profil

Prezentacja Państw Uni europejskiej - Dania

poleca 85% 113 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Historia

Zjednoczone państwo duńskie powstało w X w. i do XVII w. pozostawało znaczącą potęgą w Europie Północnej. Wskutek długotrwałych wojen ze Szwecją, prowadzonych z przerwami w latach 1563-1658, Dania utraciła na rzecz Szwecji Gotlandię, Skanię i część Norwegii. Od tego czasu rozpoczął się upadek mocarstwowego znaczenia kraju. W 1815 Dania utraciła Norwegię na rzecz Szwecji.
W 1849 wydano pierwszą duńską konstytucję, utworzono dwuizbowy parlament, a kraj przekształcił się w monarchię konstytucyjną. Po przegranej wojnie z Austrią i Prusami w 1864 Dania proklamowała neutralność. Po wybuchu I wojny światowej Dania pozostała neutralna, co w konsekwencji spowodowało bardzo szybki wzrost gospodarczy w tym okresie.
Podczas II wojny światowej kraj został zajęty przez Niemców, którzy powołali marionetkowy rząd. Przez cały okres okupacji rozwijał się na terenie Danii silny ruch oporu. Wyzwolona w maju 1945, w tym samym roku weszła w skład ONZ, od 1949 w NATO, od 1960 w EFTA, 1 stycznia 1973 przystąpiła do EWG. W 1972, po śmierci Fryderyka IX, tron duński objęła jego córka, królowa Małgorzata II.

Zarobki

Rolnictwo 5,3%, przemysł 25,0%, usługi i handel 69,7%. Dochód narodowy w 1999 wynosił 23, 8 tys. dolarów na 1 mieszkańca. Stopa inflacji w 1999 miała wartość 2.5%.

.Potrawy

Duńczycy uważani są za wielkich smakoszy. W tradycyjnej duńskiej kuchni spożywa się dużo rozmaitych produktów mlecznych np. w formie kwaśnego mleka, oraz słynnych, także poza krajem, serów (np. Crma Dania, Tybo, Danbo) i masła. Do bardziej znanych potraw mięsnych należy pasztet z wątroby cielęcej lub wieprzowej, rolada wieprzowa, duszona wieprzowina; spożywa się tradycyjne kaszanki, zwane blodbudding. Do popularniejszych zup zalicza się oellebroed - gęsta, brązowa zupa ze słodkich buraków, podawana z grzankami, zupa żółwiowa, tzw. kopenhaska zupa rybna, zupa grochowa, zupa z maślanki. W Danii spożywa się dużo ryb; śledzie dostępne są praktycznie wszędzie; popularne dania rybne to: węgorz po jutlandzku, dorsz duszony w czerwonym winie, śledzie duszone z jabłkami. Popularnymi ciasteczkami są wienerbroed, kringle i ciastka brunszwickie (brunsvigerkage). Lody duńskie uznawane są za jedne z najsmaczniejszych w Europie. Duńczycy piją dużo piwa (najbardziej znane duńskie browary to Carlsberg i Tuborg). Popularnym mocniejszym napojem jest kminkowa akvavita. W Danii znaleźć można także potrawy kuchni z całego świata

Wigilia

W wigilię spożywa się pieczoną kaczkę, a na koniec ryż z owocami w miseczkach, w których w jednej jest migdał. Osoba, która dostanie tę miseczkę dostanie dodatkowy prezent. W Danii bardzo popularne są flagi duńskie, którymi przystraja się również choinki. Całość jest świętem świeckim

Święta narodowe
Urodziny Królowej, 16 kwietnia (1940)


Hymn
W Danii oficjalnie przyjęte są dwa hymny państwowe: hymn królewski Kong Kristian (Król Kristian) i hymn narodowy Der er et yndigt land (Jest taki piękny kraj).
Kong Kristian jest grany w obecności rodziny królewskiej. Powszechnie wykonywana jest tylko pierwsza zwrotka


Całość w załaczniku

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty