profil

Jadłospis dekadowy dla dziecka dwuletniego.

poleca 85% 2014 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

JADŁOSPIS DEKADOWY

Dzień I

I śniadanie
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego posmarowane masłem,
- twarożek (2 cienkich plastrów sera białego półtłustego)z rzodkiewką i jogurtem naturalnym
- szklanka kakao z mleka 2%

II śniadanie
- 1 kanapka chleba pszenno-żytniego z masłem, szynką kanapkową i ogórkiem zielonym
- szklanka herbaty z cukrem
- pomarańcza

Obiad
- zupa jarzynowa zaprawiona śmietanką
- ziemniaki, nieduży pulpet z ryby, z sosem koperkowym
- surówka z marchewki i jabłka doprawiana olejem słonecznikowym
- szklanka kompotu z truskawek

Podwieczorek
- jogurt owocowy
- ciasto drożdżowe

Kolacja
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym
- szklanka herbaty owocowej z cukrem

Dzień II

I śniadanie
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego z masłem i ogórkiem
- jajecznica z 2 jaj na maśle (robiona na parze)
- szklanka kawy mlecznej (z mleka 2%)

II śniadanie
- 1 kromka chleba pszennego, z masłem, polędwicą z kurczaka, z sałatą i pomidorem
- szklanka herbaty z cukrem
- winogron

Obiad
- zupa cytrynowa z ryżem zaprawiona śmietanką
- kopytka z gulaszem wieprzowym
- surówka z cykoni z sosem jogurtowym
- szklanka soku wielowarzywnego

Podwieczorek
- koktajl ze szklanki świeżego zsiadłego mleka i 1 szklanki świeżych malin
- banan

Kolacja
- ryż zapiekany z jabłkami
- szklanka herbaty owocowej z cukrem







Dzień III

I śniadanie
- 2 bułki kajzerki z masłem, rybą gotowaną i pomidorem
- szklanka herbaty z cukrem i cytryną

II śniadanie
- szklanka maślanki z musli (z owoców dyni)
- truskawki

Obiad
- barszcz czerwony zabielany śmietanką
- kasza jęczmienna gotowana,
- cielęcina w potrawce
- szklanka kompotu z jabłek

Podwieczorek
- budyń śmietankowy
- brzoskwinia

Kolacja
- 2 bułki kajzerki z masłem,
- parówka gotowana
- surówka z selera doprawiona śmietanką
- szklanka herbaty z cukrem

Dzień IV

I śniadanie
- 2 kromki (70 g) chleba żytniego z masłem i szynką
- surówka z rzodkiewek doprawiona śmietanką
- szklanka kawy mlecznej (z mleka 2%)

II śniadanie
- 1 kromka chleba żytniego z masłem, sałatą, serem żółtym i ogórkiem
- szklanka herbaty z cukrem
- kiwi (słodkie)

Obiad
- krupnik z ryżem zabielany śmietanką
- ziemniaki posypane zieloną pietruszką
- małe udko z kurczaka (pieczone)
- buraczki czerwone
- szklanka kompotu ze śliwek suszonych

Podwieczorek
- jogurt owocowy
- jagody z cukrem

Kolacja
- makaron z serem białym
- szklanka herbaty owocowej z cukrem
- kawałek babki biszkoptowej







Dzień V

I śniadanie
- płatki owsiane (na mleku 2%)
- 1 kromka z masłem i dżemem jagodowym
- szklanka herbaty z cukrem

II śniadanie
- bułka kajzerka z masłem, polędwicą z indyka
- surówka z pomidorków i ogórka
- szklanka herbaty z cukrem

Obiad
- zupa ogórkowa z ryżem gotowanym
- pieczeń wieprzowa z sosem
- surówka z białej kapusty i marchewki doprawionej olejem słonecznikowym
- szklanka soku pomarańczowego

Podwieczorek
- szklanka kefiru
- gruszka (średnia)

Kolacja
- bułka kajzerka z masłem
- sałatka jarzynowa
- szklanka herbaty z cukrem

Dzień VI

I śniadanie:
- 2 bułeczki (kajzerki) z masłem i jajkiem (gotowanym);
- szklanka kawy zbożowej

II śniadanie
- szklanka maślanki
- drożdżówka z jabłkiem

Obiad
- zupa pomidorowa z makaronem
- ziemniaki
- kotlet mielony z indyka
- marchewka z groszkiem (gotowana)
- szklanka soku z czarnej porzeczki

Podwieczorek:
- sałatka owocowa ze słonecznikiem
- czekolada mleczna (3 kostki)

Kolacja:
- bułka grahamka z masłem, kiełbasą szynkową
- surówka z kapusty pekińskiej doprawionej oliwą z oliwek
- szklanka herbaty z cukrem








Dzień VII

I śniadanie
- kasza manna (na mleku 2%)
- rogal maślany z masłem i dżemem morelowym
- szklanka herbaty owocowej z cukrem

II śniadanie
- 1 kromka chleba Graham z masłem i pastą jajeczną i sałatą
- szklanka herbaty z cukrem i cytryną
- jabłko

Obiad
- rosół z lanymi kluskami
- ziemniaki puree,
- gołąbek z ryżem i mięsem polany sosem pomidorowym
- szklanka soku marchwiowo-brzoskwiniowego

Podwieczorek
- szklanka kefiru
- kisiel
- ananas (2 plastry)

Kolacja
- 2 kromki chleba Graham z masłem i polędwicą luksusową
- surówka ze świeżego ogórka i papryki doprawiona śmietanką
- szklanka herbaty owocowej z cukrem

Dzień VIII

Śniadanie:
- zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
- kanapka z chleba pszennego, z rzodkiewką i sałatą

II Śniadanie:
-serek homogenizowany waniliowy
- morela

Obiad:
-zupa kalafiorowa z ziemniakami,
- zraz drobiowy
- ziemniaki
- warzywa gotowane

Podwieczorek:
- herbatniki
- galaretka
- szklana soku ze świeżej marchwi

Kolacja:
- 2 bułki, kajzerki z masłem, i serem żółtym
- szklanka mleka








Dzień IX

I śniadanie
- 2 bułki grahamki z masłem, serkiem topionym z dodatkiem szynki
- szklanka kakao (z mleka 2%)

2 śniadanie:
- bułka słodka
- szklanka herbatki z dzikiej róży z cukrem
- pomarańcza

Obiad:
- chłodnik jabłkowy
- ziemniaki
- kotlet mielony
- marchew z cukrem (starta na tarce)

Podwieczorek:
- kasza manna ugotowana na gęsto, polana sokiem
- herbatka z cukrem

Kolacja
- 2 bułeczki (kazjerki) z masłem, serem żółtym i pomidorem
- szklanka mleka;

Dzień X

I śniadanie:
- płatki kukurydziane z mlekiem
- bułka zwykła mała z masłem szynką i sałatą
- herbata z cukrem

II śniadanie:
- rogalik z masłem i dżemem
- jabłko

Obiad:
- zupa jarzynowa
- ziemniaki z pulpetami rybnymi
- surówka z jabłka i marchewki

Podwieczorek:
- bułka słodka z budyniem
- brzoskwinia

Kolacja:
- chleb razowy z pastą jajeczną i szczypiorkiem
- szklanka kakao

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 6 minut