

Witamina K
- odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej funkcji systemu krążenia.
- pomaga w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym i krwotokom.
- wspomaga gojenie stłuczeń.
- pełni istotną rolę w zachowaniu długowieczności.
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Pokarmy bogate w witaminę K:
zielone warzywa liściaste, olej słonecznikowy, melasa, jogurt, owies.

Witamina P - bioflawonoidy
- wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej.
- pomaga szybko zwalczyć grypę i przeziębienia.
- pomaga w leczeniu odmy tkanek i zawrotów głowy.
- wzmaga odporność na infekcje.
- chroni przed krwawieniem dziąseł.
- wpływa na prawidłową funkcję tętnic, na krążenie krwi, obniżenie poziomu cholesterolu.
Pokarmy bogate w witaminę P:
owoce cytrusowe, warzywa, truskawki, żurawiny, papryka, winogrona

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 6 minut