profil

Prawidłowe odżywianie

poleca 85% 534 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Tajemnice odżywiania

Starożytni mędrcy zauważyli, że w ciągu doby można wyróżnić trzy okresy po sobie następujące, z których każdy trwa 4 godziny (biorytmy).

PIERWSZY OKRES - od godziny 6.00 do 10.00 – to okres spokoju w którym organizm zaczyna się budzić. Organizm wypoczął podczas snu, nie potrzebuje dopływu energii, dlatego nie ma sensu obciążać go obfitym śniadaniem. Wystarczy na śniadanie wypić szklankę soku owocowego lub warzywnego i zjeść jedno warzywo lub owoc. Każdy pokarm, oprócz soków oddaje swoją energię po 2 godzinach. Rano racjonalniejsze jest spożywanie produktów łatwo przyswajalnych, które są bogate w energię i nie potrzebują wiele czasu na strawienie. Warzywa i owoce lub ich soki są najodpowiedniejszym pożywieniem na śniadanie.

DRUGI OKRES – od godziny 10.00 do 14.00 – to okres w którym jesteśmy szczególnie głodni i jest w nas najsilniejszy „ogień trawienny”. Wtedy mniej więcej od godziny 11.00 do 14.00 należy zjeść najbardziej obfity posiłek. Najlepiej by to był pokarm skrobiowy z dodatkiem warzyw. Taki posiłek daje nam maksymalną ilość energii, która jest nam niezbędna w drugiej połowie dnia.

TRZECI OKRES – od godziny 14.00 do 18.00 – to okres największej wydajności w pracy, największej aktywności ruchowej. Zgodnie z biorytmami najlepiej zjeść kolację do zachodu słońca. Odpowiedni pokarm to białko, które jest trawione długo i powoli.
Następne okresy się powtarzają: 18.00 – 22.00, 22.00 – 2.00 i 2.00 – 6.00 .

Jak wynika z biorytmów, najlepszy okres do udawania się na nocny spoczynek to czas do godziny 22.00. Jeśli nie położymy się spać w tym czasie, to zaczyna się powtórzenie drugiego cyklu. Człowiek odczuwa głód i „ciągnie go do lodówki”. Spożywanie pokarmu na noc, to prosta droga do kamienicy nerkowej i wątrobowej, bezsenności, osłabienia pracy systemu obronnego, nerwowego.

Ile należy jeść?

Im mniej jesz tym lepiej! Od umiarkowanego jedzenia nikt jeszcze nie umarł. Ludzie chorują i umierają z powodu przejedzenia. U większości osób żołądek jest rozciągnięty do nienaturalnych rozmiarów i dlatego jedzą 5 – 10 krotnie więcej niż jest to potrzebne. Przyzwyczajenie do tego, że należy jeść dużo, to poważny błąd, wada, z którą człowiek powinien walczyć.
„Jeśli wstałeś od stołu z uczuciem głodu – najadłeś się, jeśli czujesz ,że najadłeś się przy stole – to znaczy, że się otrułeś”.

Zasady zdrowego odżywiania

1. Spożywajcie produkty wyhodowane w regionie, w którym mieszkacie.
2. Spożywajcie warzywa, owoce, orzechy ściśle według sezonu ich dojrzewania.
3. Każdy posiłek powinien zawierać surowe (latem), duszone lub kiszone warzywa (zimą).
4. Rezygnujcie ze spożywania pieczywa drożdżowego, jedzcie chleb pieczony z mąki gruboziarnistej.
5. Przygotowując posiłki nie łączcie białek z węglowodanami.
6. Dokładnie przeżuwajcie pokarm.
7. Przyrządzajcie posiłki bezpośrednio przed jedzeniem.
8. Nie odgrzewajcie wielokrotnie posiłków.
9. Zmniejszajcie spożywanie produktów sztucznych, rafinowanych i wędzonych.
10. Rezygnujcie w miarę możliwości z potraw gotowanych i konserwowych produktów.
11. Zmniejszajcie spożycie kawy i herbaty.
12. Dodawajcie do potraw: imbir, pieprz itd. (szczególnie zimą).
13. W porze letniej i jesiennej róbcie dzień „ truskawkowy”, „czereśniowy”, „jabłkowy”, „ arbuzowy” i nic więcej nie jedzcie.
14. Raz w tygodniu przeprowadzajcie „post” 16 lub 24 godziny (w tym czasie pijcie tylko wodę).
15. Gdy pojawi się świeża marchew, buraki, jabłka, pijcie świeżo przygotowane soki.
16. Walczcie z zaparciami to – to główny wróg zdrowia i główna przyczyna starzenia się.
17. Od poniedziałku do piątku odżywiajcie się skromnie.
18. Natomiast w sobotę i niedzielę róbcie sobie święto „brzuszka” (jedzcie wszystko co chcecie). Nawet trucizna w niewielkiej ilości może być lekarstwem.

Błędy powodujące nadwagę

1. Przyzwyczajenie do szybkiego jedzenia – pośpiech podczas jedzenia, złe przeżuwanie pokarmu, zakłóca proces trawienia. Pokarm nie jest trawiony w całkowicie i odkłada się w postaci tłuszczu. Każdy kęs pokarmu powinien być przeżuty minimum 30 razy.
2. Przyzwyczajenie do picia w trakcie posiłku – prowadzi do zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego i hormonalnego. Kto je w ten sposób, tyje nawet od wody. Proszę się przyzwyczaić do picia 20 minut przed i 1 godzinę po jedzeniu.
3. Przyzwyczajenie do jedzenia produktów mącznych i słodyczy – skrobia, znajdująca się w produktach mącznych zakleja powierzchnię wchłaniającą przewodu pokarmowego powodując podobnie jak słodycze zwiększenie masy ciała.
4. Przyzwyczajenie do częstego jedzenia lub ciągłego żucia – od ciągłego przeżuwania układ enzymatyczny zaczyna produkować coraz słabsze enzymy trawienne. Proces trawienny jest upośledzony, w rezultacie czego w organizmie zamiast wody i dwutlenku węgla powstaje tłuszcz, który gromadzi się w tkance tłuszczowej. Dotyczy to również tych, którzy ciągle żują gumę.
5. Przyzwyczajenie do niewłaściwego łączenia produktów – do strawienia
różnych grup produktów wydzielane są różne enzymy. Nieprawidłowe łączenie produktów z czasem osłabia aparat enzymatyczny. Pokarm jest trawiony z trudem. Część pokarmu zaczyna gnić, a część – organizm przekształca w tłuszcz.
6. Przyzwyczajenie do leżenia po jedzeniu – zmiana pozycji pionowej na poziomą „włącza” mechanizmy, które działają podczas snu i wtedy proces trawienia pokarmu przechodzi na „drugi plan” Pokarm nie jest trawiony tylko zamieniany na tłuszcz. Po jedzeniu najlepiej pochodzić.
7. Przyzwyczajenie do siedzącego trybu życia – w ciągu dnia każdy człowiek powinien aktywnie się ruszać i spalać energię zgromadzoną w tkance tłuszczowej.
8. Przyzwyczajenie do jedzenia w stanie poddenerwowania - jeśli jesteście zdenerwowani to nigdy nie jedzcie, bo będziecie jeść bez umiaru. Wątroba w pierwszej kolejności reaguje na stres i przy tym następuje gwałtowne zwężenie dróg żółciowych. Żółć nie dociera do jelita cienkiego i pokarm nie będzie strawiony.
9. Przyzwyczajenie do jedzenia przed snem – nocą organizm śpi. Wszystkie procesy skierowane są na regenerację komórek i odbudowanie sił. Energia „uszła” z organów trawiennych. Nocny pokarm oprócz tłuszczu, kamieni w wątrobie i nerkach – nic nie daje.
10. Przyzwyczajenie do jedzenia produktów rafinowanych i gotowanych – produkty pozbawione są naturalnych witamin, mikro i makro – elementów. Jedynie co organizm może z nich wziąć – to puste kalorie, a one nie sycą. Stąd nawet przy obfitości pożywienia odczuwa się ciągle głód, który trzeba zaspokoić, a to oznacza, że trzeba znowu jeść. W rezultacie jemy 10 razy więcej niż powinniśmy.

Dlaczego diety są nieskuteczne?

Większość z tych, którzy walczą z nadwagą przeważnie wybiera 3 kierunki:

1. Środki odchudzające.
2. Diety niskokaloryczne.
3. Obciążenia fizyczne.

Spróbujmy przeanalizować każdy z nich:

1. Środki odchudzające – efekt spożywania środków farmaceutycznych, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy jest tymczasowy i po 2/3 miesiącach waga ciała wraca do poprzedniej. Szkody jakie wyrządzają organizmowi te preparaty trudno opisać. Odwadniając organizm, preparaty odchudzające zagęszczają krew, zmieniają jej i środowisko wewnętrzne organizmu na kwasowe (szkodliwe). Dlatego każdy powinien znaleźć dla siebie indywidualny sposób podtrzymywania właściwej formy, która powinna opierać się nie na preparatach chemicznych, lecz na cechach fizjologicznych organizmu. Tracąc zbędne kilogramy mamy zyskać zdrowie, a nie choroby.

2. Diety niskokaloryczne prowadzą do tego, że zaczynają działać mechanizmy obronne: nie mając wystarczającego pożywienia, organizm zaczyna rozkładać tłuszcz na procesy fizjologiczne. W tym procesie powstaje woda, która wydalana jest z organizmu. Człowiek nie chudnie a usycha. Pojawiają się bóle głowy, wątroby, żołądka. Odczuwa się ciągłe męczące uczucie głodu. Osłabienie organizmu zmusza nas do przerwania diety.

3 Obciążenia fizyczne – typu aerobic ,doprowadza nieprzygotowany organizm do rozgrzania i zwiększenia krwiobiegu . Złogi znajdujące się w jelitach i naczyniach krwionośnych zaczynają „kwaśnieć”, pojawia się nadmierna ilość toksyn, która w krwiobiegu jest roznoszona po całym ciele doprowadzając do zatrucia. Pojawiają się silne bóle głowy i stany depresyjne.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 7 minut