Przydatność 80%

Witaminy -rola, źródła, skutki niedoboru

Autor: krooweczka

WITAMINY (A,D,E,K,B1,PP,B2,B6,B11,B12,C)
rola/źródła/niedobór

WITAMINA A (retinol, beta-karoten)
-współtworzenie rydopsyny (utrzymanie pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka)
-metabolizm białek
-niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc
-wywiera wpływ na czynniki odpornościowe („witamina antyinfekcyjna”)

-wątroba (wołowa, wieprzowa)
-jaja
-masło
-mleko
-tran
-marchew, pomidory
-kurza ślepota (zmierzchowa)

-zanikanie nabłonków, łuszczenie się skóry
-zahamowanie wzrostu
-zmniejszona odporność na zakażenia
-osłabione, wrażliwe dziąsła
-suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce
-problemy z włosami i paznokciami

WITAMINA D (kalcyferol)
-wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach i fosforu
-zapobiega nadmiernemu ich wydalaniu z moczem
-prawidłowy wzrost kości i zębów
-wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni w tym serca
-sprawne przewodzenie impulsów nerwowych
-zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry
-reguluje wydzielanie insuliny (odpowiedni poziom cukrów we krwi)

-wątroba
-mleko i jego przetwory
-masło
-tran
-oleje rybne (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki)
-drożdże
-jaja

-krzywica (u dzieci)
-osteomalacja – rozmiękczenie kości (dorośli)
-osteoporoza (starsi)
-zapalenie spojówek
-stany zapalne skóry
-osłabienie organizmu
-zmniejszenie odporności
-osłabienie i wypadanie zębów

WITAMINA E (tokoferol)
-hamowanie utleniania lipidów ustrojowych (gł. Z błon komórkowych) i wit. A
-przemiana materii (zwiększa podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A, uniemożliwia tworzenie się toksycznych produktów)
-zapobiega rozwojowi miażdżycy
-obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi
-podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej
-ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty
-pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych
-prawidłowa produkcji spermy

-oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy)
-orzechy
-kiełki pszenicy
-wątroba
-jaja
-ryby
-pełnoziarniste zboża
-warzywa liściaste
-czosnek
-awokado

-osłabienie mięśni
-obniżenie płodności
-niedokrwistość
-osłabienie zdolności koncentracji
-rogowacenie i wczesne starzenie się skóry
-gorsze gojenie się ran
-zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych


WITAMINA K (filochinon)
-krzepnięcie krwi (koenzymem syntezy protombiny w wątrobie)
-uszczelnia sródbłonki naczyń krwionośnych
-zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom
-zmniejsza obfite krwawienia miesiączmkowe
-właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe

-warzywa (kalarepa, kalafior, pomidory, ziemniaki)
-wątróbka
-ciemnozielonych i liściastych warzywach (brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta)
-owoce (awokado, brzoskwinie, truskawki)
-jaja
-ser

-podatność na krwotoki
-wydłużony czas krzepnięcia krwi

WITAMINA B1 (tiamina)
-element enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy

-wątroba
-mięso (gł. wieprzowina)
-drożdże
-pełnoziarniste zboża
-rośliny strączkowe

-choroba beri-beri
-zaburzenia oddychania tkankowego
-zaburzenia czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego

WITAMINA PP (niacyna, kwas nikotynowy)
-element enzymów NAD+ i NADP+ (reakcje utleniania, redukcja w komórkach)
-uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi i cholsterolu w organizmie
-współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron)

-wątroba
-jaja
-pełne mleko i jego przetwory
-orzechy
-ziarna zbóż

Rzadko stwierdzany
-zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci )
-dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie)
-zaburzenia w metabolizmie cukrów

WITAMINA B2 (ryboflawina)
-składnik koenzymu FAD (utlenianie związków organicznych w komórkach)
-wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów
-warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku
-eliminuje z organizmu trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku
-współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry

-wątroba
-jaja
-pełne mleko i jego przetwory
-orzechy
-ziarna zbóż
-jarzyny
-podroby
-ryby
-warzywa strączkowe
-drożdże

-opóźnianie wzrostu
-uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
-zajady jamy ustnej
-łojotok
-choroby układu nerwowego
-wypadanie włosów
-brak koncentracji
-zawroty głowy
-bezsenność
-swędzenie w okolicy ujścia pochwy

WITAMINA B6 (pirydoksyna)
-bierze udział w przemianie białek (jako koenzym)
-bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych
-niezbędna do produkcji hemoglobiny
-podnosi odporność immunologiczną organizmu
-uczestniczy w tworzeniu przeciwciał

-wątroba
-jaja
-warzywa
-mięso
-rośliny strączkowe

Rzadko stwierdzany
-stany zapalne skóry (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej)
-nadmierna pobudliwość
zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek)
-zwiększona podatność na infekcje

WITAMINA B11
(kwas foliowy)
-współtworzy niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie nukleotydów wchodzących w skład DNA
-bakterie flory jelitowej

-wątroba
-jaja

-zakłócenia procesu krwiotwórczego (anemia)
-wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu (u ciężarnych)

WITAMINA B12
(kobalamina) (zawiera kobalt)
-krwiotwórczy czynnikiem wątroby
-niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych i białych
-uczestniczy w dojrzewaniu komórek nabłonkowych
-ochrania miąższ wątroby
-Bierze udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych
-pełni funkcje koenzymu w przemianie kwasów organicznych
-bakterie flory jelitowej

-pełnoziarniste zboża
-drożdże
-jarzyny liściaste
-wątroba
-mleko
-ryby

-zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych - niedokrwistość złośliwa
-zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka
-zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu
-zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu)
-dolegliwości miesiączkowe

WITAMINA C
(kwas askorbinowy)
-synteza kolagenu
-tworzenie istoty podstawowej kości i zębów
-wchłanianie żelaza
-wzmacnia mechanizmy odpornościowe
-synteza insuliny
-działanie odtruwające

-świeże owoce(cytrusy, truskawki, czarna pożeczka, aronia)
-świerze warzywa (pomidory)

-obniżenie odporności na przeziębienia
-szkorbut
-bladością skóry i błon śluzowych
-pękaniem drobnych naczynek krwionośnych
-zwiększoną łamliwością kości, wolniejszym gojeniem się ran

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 449
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie