profil

Chemia - regułki dotyczace roztworów

poleca 85% 1519 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Kondensacja pary wodnej inaczej skraplanie jest to zamiana stanu gazowego wody w stan ciekły.
Sublimacja- przejście ze stanu stałego w stan gazowy.
Parowanie – przejście ze stanu ciekłego w gazowy tylko o powierzchni cieczy
Topnienie – przejście ze stanu stałego w ciekły
Resublimacja – przejście ze stanu gazowego w stały
Skraplanie – przejście ze stanu gazowego w ciekły
Krzepnięcie - przejście ze stanu ciekłego w stały
Wrzenie polega na gwałtownym parowaniu z całej objętości cieczy.
Czynniki decydujące o ilości i szybkości przechodzenia wody do atmosfery – temperatura, powierzchnia parowania i cisnienie atmosferyczne.
Rola pary wodnej w powietrzu- nawilża powietrze, reguluje temperaturę otoczenia oraz chroni przed nadmiernym promirniowaniem słonecznym.
Temperatura wrzenia jest stała, gdy ciśnienie zewnętrzne jest stałe. Dostarczana energia cieplna jest potrzebna do zwiększenia energii kinetycznej cząstek. Gdy cisnienie zewnętrzne rośnie, temperatura wrzenia rośnie, gdyż cząsteczką jest trudno wydostawać się z cieczy i przchodzić w stan gazowy. Potrzebna jest większa energia kinetyczna. Gdy ciśnienie zewnętrzne maleje, temperatura wrzenia maleje, gdyż cząsteczką jest łatwiej wydostawać się z cieczy i przechodzić w stan gazowy. Potrzebna jest mniejsza energia kinetyczna.- to jest ćwiczenie nr. 5 str.74
Rozpuszczanie to procez polegający na wnikaniu cząsteczek rozpuszczalnika między cząsteczki substancji rozpuszczalnika.- proces fizyczny
Krystalizacja polega na wykrastylizowaniu ciała stałego z roztworu poprzez odparowanie rozpuszczalnika lub oziębienie roztworu.
Roztwór to mieszanina jednorodna substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika np. sól z wodą, ocet z wodą.
Czasteczka wody jest dipolem, tzn. że posiada biegun dodatni i biegun ujemny. Cząsteczki wody ulegają asocjacji, tzn. łączą się w większe skupiska.
Czynniki zwiększjące szybkość rozpuszczania się substancji stałej w wodzie: temperatura, mieszanie, rozdrabnianie substancji.
Rozpuszczalność jest to liczba wskazująca ile gram substancji można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze i określonym ciśnieniu.- stała fizyczna.
Czynniki, od których zależy rozpuszczalnośc substancji – temperatura i rodzj substancji rozpuszczanej.
Trzy sposoby, za których pomoca można z roztworu nienasyconego otrzymać nasycony: 1zmniejszyć temperaturę, oziębić roztwór 2 dodać substancji rozpuszczanej 3odparować rozpuszczalnik
Dwa sposoby, za których pomocą można z roztworu nasyconego otrzymać nasycony: 1zwiększyć temperaturę, ogrzać roztwór 2dolać rozpuszczalnika.
Roztwory dzielą się na właściwe i niewłaściwe, a niewłaściwe na koloidy i zawiesiny.
Właściwe – rozmiary cząstek substancji rozpuszczanej mniejsze od 10-9
Np. sól w wodzie
Cukier w wodzie
Siarczan(VI) miedzi (III) w wodzie
Koloidy- rozmiary cząstek substancji rozpuszczanej od 10-9 do 10-7
Np. białko jaja kurzego w wodzie
Ugotowany kisiel
Zawiesiny – rozmiary cząstek substancji rozpuszczanej od 10-6 do 10-5 m
Np. mąka w wodzie
Kreda w wodzie.
Doświadcalne odruznienie roztworu właściwego od niewłaściwego:
Przepraszam że nie ma rysunków, ale paint mi się wykasował.
Roztwór właściwy – brak rozszczepienia promieni świetlnych
Roztwór niewłaściwy – rozszczepienie promieni świetlnych w kształcie stożka, tzn. efekt dyndala.
Stężenie procentowe roztworu- wzór:
Cp=(ms: mr) * 100%
Cp – steżenie procentowe roztworu
mr – masa roztworu
mr=m s +ma
ma = masa rozpuszczalnika
ms = (Cp * mr) : 100%
mr = (ms *100 ) : Cp

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty