Przydatność 60%

Żywność genetycznie modyfikowana

Autor: TruePens

Biotechnologia jest szczególna dziedzina nauki, techniki i gospodarki narodowej. Podstawowe badania naukowe dotyczace samej istoty struktury molekularnej materii ozywionej sa w swej ostatecznej formie sprzedawane na rynku w postaci najbardziej popularnych i powszechnych artykulów konsumpcyjnych. Mamy tu pozornie bardzo proste sprzezenie wskazujace, ze o dalszym rozwoju inzynierii genetycznej decyduje poprzez swój wybór i zakup konsument.
W ostatnich latach dwa zagadnienia wzbudzaly szczególnie duze zainteresowanie spoleczne: zywnosc genetycznie zmodyfikowana [„zywnosc GM”] oraz klonowanie. W odniesieniu do drugiego zagadnienia nie byly prowadzone szczególowe badania, jednakze mozna sadzic, ze polska opinia spoleczna jest nastawiona do niego zdecydowanie negatywnie. Natomiast w odniesieniu do „zywnosci GM” opinie sa podzielone. „Zywnosc GM” to artykuly spozywcze zarówno zawierajace genetycznie zmodyfikowany material (kwasy nukleinowe lub bialka) jak równiez wyprodukowane za pomoca genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Warto w tym miejscu wyjasnic, ze zgodnie z decyzja Unii Europejskiej termin „zywnosc GM” limitowany jest do produktów zawierajacych powyzej 1% genetycznie zmodyfikowanych komponentów: DNA i bialka (a zatem piwo produkowane z wykorzystaniem drozdzy GM czy tez cukier otrzymywany z buraków GM nie sa traktowane jako „zywnosc GM” i nie wymagaja znakowania). Zrozumiale, ze taka definicje musi w najblizszym czasie przyjac równiez Polska.

Alergeny z orzeszków ziemnych w soi
Soja nalezy do jednej z najcenniejszych roslin i wytwarza bardzo zdrowe bialko, jednakze zawiera stosunkowo niewiele aminokwasów siarkowych, które sa obecne w duzej ilosci w orzeszkach ziemnych. Geny tych bialek przeniesiono do soi. Na etapie prac doswiadczalnych stwierdzono, ze niektóre bialka maja charakter alergenny i wstrzymano prowadzenie dalszych prac. Jest to przyklad, ze stwierdzenie zlych efektów mozliwe jest na poziomie laboratorium i prowadzi do zaprzestania badan i procesów wdrozeniowych, przed rozpoczeciem komercjalizacji.

Pusztai - szczury karmione GM ziemniakami z lektyna
Wegierski uczony pracujacy w Wielkiej Brytanii oglosil na konferencji prasowej [poza srodowiskiem naukowym], ze transgeniczne ziemniaki zawierajace dobrze znana substancje antyzywieniowa - lektyne, sa trujace dla ssaków. Badania te nie zostaly do dzisiaj powtórzone i w recenzjach merytorycznych stwierdzono, ze nie sa wiarygodne, aczkolwiek zostaly opublikowane w pismie naukowym w 1999 r., aby srodowisko naukowe moglo zapoznac sie z tymi, bardzo glosnymi wynikami.

Tryptofan - toksyna nie zostala usunieta w trakcie oczyszczania
Tryptofan to aminokwas, bardzo popularny w USA jako odzywka, sprzedawana bez recepty. Praktycznie caly tryptofan na rynku amerykanskim jest otrzymywany z transgenicznych bakterii, a producentem jest jedna firma. W pewnym okresie produkcji uproszczono procedure oczyszczania co spowodowalo pozostawienie w produkcie handlowym substancji toksycznych [skutki byty tragiczne - smierc kilkudziesieciu osób, ciezka choroba kilku tysiecy). Po przywróceniu pierwotnej procedury oczyszczania preparat okazal sie pelnowartosciowy. Przyczyna tragedii byly pozorne oszczednosci, a nie transgeniczne bakterie.



GENETYCZNIE MODYFIKOWANA ZYWNOSC
- NIEPRZEWIDYWALNE RYZYKO
Stosowanie inzynierii genetycznej w rolnictwie i produkcji zywnosci ma wplyw nie tylko na srodowisko i róznorodnosc biologiczna, ale takze na ludzkie zdrowie. Oznacza to, ze w celu dokladnego okreslenia bezpieczenstwa biologicznego niezbedne jest ustalenie wplywu organizmów powstalych w wyniku inzynierii genetycznej na srodowisko oraz oszacowanie ryzyka, jakie niesie dla zdrowia konsumentów genetycznie zmodyfikowana zywnosc.
Zagrozenie, które moze powodowac zywnosc powstala poprzez stosowanie inzynierii genetycznej, jest trojakiego rodzaju: alergeny, toksyny i obnizona jakosc pokarmowa.
Niektóre z niebezpieczenstw dla zdrowia zwiazanych z genetycznie zmodyfikowana zywnoscia moga byc przewidywane na podstawie charakterystyki niezmodyfikowanych organizmów, z których powstal organizm produkujacy przetworzona genetycznie zywnosc, oraz zródla genów wykorzystanych do wytworzenia organizmu w wyniku inzynierii genetycznej. Na przyklad, jesli gen pochodzacy z orzeszków ziemnych zostanie wprowadzony do jakiejs rosliny, wówczas zywnosc produkowana z roslin powstalych w wyniku tego zabiegu, moze powodowac reakcje alergiczne u ludzi, którzy sa uczuleni na orzeszki ziemne.
W dodatku do tego mozliwego do przewidzenia ryzyka, zarówno aktualna metoda stosowania rekombinacyjnego DNA, jak i te, które prawdopodobnie beda rozwiniete w przyszlosci, sa w stanie wprowadzic niepozadane zmiany w funkcjach i strukturze organizmów produkujacych zywnosc. W rezultacie zmodyfikowana genetycznie zywnosc moze miec cechy charakterystyczne, zupelnie nie zamierzone, przez jej autora - "inzyniera genetycznego". Niektóre z tych przypadkowych zmian moga byc szkodliwe dla zdrowia konsumenta.
Zanim zmodyfikowana genetycznie zywnosc zostanie wprowadzona na rynek, powinna byc starannie przetestowana, aby upewnic sie, czy jest wolna od przewidywalnych i niespodziewanych alergenów i toksyn oraz czyjej jakosc pokarmowa nie zostala zmieniona. Posluzyc do tego moga przedstawione ponizej strategie testowania.

TOKSYNY l ZWIAZKI PODRAZNIAJACE WYTWARZANE W ZMODYFIKOWANEJ GENETYCZNIE ZYWNOSCI
Wiekszosc substancji wystepujacych w zywnosci zmodyfikowanej genetycznie bedzie obecna jedynie w ilosciach sladowych. Tym niemniej te dodane skladniki, nawet w ilosciach sladowych, moga w zasadniczy sposób zmienic pokarmowa lub biologiczna charakterystyke zywnosci.
Oprócz dzialania wywolujacego alergie zmodyfikowane bialka moga wykazywac takze inne biologiczne wlasciwosci. W przypadku zmodyfikowanych enzymów moga na przyklad katalizowac produkcje innych skladników o biologicznej aktywnosci normalnie nieobecnej w tej konkretnej zywnosci. Takie substancje moga dzialac na przyklad jako toksyny, zwiazki podrazniajace, mimetyczne hormony itp. Moga ponadto dzialac na poziomie biochemicznym, komórkowym, tkankowym lub na poziomie organów, a takze naruszac caly zakres funkcji fizjologicznych.
Przykladem klasy zywnosci powstalej w wyniku inzynierii genetycznej jest ta, która zmodyfikowano w celu produkowania czynników kontroli biologicznej, jak na przyklad rodzina srodków do zwalczania owadów - enterotoksyn Bt. Kazda z toksyn Bt jest specyficzna dla odpowiedniej klasy owadów. Toksyna Btk byla stosowana powierzchownie w rolnictwie podstawowym od wielu lat i gdy stosowano ja w ten sposób nie donoszono o powodowanych przez nia reakcjach toksycznych wystepujacych u konsumentów. Jednak nie byloby wcale zaskoczeniem, gdyby okazalo sie, ze taki skladnik jak toksyna Btk, która ma duza skutecznosc biologiczna w stosunku do jednej klasy organizmów, wykazywala takze dzialanie biologiczne u odleglych rzedów takich jak kregowce. Dzialanie takie moze stac sie widoczne, o ile toksyna bedzie konsumowana w duzych ilosciach. Tak jak to bedzie sie dzialo w przypadku zmodyfikowanej genetycznie zywnosci pozyskanej z organizmów powstalych w wyniku inzynierii genetycznej, które beda przejawialy wysoki poziom takiej toksyny w organizmie.
Normalnie, stosowana powierzchniowo, toksyna Bt ulega biodegradacji do niewykrywalnego poziomu w wyniku dzialania slonecznych promieni ultrafioletowych i innych procesów w ciagu zaledwie kilku dni. Jednak zmodyfikowane genetycznie rosliny produkuja ja stale i utrzymuja jej wysoki poziom. Co wiecej, toksyna ta bedzie wystepowala nie tylko na powierzchni rosliny, ale takze wewnatrz, gdzie bedzie chroniona przed promieniowaniem ultrafioletowym i moze ulegac kumulacji.
W rezultacie konsumenci zywnosci zawierajacej te toksyne moga spozywac znacznie wieksze jej ilosci, niz to ma miejsce w przypadku zywnosci pozyskiwanej z roslin traktowanych ta toksyna powierzchniowo. Ostatecznie znakomity wynik stopnia bezpieczenstwa uzyskiwany dla toksyny Bt stosowanej powierzchniowo, nie jest adekwatny dla zywnosci uzyskiwanej z roslin zmodyfikowanych genetycznie w celu produkcji toksyny Bt.

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 110
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie