profil

Objawy niedoboru witamin(awitaminozy), przykłady 3 witamin(A, D, i C)oraz produkty w których można je znaleźć

poleca 84% 3038 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Witaminy pełnią rolę regulującą w naszym organizmie, znajdują się w pożywieniu, które codziennie zjadamy, lub są produkowane w organizmie(D, K i B). Znaczy to, że jadłospis powinien być tak opracowany, by witaminy te znajdowały się w produktach żywnościowych, bowiem ich minimalne ilości, obecne w naturalnych produktach żywnościowych, zapewniają organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Niedobór choćby jednej witaminy może stanowić niebezpieczeństwo dla całego organizmu, a spowodowany jest spożywaniem zbyt małej ilości warzyw i owoców lub wadliwym przechowywaniem i przygotowywaniem produktów do spożycia. Awitaminoza nie jest poszczególną i jednorodną chorobą. Każda z witamin bierze udział w różnych przemianach metabolicznych. Oto choroby, które są objawami awitaminozy:
•choroba beri-beri której objawami są niestrawność, brak apetytu, utrata masy ciała, osłabienie, nudności i wymioty(bardzo rozpowszechniona była podczas II wojny światowej oraz w dużej części ludności Japonii, Chin, Indii, Wysp Filipińskich oraz Archipelagu Malajskiego. W latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia 39% zachorowań w armii japońskiej było spowodowane przez niedobory witaminy B1)
•szkorbut pojawia się po 3-12 miesiącach spożywania pokarmów pozbawionych lub o bardzo małej zawartości witaminy C. Objawy spowodowane są przez upośledzenie tworzenia substancji "cementujących" komórki między sobą. Powoduje to łatwe krwawienie i pękanie dziąseł, tworzenie się wybroczyn, spontaniczne krwotoki (m. in. dospojówkowe)itd.
•anemia(niedobór czerwonych ciałek krwi(erytrocytów)
•ślepota zmierzchowa(tzw. kurza ślepota)-niedowidzenie po zmroku
•słaba pamięć
•zahamowanie wzrostu
•podatność na depresje
•nerwowość
•trudne gojenie ran
•obniżona odporność organizmu
•krzywica u dzieci i łatwość złamań kości u dorosłych
•choroby skóry i oczu
Przykłady 3 różnych witamin, oraz produkty w których można je znaleźć:
•Witamina A-Wpływa na syntezę białek, tłuszczów, hormonów, zwłaszcza tarczycy, stan skóry, śluzówki, wzrost ciała, procesy widzenia, chroni wątrobę, aktywizuje jej układ enzymatyczny, zwiększa odporność ustroju na infekcje, utrzymuje odporność immunologiczną, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i hormonów sterydowych. Występuje w roślinach karotenoidy, w produktach zwierzęcych w postaci gotowej. Pomarańczach, morelach, brzoskwiniach, jagodach czarnych, porzeczkach czarnych, owocach bzu czarnego, wiśni, aronii, dzikiej róży, dyni, marchwi, papryce, pomidorach, kapuście, tranie, maśle, mleku, serze, śmietanie, żółtku jaj, wątrobie, mniszku lekarskim i nagietku. Awitaminoza tej witaminy powoduje wysychanie rogówki i spojówek oka /kseroftalmia/, kurza ślepota, choroby skóry, łuszczyca, rogowiec dłoni, stóp, trądzik pospolity, łysienie plackowate, zmniejszone wydzielanie kwasu solnego żołądka, skłonność do biegunek. Hiperwitaminoza powoduje zmęczenie, drażliwość, brak łaknienia, wymioty, ból głowy, wypadanie włosów, świąd, pękanie i krwawienie warg, zahamowanie wzrostu u dzieci, łuszczenie się skóry.
•Witamina C- odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych ustroju, działa odtruwająco, aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe, bierze udział w procesach kostnienia, przeciwdziała wypadaniu zębów, wzmacnia dziąsła, bierze udział w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu krwinek, kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej, a także hormonów kory nadnercza. Przeciwdziała czynnikom rakotwórczym. Występuje w świeżych owocach, jarzynach, sałacie, owocach cytrusowych, dzikiej róży, rokitnika, czarnej porzeczki, czarnej jagody, truskawkach, w zielonej natce pietruszki, chrzanie i papryce, ziemniakach, rzeżuszce, koprze, sałacie, pomidorach, kalafiorze, zielonolistnych roślinach, mleku. Awitaminoza tej witaminy powoduje szkorbut (gnilec), niedokrwistość, stany zapalne dziąseł, śluzówek, skóry, przewodu pokarmowego, układu nerwowego, zaburzenia hormonalne, alergia, zatrucia (aspiryna zwiększa trzykrotnie wydalanie witamina C z organizmu, dlatego trzeba zwiększyć dawki), mała odporność na stresy, infekcje. Naturalna witamina C wraz z substancjami enzymatycznymi, takimi jak ryboflawonoidy. Hiperwitaminoza tej witaminy powoduje biegunkę, tworzenie się kamieni ze szczawianu wapnia w nerkach, wysypka skórna, nadkwaśność.
•Witamina D- reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową Ma wpływ na wzrost ciała, metabolizm tkanki kostnej, wchłanianie wapnia. Występuje w Tranie, rybach, wątrobie, mleku, serze, jajkach, grzybach, mniszku lekarskim. Awitaminoza powoduje krzywicę, kruchość kości i rozmiękczenie, niedorozwój zębów i szkliwa, chroniczny reumatyzm stawowy, tężyczkę, biegunki, dolegliwości dróg żółciowych, próchnica zębów. Hiperwitaminoza powoduje brak łaknienia, ospałość, nudności, ból głowy, obfite pocenie się, wymioty, wielomocz, uporczywe pragnienie, biegunka, niewydolność nerek przez odkładanie się wapnia, co może doprowadzić do nadciśnienia.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty